850+
Organisaties maken gebruik van Psylaris
5500+
Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd
75.000+
Sessies doorlopen met onze toepassingen
Iemand die antisociaal is, is iemand die zich maar weinig van de wet- en regelgeving in de maatschappij aantrekt. Dit houdt niet in dat iedereen direct een crimineel is, maar de kans is wel groter dat iemand die antisociaal is, het criminele pad opgaat. Dit alles heeft te maken met het roekeloze gedrag en het beperkte ontwikkelde geweten.
De antisociale persoonlijkheidsstoornis kenmerken zijn vooral voor de directe omgeving niet zo prettig. Een antisociaal persoon is sowieso geen prettig persoon om mee samen te werken en samen te leven. Een antisociaal iemand is zeer prikkelbaar en kan figuurlijk al ontploffen bij niets. Agressiviteit komt bij antisociale personen erg veel voor. Omdat ze impulsief zijn, is het gedrag onvoorspelbaar. Antisociale mensen hebben enkel oog voor een snelle bevrediging van hun behoeftes, zonder rekening te houden met anderen. Als er niet gebeurt wat ze willen, dan kunnen ze agressief worden. Dit is ook de reden dat antisociale personen vaker geweld gebruiken dan gemiddeld. Ook een verslaving aan alcohol en drugs zie je veel terug bij antisociale personen.
Wat als zeer ernstig symptoom gezien kan worden, is het beperkte geweten van antisociale personen. Het geweten zorgt er bij vrijwel alle mensen voor, dat als zij iets strafbaars doen, zij zich schuldig voelen of zich schamen. Schaamte en schuldgevoel ontbreken vaak bij antisociale personen. Dit geeft hen een vrijbrief om roekeloos en onverantwoord te handelen. Niet alleen hun eigen welzijn komt zo in gevaar, ook het welzijn van hun omgeving. In veel gevallen betreft dit geweldpleging, waar zij zich niet schuldig over voelen. Juist daarom is het belangrijk dat antisociale personen worden behandeld.
Antisociaal gedrag ontstaat meestal al op jonge leeftijd in de jeugd. Veel mensen met deze persoonlijkheidsstoornis hebben hun opleidingen niet afgemaakt en ook hun werk behouden zij niet lang. Als ze niet van baan naar baan hobbelen, dan maken zij gebruik van een sociale uitkering. Immers, zij voelen niet de maatschappelijk noodzaak van werken. Werkloosheid werkt ook illegale (criminele) activiteiten in de hand en zo is het maar lastig om uit dit antisociaal gedrag te komen. Naast een slechte opvoeding, kunnen ook traumatische gebeurtenissen in het verleden aan de basis staan voor deze persoonlijkheidsstoornis, zoals mishandeling, seksueel misbruik of uitbuiting.
Een probleem bij een persoonlijkheidsstoornis als deze, is dat de persoon in kwestie hier zelf niet altijd evenveel last van heeft. De omgeving heeft hier veel meer moeite mee. Daarom is het ook lastig om een antisociaal persoon te overtuigen om een behandeling in te gaan. Vaak gebeurt dit pas als de situatie al enigszins uit de hand is gelopen met geweldpleging, alcohol- en/of drugsverslaving en gevangenisstraffen. Er dan ook eindelijk een diagnose gesteld dat je aan een persoonlijkheidsstoornis lijdt en dan is het gemakkelijker om een behandeling te starten.
Als uit de diagnose blijkt dat je de persoonlijkheidsstoornis hebt opgelopen door een trauma uit het verleden, dan kan EMDR therapie een effectieve behandeling zijn. Bij EMDR wordt niet zozeer op het antisociale gedrag gefocust, maar puur op het onverwerkte trauma. Bij een onverwerkt trauma, is er sprake van een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Hierbij wil je niet aan het trauma herinnerd worden en is de herinnering pijnlijk. Bij EMDR is het de bedoeling om de gebeurtenis een onderdeel van verleden te laten zijn, maar zonder de nodige emoties. Je kunt er rationeel naar kijken. Je moet tijdens de sessie wel het trauma naar voren halen, maar als je in de herbeleving zit, wordt je afgeleid door een handgebaar of geluidssignaal. Dit leidt bij herhaling tot een verwerking van het trauma en vermindering of het verdwijnen van aanverwante klachten.
Psylaris houdt zich bezig met het toegankelijker maken van de GGZ met handige toepassingen. Een van die toepassingen is virtual reality. Met een VR-bril op, belandt de cliënt in een virtuele wereld, waar levensechte beelden te zien zijn en waar hij/zij als het ware direct in de afleiding zit. De VR-bril kan in de behandelkamer gebruikt worden, maar ook thuis. Zo is er dus EMDR op afstand mogelijk.
Online EMDR is het doel van EMDR-Remote. Op dit online platform kan de behandelaar door middel van stabiel videobellen, een EDMR sessie hebben met de cliënt. De cliënt hoeft hiervoor niet de deur uit en de behandelaar heeft veel meer digitale mogelijkheden tot afleiding. Met EMDR-Remote heeft Psylaris een veilige en gemakkelijk te benaderen online platform ontwikkeld.
Als ontwikkelaar van moderne methodes en hulpmiddelen in de GGZ, heeft Psylaris ook EMDR gemakkelijk gemaakt met moderne technieken. Virtual reality therapie, speelt een steeds belangrijkere rol in de GGZ. Met EMDR-VR en VRET VR heeft Psylaris een VR-module ontwikkeld. De module kan eenvoudig door de behandelaar worden gebruikt en heeft veel afleidingsmogelijkheden. De cliënt krijgt een intensere afleiding dan tijdens een reguliere behandeling. De VR-bril kan zowel thuis als in de behandelkamer worden gebruikt. Zowel behandelaar als cliënt zijn hierdoor flexibeler.
Is de cliënt niet in staat om naar de behandelaar te komen, dan maakt Psylaris het met EMDR-remote mogelijk om thuis een EMDR behandeling te krijgen. EMDR-remote is het online EMDR platform van Psylaris, waar de behandelaar en de cliënt via beeldbellen een EMDR sessie kunnen uitvoeren. Ook nu weer heeft de behandelaar veel mogelijkheden om af te leiden en de aan huis gekluisterde cliënt wordt toch behandeld.
Wij geloven erin dat we in combinatie met slimme software en vaardige therapeuten een systeem kunnen ontwikkelen waarin iedereen altijd en overal direct toegang heeft tot efficiënte en betaalbare geestelijke gezondheidszorg.
Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.