fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

Wat kun je doen tegen rijangst?

Er zijn best wel veel mensen die bang voor autorijden zijn. Dit kan al voordat je je rijbewijs hebt gehaald. Tijdens het lessen zul je onder grote spanning staan en daarom zijn er zelfs rijinstructeurs die speciale rijlessen aanbieden voor mensen met angst voor autorijden. Ben je bang voor autorijden, dan zul je bepaalde routes ontwijken of misschien zelf de auto niet of zo weinig mogelijk willen gebruiken. Maar er is zeker iets tegen te doen.

Wat is een angststoornis voor autorijden?

Angst voor autorijden kan in verschillende gradaties voorkomen. Je kunt angstig zijn als bestuurder, maar ook als bijrijder. Nu kan een beetje gezonde spanning tijdens het rijden geen kwaad. Dit zal je alleen maar alerter maken in het verkeer. Anders wordt het als je overmatig angstig wordt. Je kunt dan spreken van een angststoornis of een fobie voor autorijden. Overigens hoeft de angst niet altijd aanwezig te zijn tijdens het rijden. Veel mensen ervaren bijvoorbeeld snelwegangst. Het rijden gaat prima in de stad, maar zodra zij de oprit naar de snelweg oprijden, slaat de angst toe. Een officiële benaming voor een angststoornis autorijen, is amaxofobie.

angst voor autorijden

Wat zijn de symptomen van amaxofobie?

Wanneer je toch achter het stuur kruipt, terwijl je met een angstfobie kampt voor autorijden of als bijrijder, dan kunnen er diverse symptomen ontstaan die kenmerkend zijn voor een angststoornis. Je zult enorme spanning voelen en je hartslag wordt onregelmatig of hoger. Het angstzweet breekt letterlijk uit en je hebt het idee dat je naar adem moet happen. Ook hoofdpijn, braken of een paniekaanval met huilbuien is mogelijk tijdens het rijden. Je kunt je voorstellen, dat als je echt in paniek raakt, je de auto aan de kant moet parkeren om verkeersonveilige situaties te voorkomen.

Hoe ontstaat een angst voor het autorijden?

Vaak zijn het negatieve ervaringen tijdens het rijden, die ervoor zorgen dat je een angst overhoudt voor het autorijden. Misschien dat je zelfseen auto-ongeluk hebt meegemaakt of hebt zien gebeuren? Dan is de angst ontstaan door een traumatisch moment. Het zou dan zomaar kunnen dat je angstig bent, omdat je het trauma niet hebt kunnen verwerken. Je blijft hier maar mee bezig tijdens het rijden en de beelden komt steeds weer terug. Het kan ook zijn dat je tijdens de opvoeding extreem beschermt bent geweest voor het verkeer. Je ouders waren misschien al angstig dat jou iets zou overkomen in het verkeer? Die angst kun jij overgenomen hebben en daardoor niet meer de weg op durven.

rijangst overwinnen

Hoe kun je rijangst overwinnen?

Rijangst is zeer hinderlijk, want het belet je om de deur uit te gaan en onbezorgd met de auto ergens naartoe te gaan. Met een goede rijangst therapie, is rijangst overwinnen zeker mogelijk. Alleen welk soort rijangst therapie kun je volgen?

EMDR

Juist omdat angst voor het autorijden een traumatische achtergrond kan hebben, is EMDR zeer geschikt om het trauma te verwerken. Als het trauma eenmaal verwerkt is, zul je zien dat je angst voor het autorijden ook verdwenen is. Bij EMDR wordt gefocust op afleiding, op het moment dat de therapeut aan je vraagt terug te denken aan het trauma, inclusief de gedachten en gevoelens op dat moment. Door middel van een handgebaar of een geluidssignaal, wordt je afgeleid en denk je even niet meer aan het trauma. Door dit bij herhaling te doen, zal het trauma steeds beter een plekje gegeven worden en kun je het moment zonder heftige emoties terughalen.

Cognitieve gedragstherapie

Bij gedragstherapie worden jouw gedachten beïnvloed. Zodra je een auto ziet of in een auto stapt, denk je alleen nog maar aan de angst en wat er eventueel zou kunnen gebeuren. Dit is erg negatief denken. Tijdens de therapie worden je negatieve gedachten omgebogen tot positieve gedachten. Je leert bijvoorbeeld, dat een auto erg handig in gebruik is en dat als jij rustig blijft, je de situatie altijd onder controle hebt. Op deze manier zie je dat autorijden best mogelijk is zonder angst en spanning.

Exposure therapie

Er wordt wel eens gezegd dat je na een auto-ongeluk niet te lang moet wachten om de weg weer op te gaan. Dit is ook de filosofie achter exposure therapie. Door geconfronteerd te worden met je eigen angsten, zie je het onder ogen. Uiteraard is confrontatie onder begeleiding van de therapeut. Ook bepaalde vormen van angst onderweg kun je aanpakken, zoals snelwegangst, door over de snelweg te gaan rijden.

Angst autorijden overwinnen met hulp van Psylaris

De angst autorijden overwinnen, kan met behulp van de slimme producten van Psylaris. Behandel je als therapeut een patiënt met angststoornis autorijden met EMDR, dan kan dit met EMDR-Remote nu ook online. De patiënt hoeft niet naar je toe te komen, maar logt net als jou in op het platform van Psylaris. Hier heb je meer dan voldoende digitale mogelijkheden om de patiënt tijdens de sessie af te leiden en gegevens worden beveiligd opgeslagen.

Via virtual reality, gebruikt Psylaris de VR-bril om angst voor het autorijden te overwinnen door middel van exposure therapie. De door Psylaris ontwikkelde modules voor de VR-bril, bevatten diverse soorten angsten en fobieën en dus ook de angst voor het autorijden. Hierdoor kruipt de patiënt in de behandelkamer achter het stuur, zodra de VR-bril wordt opgezet. Dit is een goedkopere en tijdsbesparende methode en bovendien kan de VR-bril ook thuis gebruikt worden.

EMDR-plus

Exposure in virtual reality

Het doel van Psylaris, is om therapeuten nog beter te ondersteunen met betere technieken en tools. Virtual reality speelt hierbij een leidende rol. Met EMDR-VR en EMDR-Plus is een EMDR behandeling mogelijk met behulp van virtual reality. De behandelaar kan nog beter afleidingstaken inzetten en de patiënt kan ook behandeld worden op afstand. Virtual reality is bij uitstek geschikt voor exposure therapie. Hierbij wordt de patiënt geconfronteerd met zijn/haar angsten. Het is niet meer nodig om een fysieke locatie te bezoeken, zoals een lift bij liftangst of een winkelcentrum bij pleinvrees. Met de VR-bril op, wordt de patiënt geconfronteerd met de angst in de veilige omgeving van de behandelkamer of eigen huis. Psylaris heeft voor diverse soorten angsten waarvoor exposure therapie nodig is, een module ontwikkeld. Dit werkt kosten- en tijdsbesparend en bovendien kan de patiënt frequenter behandeld worden, wat een sneller herstel tot gevolg heeft.

Ben jij een therapeut?

Wij geloven erin dat we in combinatie met slimme software en vaardige therapeuten een systeem kunnen ontwikkelen waarin iedereen altijd en overal direct toegang heeft tot efficiënte en betaalbare geestelijke gezondheidszorg.

Psylaris Care VR therapie

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.