fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

Hoe reëel is angst voor treinen?

Voor veel mensen is de trein een dagelijks vervoermiddel naar het werk of school. Voor hen kan het dan ook lastig voor te stellen zijn, dat er mensen zijn die bang zijn voor treinen. En dan gaat het niet om een reguliere angst, maar om een dusdanige angst, dat het een fobie is geworden. Gelukkig kan hier wat tegen gedaan worden, met de juiste behandelingen.

Wat is een treinenfobie?

Een angst voor de trein, ook wel een treinenfobie genoemd, houdt in dat je niet snel een trein zult binnenstappen. Een angst voor een trein kan zich manifesteren binnenin een trein, maar ook buiten de trein op bijvoorbeeld het station. Zo zijn er mensen die niet alleen de trein eng vinden, maar ook de hoogte van het perron. De angst is dan vooral om van het perron te vallen of zelfs geduwd te worden. In een trein heerst er vooral angst om er ergens tegenaan te rijden of te ontsporen. Het is vooral het feit dat je je in een trein in een afgesloten ruimte bevindt en niet zomaar weg kunt, dat beangstigend is. Daarom is een treinfobie zeer nauw gerelateerd aan claustrofobie. Ook hier is er een bepaalde angst voor kleine en afgesloten ruimtes. Een treinenfobie heeft een officiële benaming, namelijk een siderodromofobie.

angst voor treinen

Wat zijn de symptomen van een treinenfobie?

De symptomen van een treinenfobie, zijn dezelfde soort als je die bij claustrofobie mag verwachten. In een trein zul je je opgesloten voelen en het je heb idee dat je de ruimte van de treincoupé niet kunt verlaten. Je krijgt hartkloppingen, je moet naar adem snakken en je begint te zweten. Ook beven van angst of hyperventilatie kan voorkomen. Iemand met treinenfobie zal er dan ook alles aan doen om niet met de trein te reizen. Naast een fobie voor treinen, kun je ook nog last hebben van angst voor andere openbaar vervoersmiddelen, zoals de metro of de tram.

Wat zijn mogelijke oorzaken van een siderodromofobie?

Bepaalde persoonlijkheidskenmerken of erfelijkheid kunnen één van de oorzaken zijn van een treinenfobie. Vaak is dit in combinatie met een slechte ervaring met de trein. Een slechte ervaring wordt dan vaak overdreven, waardoor er een echte, maar vaak niet realistische angst ontstaat. Verder kunnen allerlei verhalen van anderen, maar ook nieuwsberichten de aanzet geven tot een fobie. Dit is helemaal het geval als je gevoelig bent voor fobieën. Denk bijvoorbeeld aan treinongevallen of zelfmoorden die in het nieuws komen. Hoewel de kans nihil is dat het jou overkomt, reageer je met de angst alsof het je zeker overkomt, zodra je de trein binnenstapt.

treinenfobie behandelen

Hoe kan een treinenfobie behandeld worden?

Fobieën en angsten die je dagelijkse leven beheersen, moet je laten behandelen door een professionele behandelaar. Hiervoor zijn verschillende soorten therapieën beschikbaar.

Cognitieve gedragstherapie

Bij cognitieve gedragstherapie wordt gewerkt om je negatieve gedachten over treinen om te buigen naar meer positieve gedachten. Je krijgt bepaalde feiten voorgehouden waar je niet omheen kunt, zoals dat reizen met de trein helemaal niet gevaarlijk en dat het risico op een auto-ongeval vele malen hoger ligt. Na enkele sessies zul je anders tegen treinen aankijken. Een trein nog wat eng vinden mag altijd, maar de fobie is verdwenen.

EMDR therapie

Heb je een echte nare ervaring meegemaakt met de trein en is je fobie daarom ontstaan? Dan kan dit gezien worden als een trauma. Je moet dan vooral werken aan het verwerken van het trauma. Dit kan met EMDR. Je moet de gebeurtenis telkens weer naar voren halen, wat best intens kan zijn. Ook de gevoelens en gedachten op dat moment komen weer boven. De truc bij EMDR zit hem in het feit dat je op het moment van terugdenken wordt afgeleid door een handgebaar of geluidssignaal. Hoe het exact in het brein werkt is nog niet bekend, maar wel is wetenschappelijk bewezen dat het werkt. Het lijkt erop dat je door telkens afgeleid te raken, je het trauma beter kunt ´opbergen en tevoorschijn halen´ en met minder emotie. Als je het trauma een plekje hebt gegeven, is vaak ook de fobie verdwenen.

Exposure therapie

Exposure therapie, is niet meer dan blootstellingstherapie. Je gaat dus letterlijk de trein in, maar uiteraard wel onder professionele begeleiding. Door telkens met een trein in aanraking te komen, zul je hieraan wennen en ook zien dat angst voor treinen eigenlijk altijd ongegrond was.

Psylaris ontwikkelt moderne hulpmiddelen voor behandelingen

Diverse behandelingen in de GGZ en met name ter bestrijding van angsten en fobieën, kunnen veel efficiënter en sneller worden aangepakt. Zo kan EMDR ook vanuit huis plaatsvinden en hoeft de patiënt niet eens deur uit om behandeld te worden. Psylaris heeft hiervoor een professioneel platform ontwikkeld: EMDR-Remote. Via beeldbellen kan er een sessie plaatsvinden en de behandelaar heeft online veel meer digitale mogelijkheden om de af te leiden.

Ook exposure therapie kan veel efficiënter en hiervoor ontwikkeld Psylaris diverse virtual reality modules. De VR-bril is de basis, waardoor de patiënt volledig opgaat in de situatie waar hij/zij angstig voor is. In dit geval zit de patiënt in een virtueel treincoupé. Omdat virtual reality levensecht lijkt, zijn kosten en tijd te besparen. De behandelaar en patiënt hoeven dus niet echt met de trein te reizen, de treinreis kan al op de behandelbank gemaakt worden met een VR-bril op.

EMDR-plus

Exposure in virtual reality

Het doel van Psylaris, is om therapeuten nog beter te ondersteunen met betere technieken en tools. Virtual reality speelt hierbij een leidende rol. Met EMDR-VR en EMDR-Plus is een EMDR behandeling mogelijk met behulp van virutal reality. De behandelaar kan nog beter afleidingstaken inzetten en de patiënt kan ook behandeld worden op afstand. Virtual reality is bij uitstek geschikt voor exposure therapie. Hierbij wordt de patiënt geconfronteerd met zijn/haar angsten. Het is niet meer nodig om een fysieke locatie te bezoeken, zoals een lift bij liftangst of een winkelcentrum bij pleinvrees. Met de VR-bril op, wordt de patiënt geconfronteerd met de angst in de veilige omgeving van de behandelkamer of eigen huis. Psylaris heeft voor diverse soorten angsten waarvoor exposure therapie nodig is, een module ontwikkeld. Dit werkt kosten- en tijdsbesparend en bovendien kan de patiënt frequenter behandeld worden, wat een sneller herstel tot gevolg heeft.

Ben jij een therapeut?

Wij geloven erin dat we in combinatie met slimme software en vaardige therapeuten een systeem kunnen ontwikkelen waarin iedereen altijd en overal direct toegang heeft tot efficiënte en betaalbare geestelijke gezondheidszorg.

Psylaris Care VR therapie

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.