fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

Kan EMDR helpen bij hoogtevrees?

Angst voor hoogtes is iets waar veel mensen last van hebben. Vaak is de daadwerkelijke oorzaak niet bekend en soms is een achterliggend trauma de reden waarom een hoogtevrees is ontstaan. Hoogtevrees kwijtraken is geheel afhankelijk van hoe je hier aan gekomen bent, wat je persoonlijkheid is en welk soort therapie er wordt toegepast. Er moet wel gezegd worden, dat angst voor hoogtes van oorsprong een natuurlijke angst is. Het is een reactie van het lichaam op hoogtes, zodat je veel voorzichtiger wordt. Zonder deze angst zou je roekeloos zijn en is de kans op ongevallen groter.

Is een hoogtevrees fobie?

Normale menselijk angst hoeft niet vreemd te zijn. Integendeel zelfs, het helpt je om alert te blijven en voorzichtig te doen. Als de angst doorschiet dan hebben we het over een angststoornis of een fobie. In dit geval, houdt het in dat een hoogtevrees fobie het leven dusdanig beïnvloed, dat je niet meer normaal kunt functioneren. Uiteindelijk gaat het niet meer om de hoogte, maar draait alles om angst. Vooral ook de angst om angst te krijgen voor hoogtes en daardoor ga je situaties mijden. Dit is altijd ongezond. Een ander begrip voor extreme angst voor hoogtes, is acrofobie. Dit is de officiële benaming voor angst voor hoogtes.

hoogtevrees

Wat zijn de hoogtevrees symptomen?

Wanneer je last hebt van hoogtevrees symptomen, dan kan het lichaam heel verschillende reacties geven. Dit is vooral afhankelijk van je persoonlijkheid en de mate van de fobie. Bij een normale angst voor hoogtes, zul je het eng vinden om naar beneden te kijken en de natuurlijk reactie hebben om iets vast te grijpen. Bij een ernstige angststoornis, kun je dusdanig angstig worden, dat je lichaam verkrampt. Hoe hoog je op dat moment ook staat, je lichaam kan helemaal niets meer. Andere spontane uitingen van het lichaam als je op grote hoogte staat, zijn hartkloppingen, zweten, trillen en spontane huilbuien.

Situatie vermijden

Wanneer je heel bewust situaties gaat vermijden, dan weet je zeker dat je ernstige symptomen hebt. Woon je bijvoorbeeld in een flat of etagewoning en de angst om naar beneden te kijken is zo groot, dan kan het zijn dat je jezelf opsluit. Daarom zal het vermijden van een bepaalde situatie bij angststoornissen vaak ook leiden tot een sociaal isolement. Als jij inmiddels al zo ver bent, dan heb je zeker professionele hulp nodig.

Kun je hoogtevrees overwinnen?

Je kunt zeker hoogtevrees overwinnen, door in therapie te gaan. Als er niet een duidelijke reden is voor het ontstaan, dan wordt meestal voor cognitieve gedragstherapie gekozen. Het doel van deze therapie, is confrontatie met hoogtes. Dit uiteraard onder begeleiding van een therapeut. Dit kan onder begeleiding in echte situaties, maar ook met virtual reality. Is er een duidelijk link tussen de angst en een opgelopen trauma, dan is EMDR als hoogtevrees behandeling acrofobie zeer effectief.

Hoogtevrees kwijtraken door middel van EMDR

EMDR staat voor ´Movement Desensitization and Reprocessing´. Centraal tijdens deze behandeling, staat afleiding. Het blijkt namelijk dat het werkgeheugen van ieder mens snel over te belasten is. Afleiding is hier een methode voor. Tijdens de therapiesessie, vraagt de therapeut aan de patiënt om aan het trauma naar voren te halen. Hierbij ook wat je op dat moment dacht en voelt. Het trauma wordt in je werkgeheugen geladen of staat er al in, omdat het trauma onverwerkt is. Op dat moment leidt de therapeut je af en moet je met je ogen de handgebaren van de therapeut volgen. Afleiding kan ook met een koptelefoon op en dat je dan geluiden hoort.

Het gevolg van de afleiding, is dat het werkgeheugen overbelast wordt. Dit moet, want na enkele malen herhaling, zul je merken dat je minder moeite hebt met het terughalen van het traumatische moment. Hoewel het trauma lastig blijft, zul je het wel met minder emoties terug kunnen halen. In sommige gevallen ontstaan er spontaan andere gedachten. Dit houdt in dan je het trauma een plekje geeft en dat de angst voor hoogtes verdwenen is of niet meer van grote invloed is op je leven.

Behandelingen met nieuwe hulpmiddelen van Psylaris

PTSS therapie voor EMDR is een officieel wetenschappelijk bewezen therapie en waarmee doorgaans succesvolle resultaten behaald worden. Toch kan het nog beter en wel met behulp van moderne technieken. Zo heeft Psylaris handige tools voor bahandelaars ontwikkeld, waarmee een PTSS behandeling EMDR nog beter aangestuurd kan worden en desnoods op afstand uitgevoerd kan worden. Met EMDR-remote kan de PTSS therapie EMDR gemakkelijk uitgevoerd worden achter een laptop of pc, waarbij de therapeut diverse mogelijkheden heeft tot afleiding. Met EMDR-VR wordt er helemaal een nieuwe stap met EMDR PTSS gezet. De behandeling wordt uitgevoerd met een VR-bril, waardoor veel intensere afleidingen mogelijk zijn. De VR-bril kan gebruikt worden in zowel de behandelkamer als bij de PTSS patiënt thuis.

Vooral met een hoogtevrees behandeling acrofobie voor een trauma, zijn tegenwoordig gemakkelijk moderne technieken te gebruiken. Psylaris houdt zich bezig met de ontwikkeling van dit soort producten, om de toegankelijkheid tot de GGZ te verbeteren en te vergemakkelijken.

EMDR op afstand

EMDR-Remote is de toepassing van Psylaris voor behandelaars. Dit is een compleet online platform, om op afstand EMDR therapie toe te passen. De patiënt kan hierdoor gewoon vanuit huis worden behandeld achter zijn/haar pc of laptop. De behandelaar heeft online veel meer digitale mogelijkheden om afleidingstaken in te zetten

Virtual reality om hoogteangst te behandelen

Bij cognitieve gedragstherapie, waarbij het het doel is om de patiënt met hoogtes te confronteren, is virtual reality (VR) bij uitstek geschikt. De patiënt wordt met de VR-bril op, geheel van de realiteit afgesloten en stapt een nieuwe realiteit binnen. Psylaris heeft hiervoor specifieke toepassingen ontwikkeld en zo ook voor mensen die angst hebben voor hoogtes. Via de VR-bril worden zij geconfronteerd met hoogtes, maar wel in een veilige situatie. Uiteindelijk kan VR ook thuis ingezet worden, waardoor de behandelfrequentie stijgt en de patiënt eerder genezen is.

EMDR-plus

Exposure in virtual reality

Het doel van Psylaris, is om therapeuten nog beter te ondersteunen met betere technieken en tools. Virtual reality speelt hierbij een leidende rol. Met EMDR-VR en EMDR-Plus is een EMDR behandeling mogelijk met behulp van virutal reality. De behandelaar kan nog beter afleidingstaken inzetten en de patiënt kan ook behandeld worden op afstand. Virtual reality is bij uitstek geschikt voor exposure therapie. Hierbij wordt de patiënt geconfronteerd met zijn/haar angsten. Het is niet meer nodig om een fysieke locatie te bezoeken, zoals een lift bij liftangst of een winkelcentrum bij pleinvrees. Met de VR-bril op, wordt de patiënt geconfronteerd met de angst in de veilige omgeving van de behandelkamer of eigen huis. Psylaris heeft voor diverse soorten angsten waarvoor exposure therapie nodig is, een module ontwikkeld. Dit werkt kosten- en tijdsbesparend en bovendien kan de patiënt frequenter behandeld worden, wat een sneller herstel tot gevolg heeft.

Ben jij een therapeut?

Wij geloven erin dat we in combinatie met slimme software en vaardige therapeuten een systeem kunnen ontwikkelen waarin iedereen altijd en overal direct toegang heeft tot efficiënte en betaalbare geestelijke gezondheidszorg.

Psylaris Care VR therapie

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.