fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

Hoe ontspannen bij stress?

Stress heeft iedereen wel eens. Er zijn dagen waarin je door de drukte eigenlijk niet meer weet wat je aan het doen bent. In de meeste gevallen is dit maar tijdelijke stress. Maar dit is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Er zijn mensen die voortdurend stress en spanning voelen. De oorzaken kunnen verschillend zijn, maar kenmerkend is dat dit doorgaans geestelijke stress is, met soms grote gevolgen voor zowel lichaam als geest.

Wat zijn de gevolgen van stress en spanning?

Iedereen heeft wel eens de directe gevolgen ervaren van acute stress of spanning. Je voelt je opgejaagd en misschien dat je eens een nachtje slecht slaapt. Wanneer de stress voorbij is, voel je een soort opluchting en ook de rust stroomt weer door je lichaam. Probeer je voor te stellen als je altijd maar die spanning voelt en nooit tot rust komt. Dit heeft uiteraard grote lichamelijke gevolgen. Je moet daarom leren hoe ontspannen of professionele hulp inschakelen.

ontspannen bij stress

Lichamelijke gevolgen van stress

Bij voortdurende spanning en stress, zal je lichaam vooral veel vermoeidheidsklachten geven. Je lichaam voelt soms extreem moe en uitgeblust aan en je hebt ook veel last van slapeloosheid. Dit heeft bijvoorbeeld ook pijnlijke spieren tot gevolg, zodat je een verkeerde houding aanneemt. Klachten aan de nek en schouders en hoofdpijn zijn een bekend voorbeeld van lichamelijke klachten bij stress. Al deze klachten hebben het gevolg dat je weerstand minder wordt en je vatbaarder bent voor ziektes. Tenslotte kun je ook allerlei andere onverklaarbare lichamelijke klachten ontwikkelen, zoals hart,- maag- en darmklachten.

Geestelijke gevolgen van stress

Spanning en stress is vooral ook iets mentaal. Dit heeft dan ook grote gevolgen voor je mentale gezondheid. Zo loop misschien voortdurend over van alles te piekeren en heb je geen aandacht meer voor andere dingen. Dit kan zelfs zo ver doorgevoerd zijn, dat je vergeetachtig wordt. Je ziet niet meer de leuke dingen van het leven en je hebt ook nergens zin in. Je hebt een overduidelijk gevoel dat je je rust maar niet kunt pakken en het lijkt alsof je altijd maar opgejaagd wordt. Ook angst- en paniekaanvallen kunnen mentale gevolgen zijn van stress. Uiteindelijk kan stress leiden tot een burn-out of een PTSS.

oorzaak van spanning en stress

Wat is de oorzaak van spanning en stress?

Spanning en stress kan verschillende oorzaken hebben. De bekende burn-out, waar het lichaam totaal stilvalt, is een bekend probleem in het bedrijfsleven. Het teveel hooi op de vork nemen, is één van de redenen van spanning. Een andere reden is het meemaken van een traumatische gebeurtenis. Deze gebeurtenis maakt een dusdanige indruk, dat het blijvend een stempel drukt op je leven en je altijd spanning voelt. Dit zijn vaak niet de enige klachten bij een trauma. Dit kan bijvoorbeeld samengaan met angst- en paniekaanvallen.

Hoe ontspannen bij stress?

Bij tijdelijke stress weet je zelf wel hoe ontspannen mogelijk je moet proberen te blijven. Een avondje niets doen op de bank met een goed glas wijn kan al veel doen. Dit kan natuurlijk niet als je verder heen bent en een burn-out of een PTSS hebt opgelopen. Geestelijk ontspannen kan dan enkel door een vorm van therapie te volgen.

Relaxatietherapie

Relaxatietherapie is onderdeel van een psycho- en/of fysiotherapeutische behandeling, waarbij de persoon onder spanning op verschillende manieren behandeld kan worden. Dit is afhankelijk van de de klachten. Dit kan bijvoorbeeld al door simpele ademhalingsoefeningen te leren, maar ook meditatie of hypnose kunnen deel uitmaken van relaxatietherapie. Dit is een typische therapie die geschikt is voor iedereen die onder stress en spanning staat en leer geestelijk ontspannen. Wanneer er overdreven lichamelijk spanning aan te pas komt, dan is ook massage sms onderdeel van de relaxatietherapie.

EMDR

Wanneer een traumatische gebeurtenis specifiek aan te wijzen is als oorzaak van spanning en stress, dan is EMDR bij uitstek geschikt. Hierbij wordt gericht op het trauma door middel van afleiding. De patiënt denkt terug aan het trauma, met hierbij alle gevoelens en gedachten en wordt dan afgeleid door een handgebaar die hij/zij moet volgen of een geluidssignaal via een koptelefoon. Door dit te herhalen, wordt het gemakkelijker om aan het trauma terug te denken en spelen er minder emoties. Hierdoor zal ook de stress de spanning verminderen en zelfs helemaal verdwijnen.

Leren ontspannen met de producten van Psylaris

Als het om hulpmiddelen gaat die helpen bij therapieën tegen overmatige stress en spanning, dan is Psylaris koploper in het ontwikkelen hiervan.

Zo is virtual reality een zeer goed hulpmiddel bij relaxatietherapie. Psylaris heeft met Psylaris Care een VR-bril met diverse modules uitgebracht, waaronder de relaxatiemodule. De patiënt is met een VR-bril niet gebonden aan de behandelkamer, maar kan deze ook thuis gebruiken. Met het opzetten van de bril, wordt je afgesloten van de stress en spanning uit de realiteit en wordt je meegenomen in prachtige beelden en met rustgevende audio. Mede door het thuisgebruik van de VR-bril, kan de patiënt de therapie frequenter toepassen.

Als je spanning en stress aanpakt door middel van EMDR, dan wordt er gefocust op de oorzaak van een traumatische ervaring. Ook hier heeft Psylaris het mogelijk gemaakt, dat de patiënt vanuit huis behandeld kan worden met EMDR-Remote. Dit online platform is gemakkelijk in gebruik voor de behandelaar en eenvoudig toegankelijk voor de patiënt. De patiënt hoeft voor de therapie de deur niet uit en de behandelaar heeft online nog meer mogelijkheden om afleidingstaken in te zetten.

EMDR-plus

Exposure in virtual reality

Het doel van Psylaris, is om therapeuten nog beter te ondersteunen met betere technieken en tools. Virtual reality speelt hierbij een leidende rol. Met EMDR-VR en EMDR-Plus is een EMDR behandeling mogelijk met behulp van virutal reality. De behandelaar kan nog beter afleidingstaken inzetten en de patiënt kan ook behandeld worden op afstand. Virtual reality is bij uitstek geschikt voor exposure therapie. Hierbij wordt de patiënt geconfronteerd met zijn/haar angsten. Het is niet meer nodig om een fysieke locatie te bezoeken, zoals een lift bij liftangst of een winkelcentrum bij pleinvrees. Met de VR-bril op, wordt de patiënt geconfronteerd met de angst in de veilige omgeving van de behandelkamer of eigen huis. Psylaris heeft voor diverse soorten angsten waarvoor exposure therapie nodig is, een module ontwikkeld. Dit werkt kosten- en tijdsbesparend en bovendien kan de patiënt frequenter behandeld worden, wat een sneller herstel tot gevolg heeft.

Ben jij een therapeut?

Wij geloven erin dat we in combinatie met slimme software en vaardige therapeuten een systeem kunnen ontwikkelen waarin iedereen altijd en overal direct toegang heeft tot efficiënte en betaalbare geestelijke gezondheidszorg.

Psylaris Care VR therapie

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.