fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

Wat is smetvrees en hoe ga je hiermee om?

Er zijn mensen die zeer schoon en opgeruimd zijn en waar dit geen problemen geeft voor het functioneren in het dagelijkse leven. Dan is er een groep mensen die extreem en dwangmatig alles schoonmaken. Dit is niet af en toe het huis schoonmaken, dit is voortdurend, iedere minuut van de dag bezig zijn met schoonmaken. Als je dit herkent, dan kan het zijn dat je lijdt aan smetvrees.

Wat is smetvrees?

Een andere benaming voor smetvrees ziektebeelden, is mysofobie. Aan de ene kant is het een vorm van fobie, aan de andere kant is het een dwangstoornis. Kenmerkend zijn de dwangmatige handelingen en gedachten. Daarom wordt er ook vaker over een dwangstoornis gesproken dan een fobie. Dwangmatig schoonmaken en dan ook zeer intensief is het belangrijkste kenmerk. Het beheerst je hele leven. Ook als je een deurkruk aanpakt, zul je én de deurkruk schoonmaken én je handen wassen. Je bent voortdurend bezig om te voorkomen dat schadelijke bacteriën je huis binnenkomen. Het schoonmaken speelt zich dus af op twee gebieden, namelijk voorwerpen waarmee je in aanraking komt reinigen en je bent voortdurend jezelf aan het schoonmaken. Je voelt jezelf namelijk altijd maar vies. Een deel van mensen heeft heus wel door dat het overdreven is wat ze doen. Het is alleen het dwangmatige, waardoor ze niet kunnen stoppen.

smetvrees

Wat zijn de symptomen van smetvrees?

Smetvrees symptomen zijn relatief gemakkelijk te herkennen. Het belangrijkste kenmerk zijn de vaste rituelen rondom hygiëne. Dit gaat bijvoorbeeld om het extreem wassen van de handen en het schoonmaken van deurkrukken en handvatten. Je probeert ook zoveel mogelijk te voorkomen dat je voorwerpen van anderen aanpakt, zoals geld. In extreme gevallen pak je een deurkruk vast met een doekje. Sommigen nemen zelfs meerdere keren per dag een douche om het gevoel van vies zijn maar kwijt te raken. Dat smetvrees ziektebeelden dwangmatige handelingen zijn, is niet voor niets. Wanneer er iets aan het schoonmaakritueel niet klopt, moet het hele proces weer opnieuw gedaan worden. Ook angstig of paniekerig worden als bepaalde rituelen niet uitgevoerd kunnen worden, behoort tot de symptomen.

Wat is de oorzaak van smetvrees?

De oorzaak smetvrees is niet altijd duidelijk. Vast staat, dat bepaalde erfelijke eigenschappen een rol kunnen spelen, maar dat de dwangstoornis ook kan ontstaan na een traumatische ervaring. Een bepaalde traumatische ervaring kan een trigger zijn om dwangmatige gedachten te krijgen en handelingen uit te voeren. Smetvrees overwinnen kan dan, door eerst het trauma een plekje te geven.

smetvrees behandeling

Wat is een smetvrees behandeling?

Er zijn diverse soorten behandelingen om van een mysofobie af te komen. Hierbij wordt eerst gekeken of er een duidelijke oorzaak is. Is de oorzaak bijvoorbeeld een trauma, dan wordt meestal EMDR ingezet, terwijl bij andere oorzaken naar gedragstherapie als smetvrees behandeling wordt gekeken.

EMDR

EMDR is een therapie die alleen effectief werkt, als de oorzaak een trauma is. Hierbij moet de je terugdenken aan het traumamoment, waarbij ook gevoelens en gedachten weer worden opgeroepen. Tegelijkertijd moeten de handgebaren van de therapeut gevolgd worden en wordt je afgeleid. Dit kan ook met geluiden via een koptelefoon, dat hetzelfde afleidende effect heeft. Door telkens afgeleid te worden, kan het trauma op een gegeven moment een plekje vinden. Je zult met minder emotie terugkijken naar het trauma en in principe hoeft dit niet meer de aanleiding te zijn voor een dwangstoornis.

Cognitieve gedragstherapie

Als je van smetangst wil afkomen, dan houdt dit in dat je je vaste schoonmaakrituelen niet meer mag uitvoeren. Dit is een enorme verandering in gedrag en dit kun je niet alleen. Cognitieve gedragstherapie heeft tot doel om je geheel anders naar bepaalde situaties aan te kijken. Op een manier dus, waardoor je niet meer de behoefte voelt om obsessief te gaan schoonmaken. Je leert dus zaken anders te bekijken en hierop anders te reageren. Dit is ook een therapie dat vaak in combinatie met andere therapieën wordt gegeven, zoals exposure therapie. Bij deze laatste therapie wordt je bijvoorbeeld geconfronteerd met een deurklink die je moet aanraken en waarbij je ervaart dat er niets raars hoeft te gebeuren.

Hoe helpt Psylaris bij smetvrees overwinnen?

Angststoornissen, fobieën en dwangstoornissen kunnen veel gemakkelijker behandeld worden met moderne technieken. Psylaris is ontwikkelaar van diverse moderne hulpmiddelen voor de GGZ. Voor patiënten die met EMDR behandeld worden en dusdanige klachten hebben dat ze het huis niet meer verlaten, is er EMDR-Remote. Dit is een online EMDR platform, die de behandelaar erg gemakkelijk kan gebruiken om een EMDR behandeling op afstand te geven. Dit kan bijvoorbeeld door middel van beeldbellen. De behandelaar heeft hiertoe diverse digitale afleidingsmiddelen voorhanden.

Ook virtual reality wordt in de GGZ steeds verder doorgevoerd. Psylaris speelt hier een leidende rol in, met de ontwikkeling van diverse modules voor verschillende angststoornissen en fobieën. Zo kun je letterlijk geconfronteerd worden met de angsten waarmee jij kampt via de VR-bril. Een ander voordeel van VR, is dat je de VR-bril thuis kunt gebruiken. Hierdoor is een frequentere behandeling mogelijk en ben je sneller van smetvrees af.

EMDR-plus

Exposure in virtual reality

Het doel van Psylaris, is om therapeuten nog beter te ondersteunen met betere technieken en tools. Virtual reality speelt hierbij een leidende rol. Met EMDR-VR en EMDR-Plus is een EMDR behandeling mogelijk met behulp van virutal reality. De behandelaar kan nog beter afleidingstaken inzetten en de patiënt kan ook behandeld worden op afstand. Virtual reality is bij uitstek geschikt voor exposure therapie. Hierbij wordt de patiënt geconfronteerd met zijn/haar angsten. Het is niet meer nodig om een fysieke locatie te bezoeken, zoals een lift bij liftangst of een winkelcentrum bij pleinvrees. Met de VR-bril op, wordt de patiënt geconfronteerd met de angst in de veilige omgeving van de behandelkamer of eigen huis. Psylaris heeft voor diverse soorten angsten waarvoor exposure therapie nodig is, een module ontwikkeld. Dit werkt kosten- en tijdsbesparend en bovendien kan de patiënt frequenter behandeld worden, wat een sneller herstel tot gevolg heeft.

Ben jij een therapeut?

Wij geloven erin dat we in combinatie met slimme software en vaardige therapeuten een systeem kunnen ontwikkelen waarin iedereen altijd en overal direct toegang heeft tot efficiënte en betaalbare geestelijke gezondheidszorg.

Psylaris Care VR therapie

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.