fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

Angsten overwinnen met EMDR

EMDR staat voor Eye Movement Desensitisation and Reprocessing. Het is een korte en effectieve vorm van psychotherapie voor het verwerken van nare of traumatische ervaringen. Bij EMDR-therapie worden de hersenen gestimuleerd door oogbewegingen of ritmische geluiden. Als gevolg daarvan vindt (trauma)verwerking plaats. Het is een relatief nieuwe therapie, voor het eerst beschreven door de Amerikaanse psychologe Francine Shapiro in 1989. Sindsdien is de methode verder ontwikkeld tot een volwaardige therapie. Intussen is de doeltreffendheid ervan wetenschappelijk bewezen en wordt EMDR op grote schaal gebruikt.

Voor wie is EMDR-therapie geschikt?

EMDR-therapie is geschikt voor mensen die nare, schokkende of traumatische ervaringen hebben gehad en nog steeds last hebben van de gevolgen daarvan. Het kan gaan om eenmalige ervaringen zoals een ongeval, verkrachting, geweldsmisdrijf, medische ingreep of verlies, of om langdurige ervaringen zoals pesten, misbruik, geweld of oorlog.

Gevolgen van dergelijke ervaringen zijn bijvoorbeeld schrikreacties, angststoornissen, nachtmerries, hyperventilatie, fobieën, paniekaanvallen, posttraumatische stressstoornis (PTSS), verslaving, maar ook gevoelens van neerslachtigheid, schuld, schaamte of droefheid. EMDR is ook geschikt voor mensen die geen specifieke traumatische ervaringen hebben gehad, maar als kind verwaarloosd, overbeschermd of bekritiseerd werden en daardoor sociale of emotionele problemen hebben. EMDR kan u helpen uw verleden te verwerken en het voorgoed los te laten. Het is vaak een oplossing wanneer andere therapieën weinig effect hebben gehad of wanneer u het gewoon beu bent om over uw probleem te praten.

Hoe werkt EMDR-therapie

Tijdens een EMDR-therapiesessie denkt u, onder begeleiding van de therapeut, bewust na over onverwerkte of verontrustende ervaringen. Tegelijkertijd volgt u met uw ogen de heen en weer gaande bewegingen van de hand van de therapeut of luistert u via een koptelefoon naar ritmische klikgeluiden. Dit stimuleert een verwerkingsproces in de hersenen. Dit is vergelijkbaar met wat er gebeurt in de REM-slaap, alleen gebeurt het nu terwijl je volledig wakker bent. Tijdens de EMDR-sessie wordt alles wat met de nare ervaring te maken heeft verwerkt zonder al te veel te praten. Hierdoor krijgt de ervaring een nieuwe plaats en verdwijnen de onaangename gevolgen.
Wat is het resultaat van EMDR?

EMDR is een zeer effectieve vorm van therapie. Na slechts een paar sessies zult u resultaten merken zoals:

  • het verdwijnen van flashbacks en nachtmerries
  • een sterke vermindering van angst, fobieën en paniekreacties
  • neutraal terugdenken aan de traumatische ervaring
  • het loslaten van negatieve conclusies en oordelen
  • minder behoefte aan verslavende middelen
  • meer zelfvertrouwen en eigenwaarde
  • meer levensvreugde en vertrouwen in de toekomst

Kortom: EMDR geeft u de kans op een nieuwe en betere toekomst.

Wil je eens verder praten over Angsten overwinnen met EMDR of andere mogelijkheden binnen de GGZ?

Deel dit artikel

Verder lezen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.