fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

De zorg was nog nooit zo menselijk

Er verandert veel in de gezondheidszorg. Processen worden gedigitaliseerd en robots nemen het werk van mensen over. Prestatiegerichtheid, innovatie en efficiëntie lijken de scepter te zwaaien in de branche. Verzekeraars, consultants en IT-bedrijven zien hun kans schoon en springen in op deze ontwikkeling. Maar ging het niet heel ergens anders om? Ging de zorg niet over mensen? Stond hun welzijn niet voorop?

Natuurlijk gaat de zorg over mensen. Sterker nog: meer dan ooit wat ons betreft, juist dankzij die technologie en innovatie. Dankzij deze ontwikkelingen komen er namelijk steeds meer betaalbare, efficiënte en duurzame oplossingen. Zo krijgen specialisten steeds meer hun handen vrij voor onderzoek en de echt kwetsbare patiënten, en voor de patiënt is de lijst met voordelen nog veel langer. Zo komt zorg in de toekomst steeds vaker naar jou toe, soms zelfs thuis. De precisie van een robot zal bovendien nooit door de mens worden geëvenaard, dus vaarwel medische missers. Mocht je nu denken: ja, hartstikke fijn die precisie, maar ik wil ook begrepen en gerustgesteld worden. Goed nieuws: Het zal niet lang meer duren tot de eerste empathische robot een feit is.

Ideologisch ondernemerschap
Maar laten we even een stap terug doen naar het statement dat we eerder maakten. Wat ons betreft draait het in de zorg-innovatie dus meer dan ooit om de mens en zijn behoeftes.
Allereerst baseren we dit op de mensen achter al die oplossingen en toepassingen: de nieuwe generatie missie-gedreven ondernemers. Deze jonge honden mogen dan af en toe het imago hebben van hip-doeners met als enige doel zoveel mogelijk buzzwords de wereld in slingeren, maar niets is minder waar. Wij ervaren dit – en we lopen inmiddels een paar jaar in de branche rond – totaal anders. Het is inspirerend en hoopgevend dat deze nieuwe generatie echte vragen stelt, en tot de kern wil gaan. Uiteindelijk is maar een ding belangrijk voor ze: helpt mijn product de eindgebruiker/cliënt? Is het antwoord geen volmondig ja, wordt net zolang toegewijd doorontwikkeld tot dit wel het geval is.

Toegankelijkheid
Bovendien wordt zorg dankzij nieuwe toepassingen op den duur beter toegankelijk voor iedereen. Dan heb ik het zowel over kosten als over locatie. Neem onze EMDR-therapie in VR. In principe is er niet veel meer voor nodig dan een VR-bril en onze software. Je kunt dan als patiënt compleet locatie-onafhankelijk behandeld worden. Denk bijvoorbeeld aan je eigen huiskamer. Maar als we het breder trekken zijn de mogelijkheden natuurlijk eindeloos. EMDR is bijvoorbeeld erg geschikt als traumatherapie, dus stel je even voor wat je zou kunnen betekenen in conflictgebieden, waar zeker geestelijke gezondheidszorg niet direct voorhanden is. Mooi idee, toch?

Persoonlijker
En tot slot maakt technologie – zelfs als er helemaal geen menselijk contact meer is tussen behandelaar en patiënt – de zorg in veel gevallen persoonlijker. Die zin lijkt van tegenstrijdigheden aan elkaar te hangen, maar dat is schijn. Laten we als voorbeeld het zelflerend vermogen – ook wel kunstmatige intelligentie – pakken. Op basis van jouw profiel (bijvoorbeeld man/vrouw, leeftijd, medische geschiedenis, kinderen ja/nee) kan snel de geschikte, helemaal op jou persoonlijk toegesneden behandeling gekozen worden. Onze EMDR-oplossing leert bovendien van het doorlopen van de therapie-sessies. Zo kunnen behandelingen versneld of juist iets trager aangeboden worden. Die gebruikersdata leveren voor ons bovendien waardevolle inzichten op en zo kunnen wij steeds weer bijschaven; geheel gebaseerd op de behoeftes van de patiënt.

Betekent dit dan het einde van de klassieke therapie en de rol van de therapeut? Wat ons betreft niet. Wij geloven bij Psylaris erg in de combinatie van technologie en de menselijke factor van de behandelaar. Onze oplossing is ontwikkeld als aanvulling op de bestaande behandeling. Blended care noemen we dat.

Samenvattend: technologie en menselijkheid in de zorg spreken elkaar niet tegen. Integendeel. Ben jij nu benieuwd geworden of deze mensgerichte manier van innoveren ook iets voor jou is? Of ben jij benieuwd naar de mogelijkheden van onze EMDR in VR voor jouw praktijk of organisatie, mail ons dan op mike@psylaris.com.

Wil je eens verder praten over De zorg was nog nooit zo menselijk of andere mogelijkheden binnen de GGZ?

Deel dit artikel

Verder lezen

Onderzoek: Inzicht in VR-kijkgedrag bij 360-graden scenario’s

Deze blog onderzoekt kijkgedrag binnen Virtual Reality Exposure Therapy (VRET), met een focus op het aantal herhalingen en de categorieën van 360-graden video’s die gebruikers selecteren. Door te analyseren of gebruikers voorkeur geven aan herhaling binnen dezelfde categorie of aan variatie tussen verschillende angstopwekkende scenario’s, biedt de studie waardevolle inzichten voor het optimaliseren van gepersonaliseerde therapie.

Verder lezen »

EMDR-Remote 2.0

De EMDR-Remote & -Plus upgrade! 🚀 Wij zijn ontzettend trots om aan te kondigen dat EMDR-Remote en -Plus een significante upgrade hebben ondergaan en dat

Verder lezen »

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.