fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

De zorg was nog nooit zo menselijk. Easy e-health implementatie? Het kan met deze 5 tips.

E-health is digitale zorgtechnologie en neemt een steeds prominentere plaats in het zorglandschap in. Het aanbod wordt groter en de oplossingen beter. Succesverhalen zijn snel gevonden. Zo worden robots al met succes gebruikt in de ouderenzorg en kunnen hartpatiënten thuis gemonitord worden via een app. Dit zijn geweldige voorbeelden, en toch zijn ze nog steeds eerder uitzondering dan regel. We kennen nog te weinig voorbeelden van daadwerkelijk duurzame implementatie.

Hoe kan dat toch? Hoe kunnen organisaties nu tijd, geld en energie in technologie en innovatietrajecten stoppen, en het daarna toch weer op de plank of in de vuilnisbak laten belanden? Maar belangrijker nog: hoe zorg jij ervoor dat je dit niet gebeurt?

In dit artikel delen we een vijftal waardevolle tips met je.

  1. Stel voldoende tijd beschikbaar.
    Deze staat met stip op nummer een. Innoveren gaat niet over één nacht ijs en vraagt om commitment. Allereerst heb je tijd nodig om een stap terug te doen. Alleen al het in kaart brengen van je exacte innovatievraag kost tijd. Bovendien betekent innoveren vooral veranderen. En verandering stuit nooit onmiddellijk op steun. Je zult dus tijd nodig hebben om je mensen en cliënten te informeren en gerust te stellen. Weer in een volgend stadium heb je tijd nodig om pilots te draaien, bij te schaven, opnieuw te testen enzovoorts. Dit kan zich een aantal keer herhalen tot de oplossing daadwerkelijk naar wens van personeel en cliënt is vormgegeven.
  2. Zorg voor voldoende budget.
    Het lijkt voor de hand te liggen nu we het over tijd hebben gehad, maar dat blijkt het toch niet altijd te zijn. Budget is natuurlijk nodig voor de aanschaf van nieuwe technologie; vaak zowel soft- als hardware. Zorg dat je hier goed weet waar je aan toe bent, nu en in de toekomst. Zodra je alles op een rijtje hebt gezet, kan het bedrag onder de streep best even slikken zijn. Maar als we je iets op het hart mogen drukken: laat je hierdoor niet remmen. Je doet een waardevolle investering in de toekomst van je praktijk of organisatie. En op (de middellange) termijn betalen deze investeringen zich altijd ruim terug. Bovendien kun je op basis van je opgestelde budget op zoek naar financieringsmogelijkheden door bijvoorbeeld subsidies. Er is zeker als het om e-health gaat meer mogelijk dan je denkt.
  3. Werk samen met de 3 C’s.
    Onder punt 1 noemden we al het belang van goede communicatie met de verschillende stakeholders. We hadden het daarbij vooral over collega’s en cliënten. Het is van groot belang dat zij de innovatie begrijpen en uiteindelijk omarmen. Intern kun je daarvoor bijvoorbeeld kennissessies organiseren, waarbij je de collega’s op de hoogte houdt en ruimte biedt om zorgen en vragen te delen. Voor cliënten zou je een vergelijkbaar plan kunnen opstellen. En voordat je de nieuwe technologie gaat uitrollen is het zaak om er goed over na te denken hoe je het gebruik hiervan aantrekkelijk maakt. Welke voordelen biedt de nieuwe oplossing? Krijgen cliënten bijvoorbeeld sneller contact met een behandelaar?
    Aan de collega’s en cliënten willen we bovendien een derde, wellicht onverwachte, ‘c’ aan toevoegen: concurrentie. Uiteindelijk hebben we namelijk allemaal hetzelfde belang en staat de cliënt centraal. Jullie lopen misschien wel tegen dezelfde uitdagingen aan. Of een ander heeft het proces al succesvol doorlopen en kan tips delen. Hoe meer je van elkaar kunt leren, en elkaar kunt behoeden voor het maken van vergelijkbare fouten, hoe soepeler het proces loopt en hoe voordeliger het voor je zal uitpakken.
  4. Maak het onderdeel van de bestaande organisatie en processen.
    Uiteindelijk gaat je e-health oplossing bestaande processen of protocollen aanvullen of zelfs vervangen. Denk ook hier vooraf goed over na en bedenk goed welk effect dit heeft voor de betrokken collega’s. Verandert hierdoor hun werk? Of krijgen ze hierdoor nieuwe verantwoordelijkheden? Communiceer hier van begin af aan helder en eerlijk over. Bereid de betreffende collega’s uitgebreid voor en school ze bij waar nodig. En zijn er voor de cliënt zaken nieuw? Hoe ga je ze hierover informeren en hierin begeleiden? Zowel intern als voor de communicatie met cliënten geldt: wijs hier duidelijk verantwoordelijken voor aan en geef deze een duidelijke taakomschrijving mee. Verandering an sich geeft al genoeg onrust; duidelijke informatie en communicatie bieden hierin verlichting.
  5. Stel je visie altijd centraal.
    En tot slot is het zaak om één ding van begin tot eind helder voor ogen te houden: innovatie is geen doel op zich. Innovatie voer je door, omdat er zaken beter kunnen. Dat kan een actuele zorgvraag zijn vanuit de cliënt, maar het kan ook te maken hebben met de toekomst van je vakgebied of organisatie. Hoe zie je die toekomst? Welke visie hebben jullie geformuleerd als organisatie? In je visie ligt besloten waarom je doet wat je doet; wat je belangrijk vindt. Als je hier steeds dichtbij blijft kun je gemakkelijker keuzes maken, ook als deze soms (financieel) ingrijpend zijn. Daarnaast zit in je visie je bevlogenheid en je geloofwaardigheid, waardoor je zowel in- als extern met gemak communiceert.

Dus wat denk je? Wordt 2019 het jaar van innovatie? Ben je door dit artikel enthousiast geworden en ben je bijvoorbeeld benieuwd naar wat onze onze EMDR in VR voor jouw praktijk of organisatie kan betekenen? Mail ons dan op mike@psylaris.com.

Wil je eens verder praten over De zorg was nog nooit zo menselijk. Easy e-health implementatie? Het kan met deze 5 tips. of andere mogelijkheden binnen de GGZ?

Deel dit artikel

Verder lezen

Onderzoek: Inzicht in VR-kijkgedrag bij 360-graden scenario’s

Deze blog onderzoekt kijkgedrag binnen Virtual Reality Exposure Therapy (VRET), met een focus op het aantal herhalingen en de categorieën van 360-graden video’s die gebruikers selecteren. Door te analyseren of gebruikers voorkeur geven aan herhaling binnen dezelfde categorie of aan variatie tussen verschillende angstopwekkende scenario’s, biedt de studie waardevolle inzichten voor het optimaliseren van gepersonaliseerde therapie.

Verder lezen »

EMDR-Remote 2.0

De EMDR-Remote & -Plus upgrade! 🚀 Wij zijn ontzettend trots om aan te kondigen dat EMDR-Remote en -Plus een significante upgrade hebben ondergaan en dat

Verder lezen »

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.