fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

‘Dit zou morgen in elke praktijk aangeboden moeten worden!’

2017 was een heftig jaar voor Kevin. Hij maakte een traumatische gebeurtenis mee. Ondanks de ernst van zijn klachten, kwam hij toch nog een tijd op een wachtlijst terecht. Toen er eindelijk plek voor hem was, kwam hij terecht bij een praktijk waar hij een tijd lang reguliere EMDR-therapie onderging. In de zomer van 2018 besloten zij mee te doen met een pilot van EMDR in VR. Kevin’s therapeut stelde voor om de behandeling in virtual reality voort te zetten en hij wist meteen dat hij dat wilde proberen. Een beslissing waar hij tot op de dag van vandaag erg blij mee is.

We spraken Kevin over zijn ervaringen.

Wat dacht je toen je therapeut ineens de VR-bril voorstelde?

‘Ik was vooral nieuwsgierig. Ik hou wel van gadgets, dus ik wilde dit zeker meemaken. Bovendien had ik al wat voorzichtige eerste effecten van de reguliere EMDR-sessies opgemerkt, dus ik was benieuwd wat er met deze methode nog meer mogelijk zou zijn.’

Wat verwachtte je van de eerste sessie?

‘Ik ben nogal snel afgeleid, dus het idee om door de bril helemaal afgesloten te zijn en om even helemaal in mijn eigen wereld te zitten, leek me een prettig vooruitzicht.’

Hoe heb je je eerste behandeling ervaren?

‘Vergeleken met de reguliere EMDR was het behoorlijk intens. Zwaar, maar fijn zou ik willen zeggen. Overweldigend op een goede manier. De bril en de manier waarop je je binnen een mum van tijd echt in de luxe VR-omgeving bevindt, is heel bijzonder om mee te maken. Je waant je echt daar in plaats van in de behandelkamer van je therapeut. Het is zo gedetailleerd en rustig. Geen therapeut die aan zijn neus krabt, of schaduwen op de muur van auto’s die voorbij rijden, maar echt even full focus. Dat techniek veel kan wist ik wel, maar dit was wel meteen van een andere orde. Ik wist meteen: deze therapie gaat veel voor me betekenen.’

Raakte je niet gedesoriënteerd?

‘Nee, je raakt er snel aan gewend. Je merkt eigenlijk meteen niet meer dat je de bril op hebt en accepteert gewoon de nieuwe (virtuele) realiteit.’

Waar was jouw therapeut tijdens die sessie?

‘Hij was in dezelfde ruimte. De opzet van de behandeling was niet veel anders dan anders. Ik kwam eerst even binnen en samen bekeken we waar ik op dat moment stond en welk ‘plaatje’ ik voor die sessie zou gebruiken. Vervolgens zette ik de bril op en ging hij verder met zijn normale werkzaamheden. Na de sessie in VR praatten we na en deelde ik mijn ervaringen.’

Welk effect merkte je na de eerste behandelingen?

‘Ik merkte al meteen heel grote effecten bij mezelf; veel groter dan na de traditionele EMDR-behandelingen. Dan merkte ik ook wel wat, maar dat waren echt kleine stapjes. Nu ging ik na elke behandeling met meer vertrouwen over straat en ik had steeds minder last van nachtmerries en herbelevingen.’

Wat maakt deze therapie voor jou zo prettig?

‘Naast het gebrek aan afleiding en de enorme effecten die ik meteen zag, vond ik het ook fijn om zelf meer regie te hebben. Om gevoelsmatig rustig en in mijn eigen ruimte en tijd de therapie te ondergaan.’

Ervaar je nog steeds de positieve effecten van de therapie?

‘Ja, elke dag. Ik leef mijn leven weer. Ik kan gewoon weer werken en bijvoorbeeld genieten van een wintersportvakantie. Maar ik ga ook nog steeds naar mijn virtuele therapeut! Niet meer wekelijks zoals eerst, maar toch nog een keer in de 2 tot 4 weken. Het helpt me enorm bij de nachtmerries waar ik nog last van heb.’

Wat zou je graag anders zien?

‘Die afdruk van die bril die zeker nog een kwartier op je gezicht blijft zitten… Nee, zonder dollen. Ik heb echt geen negatieve ervaringen met de bril of dingen die ik anders zou willen zien in de behandeling zelf. Als ik dan toch een puntje moest noemen: de interactie met de behandelaar zou nog iets beter kunnen. Het zou geweldig zijn als zij via een soort dashboardje kunnen meekijken, om zo de ontwikkeling van de cliënt te volgen en gerichter te kunnen sturen of meedenken. Nu was het nagesprek steeds alleen gebaseerd op mijn ervaringen. Met alles wat deze nu al techniek kan, moet dit toch een piece of cake zijn!’

Zou je EMDR in VR aan anderen aanbevelen?

‘Moet je me die vraag echt nog stellen, haha? Ja, zeker! Het is zo eenvoudig en doeltreffend. Bovendien is het gemakkelijk te gebruiken; voor iedere therapeut en cliënt, ongeacht leeftijd en handigheid met techniek. Dit zou morgen in elke praktijk aangeboden moeten worden. Volgens mij is het dé oplossingen voor het wachttijdenprobleem. Er zijn zoveel mensen met trauma’s en angsten. Die zouden we allemaal op korte termijn snel kunnen helpen en kunnen voorkomen dat hun klachten verergeren!

Geïnspireerd geraakt door het verhaal van Kevin en wil jij ook een pilot binnen jouw praktijk of organisatie? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken via mike@psylaris.com

Wil je eens verder praten over ‘Dit zou morgen in elke praktijk aangeboden moeten worden!’ of andere mogelijkheden binnen de GGZ?

Deel dit artikel

Verder lezen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.