fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

Wachttijden in de GGZ – is het einde in zicht?

De wachttijden in de GGZ zijn al jaren een groot probleem. De in 1999 door Zorgverzekeraars Nederland opgestelde Treeknormen, waarin vastgelegd ligt hoelang wachttijden per zorgtype maximaal aanvaardbaar zijn, worden structureel grof overschreden. Het was de bedoeling dat deze normen zichzelf binnen 3 jaar, in 2002 dus, overbodig zouden maken.

Inmiddels is het begin 2019 en ligt het onderwerp nog steeds op tafel. Het wachten is nu op het nieuwste GGZ-rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dat binnenkort gepubliceerd zal worden. De NZa bekijkt in dit rapport wederom de landelijke knelpunten en kansen. Welke afspraken zijn er nodig en tussen wie? Wat kunnen zorgverzekeraars doen; en zorginstellingen? Welke rol moeten de gemeenten hierin krijgen? En welke budgetten horen daarbij?

Dit nieuwste rapport volgt op een eerdere uitgebreide studie uit 2018, waaruit bleek dat er nog maar weinig vooruitgang geboekt was sinds 2017. In mei van dat jaar was door verschillende partijen afgesproken – waaronder het Ministerie van VWS – de wachttijden binnen een jaar binnen de Treeknomen te krijgen. Dat dat niet gelukt is moge duidelijk zijn.

De geluiden werden eind 2018 weliswaar iets positiever, maar staatssecretaris Paul Blokhuis durft in de kamer nog steeds geen deadline te noemen. ‘Dan steek ik mijn hoofd in een strop’, luidde zijn commentaar.

De consequenties voor de GGZ

Het overschrijden van de Treeknormen is zorgelijk in het algemeen, maar voor de GGZ in het bijzonder. In de maanden die patiënten soms moeten wachten kan bijvoorbeeld een burn-out zich ontwikkelen tot een ernstige depressie of een trauma zo de overhand nemen dat behandeling ineens een heel ander en behoorlijk ingrijpend verhaal wordt. Afgezien van het leed voor de patiënt is dit voor zorginstellingen en verzekeraars ook problematisch. Zij zien zich genoodzaakt om zwaardere en langere behandelingen aan te bieden. Veel zwaarder en langer dan bij tijdig ingrijpen het geval was geweest; met alle belasting en kosten vandien.

Dus terwijl we het nieuwste rapport van de NZa afwachten, rijst de vraag: hoe lang gaat dit nog duren? En: ligt de oplossing uiteindelijk bij deze landelijke afspraken of is er iets anders nodig voor een definitieve doorbraak in deze impasse?

Website als wapen tegen de wachttijden

Een eerste voorzichtige doorbraak is wel degelijk het gevolg van dit landelijke overleg tussen verschillende stakeholders, waaronder initiator MIND: kiezenindeggz.nl. Begin november vorig jaar werd de site gelanceerd. De site geeft volwassen hulpzoekenden, eventueel in samenspraak met de huisarts, meer eigen regie bij het zoeken naar geschikte hulp. Aanbieders worden aan de hand van verschillende kwaliteitskenmerken gepresenteerd, waardoor je eenvoudig en snel kunt vergelijken. Bovendien biedt de website handvatten voor de hulpzoekende op het gebied van zelfhulp en verwijzen ze naar de juiste organisaties in geval van nood. De website is nog nog maar kort in de lucht, dus is er nog weinig bekend over de effectiviteit van dit nieuwe platform, maar het is een mooie stap.

Echte innovatie

De echte oplossing voor dit probleem ligt volgens ons echter ergens anders.
Een van de grote drijfveren achter onze EMDR-oplossing in Virtual Reality (VR) is deze wachttijden crisis. Wij kennen de verhalen en hebben bovendien met eigen ogen in onze directe omgeving gezien wat lange wachttijden in de GGZ met patiënten doet. Het gaat soms zelfs om enkele maanden, voordat de behandeling start. En dan is er vaak niet veel meer mogelijk dan een gesprek per week. Wij voelden dat het anders kon besloten onze oplossing te ontwikkelen.

Wat ons betreft is technologie – de zogenaamde e-health – dan ook de grootste kans; voor alle partijen. Instellingen kunnen intensiever behandelen, kunnen hun tijd en geld efficiënter besteden, en patiënten kunnen – soms zelfs thuis – een exact op hun behoefte afgestemde behandeling volgen.

De ervaringen die patiënten en behandelaars met ons delen zijn baanbrekend. We zullen hier op korte termijn een aantal van deze verhalen publiceren. En omdat onze EMDR in VR zo aanslaat zijn we momenteel ook bezig met de ontwikkeling van exposure therapie in VR. Wat ons betreft zijn we pas net begonnen.

Ook toe aan een oplossing voor de te lange wachttijden en benieuwd wat wij voor jouw praktijk of instelling kunnen betekenen? We praten we graag met je over verder. Stuur ons een bericht via mike@psylaris.com

Wil je eens verder praten over Wachttijden in de GGZ – is het einde in zicht? of andere mogelijkheden binnen de GGZ?

Deel dit artikel

Verder lezen

Onderzoek: Inzicht in VR-kijkgedrag bij 360-graden scenario’s

Deze blog onderzoekt kijkgedrag binnen Virtual Reality Exposure Therapy (VRET), met een focus op het aantal herhalingen en de categorieën van 360-graden video’s die gebruikers selecteren. Door te analyseren of gebruikers voorkeur geven aan herhaling binnen dezelfde categorie of aan variatie tussen verschillende angstopwekkende scenario’s, biedt de studie waardevolle inzichten voor het optimaliseren van gepersonaliseerde therapie.

Verder lezen »

EMDR-Remote 2.0

De EMDR-Remote & -Plus upgrade! 🚀 Wij zijn ontzettend trots om aan te kondigen dat EMDR-Remote en -Plus een significante upgrade hebben ondergaan en dat

Verder lezen »

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.