fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

EMDR voor angst

Wanneer iemand angstig wordt, dan vindt dit meestal plaats op een moment dat er gevaar dreigt. Angst is in bepaalde situaties een natuurlijke reactie om aan te geven dat er gevaar dreigt. Als het gevaar verdwenen is, zijn ook de angstgevoelens weg. Dit geldt niet voor iedereen. Er zijn mensen die regelmatig een angstaanval krijgen, met soms heftige reacties. Dit kan gaan om een angstaanval uit het niets, maar ook in heel specifieke situaties. Last hebben van angsten en eventueel fobieën is niet normaal en soms kan EMDR bij angst helpen.

Waardoor kan angst ontstaan?

Angst zonder een aanwijsbare reden, ontstaat niet zomaar. In de meeste gevallen is het zo, dat extreme angstaanvallen worden veroorzaakt door een achterliggend trauma. Soms ontstaan de angstaanvallen direct in de periode na de traumatische gebeurtenis en soms gaat het heel langzaam en sluimert angst er in. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval als je in het verleden ooit iets hebt meegemaakt dat je niet voldoende hebt verwerkt. Het kan zijn dat je de oorzaak niet eens direct kunt herleiden. Dit is vaak wel het geval als de angst na een trauma is ontstaan.

Hoe beïnvloed angst je dagelijkse leven?

Mensen met een angststoornis, kunnen tijdens het dagelijkse leven veel last hebben van de gevolgen hiervan. Diegenen die ´s nachts nachtmerries hebben door hun angsten, kampen met slapeloosheid en overdag met concentratieproblemen. Het kan zelfs zo zijn dat je niet meer alleen durft te slapen. Angst kan in bepaalde situaties omslaan naar een paniekaanval. Het zijn juist deze situaties die je wilt vermijden. Dit heeft wel tot gevolg dat je dus niet meer op bepaalde locaties komt, vaak zijn dit drukke plekken, zoals een supermarkt, de markt of een restaurant. Hierdoor kan de angst eenzaamheid en een sociaal isolement tot gevolg hebben. Soms is werken of naar school gaan niet meer mogelijk, enkel omdat je bang bent voor een paniekaanval. Het is dan zeer verstandig om EMDR voor angst te overwegen.

Wat is EMDR voor angst?

EMDR is geen alternatieve therapie, maar een officiële therapie waar veel therapeuten en psychologen een opleiding voor gevolgd hebben en toepassen in hun praktijk. EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing en houdt in de basis in, het afleiden bij het terughalen van een traumatische ervaring en op deze manier het werkgeheugen overbelasten. EMDR is nog een relatief jonge therapie en in 1989 ontdekt en ontwikkelt door een Amerikaanse psycholoog. Voor angsten zijn diverse soorten therapieën voorhanden. Is een angst overduidelijk te relateren aan een traumatische ervaring? Dan is EMDR een bewezen therapie die ingezet kan worden.

Hoe werkt EMDR bij angst?

De reden waarom EMDR bij angst naar aanleiding van een trauma goed werkt, is dat je teruggaat naar het moment van het trauma. Niet alleen zie je het beeld weer voor je, ook de gedachten op dat moment en je gevoelens komen weer boven. Dit kan best confronterend zijn, maar is wel nodig om resultaat te bereiken. Zodra de therapeut je vraagt om het trauma in je werkgeheugen te laden, dus voor je te halen, wordt je afgeleid door middel van een handgebaar of een geluid. Deze afleiding is een vorm van overbelasting voor het werkgeheugen, waardoor je op een gegeven moment minder emotie zult voelen bij het terugdenken aan het traumatische moment. Het terughalen van de herinnering en de afleiding vindt diverse keren plaats tijdens de behandeling. Na verloop van tijd zul je merken dat het makkelijker wordt om terug te denken aan het traumatische moment en de herinnering kan zelfs vervagen of vervangen worden door andere gedachten. Dit is een teken dat je het trauma eindelijk een plekje hebt kunnen geven en de kans is dan ook groot dat je angstaanvallen verdwenen zijn.

Helpt EMDR voor iedereen met een angststoornis?

EMDR is een therapie die specifiek voor traumaverwerking is bedoeld. Als je angststoornis door een trauma is ontstaan, dan is EMDR zeker iets wat je zou moeten overwegen. Uiteraard hangt het ook van de persoon af, in hoeverre EMDR resultaat heeft. Bepaalde angsten en fobieën die niet te herleiden zijn naar een trauma, zullen niet altijd geschikt zijn voor behandeling met EMDR. De therapeut zal dan een andere behandeling voorstellen.

De EMDR hulpmiddelen van Psylaris

Ook de GGZ moet met de tijd mee en hierbij kunnen moderne hulpmiddelen goed van pas komen. EMDR wordt veel als officiële therapie in de GGZ ingezet en digitale technieken maken het gemakkelijker. Zo maakt Psylaris EMDR gemakkelijker voor de behandelaar en meer bereikbaar voor de patiënt met een angststoornis. Met EMDR-remote worden patiënten op afstand via een laptop of pc behandeld, waarbij je als therapeut veel digitale mogelijkheden hebt om afleidingstechnieken in te zetten. Met Psylaris Care maak je gebruik van een virtual reality bril om de patiënt te behandelen. Hierdoor kan de patiënt de VR-bril mee naar huis nemen en nog vaker een intensieve behandeling ondergaan.
EMDR-plus

Exposure in virtual reality

Het doel van Psylaris is om therapeuten nog beter te ondersteunen met betere EMDR technieken en tools. EMDR in virtual reality is hierbij de laatste ontwikkeling. De Psylaris Care bestaat uit een virtual reality (VR) bril die aan diverse modules gekoppeld kan worden. In eerste instantie wordt de VR bril gebruikt in de behandelkamer en zorgt deze ervoor dat de patiënt in een virtuele omgeving terechtkomt. Dit zorgt voor een intensieve behandeling, waardoor een korter behandeltraject nodig is. Als de patiënt eraan toe is, kan de bril meegegeven voor gebruik thuis, waardoor je ook thuis kunt behandelen. Er zijn diverse modules beschikbaar oor de VR bril. Naast de EMDR module, is er ook een module voor de behandeling van angst, fobie en stress. Psylaris blijft ontwikkelen, zodat er in de nabije toekomst meer modules uitkomen voor een nog breder behandelaanbod.

Ben jij een therapeut?

Wij geloven erin dat we in combinatie met slimme software en vaardige therapeuten een systeem kunnen ontwikkelen waarin iedereen altijd en overal direct toegang heeft tot efficiënte en betaalbare geestelijke gezondheidszorg.

Psylaris Care VR therapie

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.