fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

EMDR voor depressie

Bij mensen met psychische problemen komt een depressie vaak voor. Als je een depressie niet tijdig laat behandelen, dan kan het zich verdiepen en zullen de klachten verergeren. Voor het behandelen van een depressie zijn er verschillende behandelingen voorhanden. Welke behandeling het beste beste voor jou is, kan een behandelaar vaststellen. Dit is vaak afhankelijk van de oorzaak van de depressie. EMDR bij depressie kan effectief zijn, als de oorzaak is gelegen in een onverwerkt trauma. De EMDR ervaringen depressie zijn hier hier erg positief over.

Wat is een depressie?

Een depressie is een aandoening die grote invloed heeft op de stemming en de gevoelens van diegene die hieraan lijdt. De belangrijkste kenmerken van een depressie, zijn gevoelens van neerslachtigheid en sombere gedachten. Bij ernstige depressies, zul je interesse in bepaalde zaken en mensen verliezen en van niets meer in je omgeving kunnen genieten. Je ziet geen lichtpuntjes meer in je persoonlijke situatie en niet zelden lijden mensen met een depressie ook aan suïcidale gedachten. Het is van groot belang om een depressie tijdig te herkennen en in actie te komen. Van een depressie kom je namelijk niet zomaar even af, je hebt professionele hulp nodig en soms is EMDR depressie de beste behandeling.

Wat zijn de belangrijkste klachten bij een depressie?

Neerslachtigheid en verlies van interesse zijn de belangrijkste klachten bij een depressie. Veel mensen met een depressie voelen zich ook oververmoeid. Dit heeft er mee te maken, dat ook slaapproblemen één van de klachten van een depressie kunnen zijn. Omdat je door depressieklachten niet meer de leuke dingen in het leven kan zien, zonder jij jezelf af en raak je in een isolement. Dit is iets wat veel depressiepatiënten overkomt en dit zorgt er alleen maar voor dat de depressie erger wordt. Daarom is tijdig een behandeling starten ook zo belangrijk.

Oorzaak depressie

Een specifieke oorzaak van een depressie aangeven is niet altijd gemakkelijk. In veel gevallen is het een combinatie van biologische, sociale en mentale factoren. Erfelijkheid is één van de belangrijkste biologische factoren. Als je aanleg hebt, dan is de kans veel groter om door een depressie getroffen te worden. Dit is een mentale factor. Is je depressie veroorzaakt door sociale factoren, dan kan het dus zijn dat je een traumatische ervaring hebt opgedaan die je niet verwerkt hebt. In dit geval kun je veel baat hebben bij EMDR.

Wat is EMDR bij depressie?

EMDR is de afkorting van Eye Movement Desensitization and Reprocessing en is een vorm van therapie die in 1989 is ontwikkeld door een Amerikaans psycholoog. Centraal bij EMDR, is de overbelasting van het werkgeheugen door middel van afleiding op het moment dat de patiënt aan een traumatische ervaring denkt. Dit houdt dus vooral in, dat EMDR depressie vooral geschikt is als de oorzaak duidelijk terug te voeren is naar een onverwerkt trauma. De patiënt met een depressie moet de trauma in het werkgeheugen laden en wordt hierbij afgeleid. Dit zal uiteindelijk leiden naar het trauma een plekje geven en met minder emotie naar de gebeurtenis terugkijken.

Maximale-Belasting

Hoe werkt EMDR in de praktijk?

Is de depressie ontstaan naar aanleiding van een traumatische gebeurtenis? Dan zal EMDR als officieel erkende behandeling van nut kunnen zijn. De therapeut vraagt je tijdens de behandeling om aan het moment van je traumatische ervaring te denken. Dit zal niet zo gemakkelijk gaan, want niet alleen de beelden van het trauma, ook de gedachten en gevoelens op dat moment komen weer boven. Op het moment dat je met je trauma geconfronteerd wordt, leidt de therapeut je af door middel van een handgebaar of door een geluid. Dit zal tijdens de behandeling enkele malen voorkomen. Het werkgeheugen kan niet én het trauma terughalen én zich bezig houden met een afleiding en raakt overbelast. Dit is de bedoeling, want hierdoor ´parkeer´ je het trauma gemakkelijker weg en kun deze gemakkelijker weer terughalen. Als je het trauma een plekje hebt gegeven, dan is de kans groot dat je geen last meer hebt van depressieve klachten.

Hoe helpt Psylaris bij EMDR voor een depressie?

Psylaris is een organisatie die de GGZ voorthelpt bij het verbeteren van onder andere de EMDR behandelingen. De oprichters van Psylaris zijn zelf afkomstig uit de GGZ en weten hoe deze therapie verbeterd kan worden. Zo heeft Psylaris enkele innovatieve producten op de markt gezet, die het zowel de behandelaar als de patiënt gemakkelijker maken.
Met EMDR-remote maakt Psylaris een EMDR behandeling op afstand mogelijk. Dit is een compleet platform voor de therapeut, waarmee de patiënten thuis achter de pc of laptop behandeld worden. Het platform is volledig online bereikbaar, waardoor je niets hoeft te downloaden. Als therapeut heb je met EMDR-remote vele afleidingstaken ter beschikking. Ook heeft Psylaris de VR-bril voor EMDR op de markt gebracht. De patiënt kan met een Virtual Reality bril zowel in de behandelkamer als thuis worden behandeld. In een virtual reality omgeving is de afleiding veel intenser en beter werkzaam. Psylaris heeft voor de VR-Bril diverse modules uitgebracht, zoals een EMDR module tegen angsten of depressies.
EMDR-plus

Exposure in virtual reality

Het doel van Psylaris is om therapeuten nog beter te ondersteunen met betere EMDR technieken en tools. EMDR in virtual reality is hierbij de laatste ontwikkeling. De Psylaris Care bestaat uit een virtual reality (VR) bril die aan diverse modules gekoppeld kan worden. In eerste instantie wordt de VR bril gebruikt in de behandelkamer en zorgt deze ervoor dat de patiënt in een virtuele omgeving terechtkomt. Dit zorgt voor een intensieve behandeling, waardoor een korter behandeltraject nodig is. Als de patiënt eraan toe is, kan de bril meegegeven voor gebruik thuis, waardoor je ook thuis kunt behandelen. Er zijn diverse modules beschikbaar oor de VR bril. Naast de EMDR module, is er ook een module voor de behandeling van angst, fobie en stress. Psylaris blijft ontwikkelen, zodat er in de nabije toekomst meer modules uitkomen voor een nog breder behandelaanbod.

Ben jij een therapeut?

Wij geloven erin dat we in combinatie met slimme software en vaardige therapeuten een systeem kunnen ontwikkelen waarin iedereen altijd en overal direct toegang heeft tot efficiënte en betaalbare geestelijke gezondheidszorg.

Psylaris Care VR therapie

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.