fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

Afhankelijke persoonlijkheidsstoornis

Diegene die lijdt aan een afhankelijkheidsstoornis, heeft maar zeer weinig zelfvertrouwen en leunt voortdurend op een ander bij alles wat hij of zij doet. Bij dingen die je wilt doen maak je je als snel ongerust of je dit wel kunt of je vindt het eng om ergens naartoe te gaan. Hierbij heb je telkens de hulp of in ieder geval de aanwezigheid van iemand anders nodig. Met deze afhankelijkheidsstoornis moet je eigenlijk voortdurend gerustgesteld worden, dat het allemaal wel goed komt.

Wat zijn de afhankelijke persoonlijkheidsstoornis kenmerken?

Iemand met een afhankelijkheidsstoornis wordt doorgaans gezien als zeer vriendelijk, lief en aardig. Dit is een indruk die ook klopt, want ze gaan het liefste conflicten uit de weg. Maar hierdoor zijn zij wel een type persoon geworden, zonder het lef om een eigen mening te uiten. Ze hebben die misschien wel, maar durven deze niet te uiten vanwege eventuele conflicten die dit teweeg kunnen brengen. En niet alleen conflicten. De schrik is natuurlijk dat ze mensen in hun omgeving verliezen. Iemand met een afhankelijkheidsstoornis zal zichzelf volledig weg weten te cijferen, ter ondersteuning van naasten. Dit kan erg ver gaan. In een relatie wordt er vaak misbruik van hen gemaakt. Eventuele uitbuiting en geweld in een relatie laten zij over zich heen komen. Dit is misschien wel het belangrijkste kenmerk. Enkel om de angst om mensen te verliezen, laten deze zich misbruiken.

Andere persoonlijkheidsstoornissen

Personen met een afhankelijkheidsstoornis hebben vaak ook last van andere vormen van persoonlijkheidsstoornissen en klachten. Juist om dat je altijd de lieve vrede wilt bewaren, leidt dit tot erg veel stress. Hierdoor ontstaan er weer allerlei onverklaarbare lichamelijke klachten. Verder kan de stress zorgen voor angststoornissen, overspannenheid of depressieve klachten. Ook een borderline persoonlijkheid is mogelijk als je met een afhankelijkheidsstoornis kampt. Hierdoor kun je van het en ene op het ander moment uit je vel springen. Je hebt dan zeker hulp nodig.

Hoe ontstaan afhankelijke persoonlijkheidsstoornissen?

Het blijkt dat een afhankelijkheidsstoornis vooral ontstaat bij mensen die hier aanleg voor hebben. Als er vertraging zit in de motorische en intelligente ontwikkeling, dan lopen deze mensen meer risico om deze persoonlijkheidsstoornis te ontwikkelen. Ook de opvoeding speelt mee. Wanneer je ouders erg beschermend waren, dan heb je ook meer risico op een afhankelijkheidsstoornis. Je leert minder snel om zelfstandig te zijn en voor jezelf op te komen. Bij de meeste mensen zal dit geen problemen geven in de toekomst, maar bij een beperkt aantal mensen kan dit tot een afhankelijkheidsstoornis leiden. Daarnaast zijn traumatische ervaringen ook een belangrijke bron bij het ontstaan van een afhankelijkheidsstoornis. Juist door afhankelijk te worden van iemand, wordt jij minder getroffen.

Welke behandeling afhankelijke persoonlijkheidsstoornis?

Er zijn diverse soorten behandelingen in de psychotherapie die helpen bij een afhankelijkheidsstoornis. Bij de meeste behandelingen gaat het vooral om het behandelen van de symptomen van de stoornis. Bij EMDR is er sprake van traumaverwerking. Als de stoornis door een onverwerkt trauma is ontstaan, dan kan dit met EMDR verwerkt worden.

EMDR bij een afhankelijkheidsstoornis

Tijdens een EMDR sessie, moet je terugdenken aan een bepaalde traumatische gebeurtenis waar je nog steeds last van hebt en welke mogelijk de oorzaak is van de afhankelijkheidsstoornis. Het terughalen van een trauma is niet niets, want ook de gedachten en gevoelens van dat moment komen terug. Maar tijdens de herbeleving, zal de therapeut via een handgebaar en soms met een geluidssignaal, jou afleiden en je denkt niet meer aan het trauma. Deze vorm van afleiding zorgt voor andere gedachten en je leert zo gemakkelijker om de gebeurtenis voor de geest te halen, zonder dat er heftige emoties meespelen.

De EMDR toepassingen van Psylaris

Psylaris heeft het doel om de GGZ gemakkelijker toegankelijk te maken voor cliënten en kosten- en tijdbesparend voor de behandelaars. Virtual reality is hier zeker een belangrijk hulpmiddel bij. Hiervoor heeft Psylaris verschillende VR modules ontwikkeld binnen Psylaris Care waaronder EMDR-VR. Hiermee belandt de cliënt letterlijk in de afleiding en doet de afleiding ook daadwerkelijk zijn werk. De behandelaar heeft veel mogelijkheden om af te leiden en zelf afleidingstaken te maken. De cliënt kan zo ook vanuit huis een EMDR sessie volgen.

Ook met EMDR-Remote kan de cliënt thuis worden behandeld. Dit is namelijk een online platform voor de behandelaar. Van hieruit wordt met een stabiele verbinding een videoverbinding opgesteld met de cliënt thuis. De afleiding gebeurt digitaal met de afleidingstaken die aanwezig zijn op het platform. De behandelaar is zo flexibeler en de cliënt hoeft niet altijd meer het huis te verlaten.

EMDR-plus

EMDR therapie met moderne methodes

Als ontwikkelaar van moderne methodes en hulpmiddelen in de GGZ, heeft Psylaris ook EMDR gemakkelijk gemaakt met moderne technieken. Virtual reality bijvoorbeeld, speelt een steeds belangrijkere rol in de GGZ. Met EMDR-VR, heeft Psylaris een VR-module ontwikkeld. De module kan eenvoudig door de behandelaar worden gebruikt en heeft veel afleidingsmogelijkheden. De cliënt krijgt een intensere afleiding dan tijdens een reguliere behandeling. De VR-bril kan zowel thuis als in de behandelkamer worden gebruikt. Zowel behandelaar als cliënt zijn hierdoor flexibeler.

Is de cliënt niet in staat om naar de behandelaar te komen, dan maakt Psylaris het met EMDR-remote mogelijk om thuis een EMDR behandeling te krijgen. EMDR remote is het online EMDR platform van Psylaris, waar de behandelaar en de cliënt via beeldbellen een EMDR sessie kunnen uitvoeren. Ook nu weer heeft de behandelaar veel mogelijkheden om af te leiden en de aan huis gekluisterde cliënt wordt toch behandeld.

Ben jij een therapeut?

Wij geloven erin dat we in combinatie met slimme software en vaardige therapeuten een systeem kunnen ontwikkelen waarin iedereen altijd en overal direct toegang heeft tot efficiënte en betaalbare geestelijke gezondheidszorg.

Psylaris Care VR therapie

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.