fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

Dwangmatige persoonlijkheidsstoornis

Wanneer je een dwangmatige stoornis, dan ben je erg perfectionistisch. Op vrijwel ieder gebied moet alles correct en ordelijk verlopen. Gebeurt dit eens niet zoals je dit zelf wilt, dan slaat de paniek toe of je wordt zelfs boos. Het delegeren van taken zul jij nooit doen, want niemand kan het beter dan jijzelf. Er bestaan weinig grijze gebieden in jouw leven. Het is vooral zwart of wit. Het is of fout of goed.

Dwangmatige persoonlijkheidsstoornis kenmerken

Het belangrijkste kenmerk van deze persoonlijkheidsstoornis, is dat je altijd alles perfect wilt doen en hebben. Het huis moet perfect aan kant zijn, er mag niet teveel geld worden uitgegeven, dus je houdt zeer nauwkeurig de financiën bij en bij alles wat je doet moet perfectionistisch en ordelijk zijn. Als zaken niet ordelijk verlopen, dan heerst er enorme spanning. Dit is ook de reden dat delegeren geen optie is voor deze mensen, alleen hoe zij het doen, is goed. Dit betekent ook dat relaties moeizaam verlopen. Niemand kan het ooit goed doen en dit zet bijvoorbeeld ook een gezin onder hoge druk.

Een dwangstoornis of een angststoornis?

Een andere benaming is een obsessief compulsieve persoonlijkheidsstoornis (OCPS). Dit lijk zeer sterk op een obsessief compulsieve stoornis (OCS). Toch zijn er wel degelijk verschillen. Bij OCPS is er namelijk geen sprake een dwangstoornis, waarbij alle handelingen en gedachten telkens weer herhaald moeten worden. Dit is het geval bij OCS. Het verschil zit hem in het feit dat OCPS echt een persoonlijkheidsstoornis is, waarbij je last hebt van je perfectionisme en het eigen gelijk en bij OCS gaat het om één van de vele angststoornissen.

Wat zijn de oorzaken van dwangmatige persoonlijkheidsstoornissen?

De belangrijkste oorzaak van deze persoonlijkheidsstoornissen ligt in het feit dat diegene die hieraan lijdt, in een omgeving is opgegroeid waar verantwoordelijkheid centraal stond. De ouders waren vaak streng, erg kritisch of zelfs kil. De persoonlijkheidsstoornis groeit er in de loop van jaren in. De mate van opvoeding kan zelfs traumatisch zijn en dan kan de persoonlijkheidsstoornis een gevolg zijn van een onverwerkt trauma.

Behandeling dwangmatige persoonlijkheidsstoornis

Een behandeling zal er vaak op gericht zijn om de persoon met deze persoonlijkheidsstoornis te laten zien dat iets ook op andere manieren kan. Niet alleen zijn/haar manier is goed, er zijn ook andere manieren. Als je hiervoor acceptatie kunt opbrengen, hoef je geen grote spanning en druk meer te voelen en durf je op een gegeven moment misschien wel te delegeren. Mocht de persoonlijkheidsstoornis dieper zitten of duidelijk aanwijsbaar zijn ontstaan door een trauma, dan is traumaverwerking door middel van EMDR zeer effectief.

Wat gebeurt er tijdens een EMDR behandeling?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing en houdt een behandeling in, waarbij er gericht behandeld wordt om trauma´s te verwerken door middel van afleiding. De afleiding bestaat uit een handgebaar door de therapeut of een geluidssignaal via een koptelefoon. De afleiding vindt plaats op het moment dat je de traumatische gebeurtenis voor je haalt. Het traumatisch moment wordt opeens onderbroken en je laat de gedachte voor een moment vallen. Het blijkt dat als dit bij herhaling gebeurt, je de gebeurtenis op een gegeven moment veel gemakkelijker en met minder of zelfs zonder emoties kunt terughalen. Als het ware heeft de gebeurtenis een plek gekregen en het trauma is er vanaf.

Innovaties op EMDR gebied van Psylaris

Psylaris houdt zich bezig met innovaties voor de GGZ. Hiermee wordt de GGZ gemakkelijker bereikbaar voor cliënten en efficiënter uit te voeren door behandelaars. Met EMDR in VR heeft Psylaris een virtual reality module ontwikkeld. Virtual reality is niet meer weg te denken in de GGZ en wordt gebruikt voor diverse soorten behandelingen. Bij de EMDR module, staat vooral de afleiding centraal die zeer intens wordt beleefd bij het dragen van de VR-bril. Als behandelaar heb je veel keuze uit verschillende soorten afleidingen en je kunt met eigen foto´s en video´s eigen afleidingstaken maken.

EMDR op afstand kan met EMDR-Remote. Dit is het door Psylaris ontwikkelde online platform voor behandelaars. Het platform biedt de mogelijkheid voor videobellen via een stabiele verbinding en het gebruik van verschillende online afleidingstaken. Hiermee worden cliënten die hun huis niet kunnen verlaten toch behandeld. Met zowel EMDR-Remote als EMDR-VR is een veel frequentere behandeling mogelijk en een sneller herstel.

EMDR-plus

EMDR therapie met moderne methodes

Als ontwikkelaar van moderne methodes en hulpmiddelen in de GGZ, heeft Psylaris ook EMDR gemakkelijk gemaakt met moderne technieken. Virtual reality bijvoorbeeld, speelt een steeds belangrijkere rol in de GGZ. Met EMDR-VR, heeft Psylaris een VR-module ontwikkeld. De module kan eenvoudig door de behandelaar worden gebruikt en heeft veel afleidingsmogelijkheden. De cliënt krijgt een intensere afleiding dan tijdens een reguliere behandeling. De VR-bril kan zowel thuis als in de behandelkamer worden gebruikt. Zowel behandelaar als cliënt zijn hierdoor flexibeler.

Is de cliënt niet in staat om naar de behandelaar te komen, dan maakt Psylaris het met EMDR op afstand mogelijk om thuis een EMDR behandeling te krijgen. EMDR-remote is het online EMDR platform van Psylaris, waar de behandelaar en de cliënt via beeldbellen een EMDR sessie kunnen uitvoeren. Ook nu weer heeft de behandelaar veel mogelijkheden om af te leiden en de aan huis gekluisterde cliënt wordt toch behandeld.

Ben jij een therapeut?

Wij geloven erin dat we in combinatie met slimme software en vaardige therapeuten een systeem kunnen ontwikkelen waarin iedereen altijd en overal direct toegang heeft tot efficiënte en betaalbare geestelijke gezondheidszorg.

Psylaris Care VR therapie

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.