850+
Organisaties maken gebruik van Psylaris
5500+
Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd
75.000+
Sessies doorlopen met onze toepassingen
Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis, waarbij het lijkt alsof je twee verschillende persoonlijkheden hebt. Aan de ene kant sta jij altijd graag in de belangstelling, terwijl je aan de andere kant een minderwaardigheidscomplex hebt en jij je onzeker voelt. Die laatste kant krijgt niemand te zien. Enkel iemand die zeer dicht bij jou staat weet hoe de vork in de steel zit. Narcisten zijn geen plezierig gezelschap, want zij praten graag over zichzelf en wat ze wel niet allemaal bereikt hebben en gaan bereiken.
Het is niet altijd gemakkelijk om narcisme te herkennen. Er zijn wel meer mensen die graag in de belangstelling staan, maar geen narcist zijn. Wanneer je merkt dat iemand de behoefte om in de belangstelling te staan ook echt nodig heeft en teleurgesteld, boos of verdrietig wordt als deze belangstelling er niet is, dan is dit één van de kenmerken. Misbruikt een narcist iemand die niet tegen zijn mooi praatjes is opgewassen om bijvoorbeeld dingen uit te laten voeren? Ontbreekt empathie naar anderen toe en vind deze persoon het zijn recht om in de belangstelling te staan? Dan is het toch wel duidelijk dat je met een narcist te maken hebt. De narcist geniet enorm van de aandacht en maakt zaken vaker mooier dan het is. Mensen die de narcist maar oppervlakkig kennen, zullen al snel onder de indruk zijn van zijn/haar praatjes.
Doorgaans krijgt niemand de andere kant van de narcist te zien. Dan blijkt dat de narcist een extreem minderwaardigheidsgevoel heeft en eigenlijk altijd alleen staat. Narcisten zijn vaak eenzaam, mede ook door hun gedrag. Als iemand de narcist aanspreekt op zijn/haar gedrag, volgt al snel een gevoel van gekrenkt zijn. De narcist zal dit niet accepteren en deze persoon onderuit proberen te halen. Kwetsbaar opstellen, is voor een narcist iets verschrikkelijks. Dan toon je namelijk dat je niet zo perfect bent zoals je voor iedereen altijd doet voorkomen.
Het is niet helemaal bekend hoe narcisme zich exact bij iemand ontwikkeld. In de GGZ wordt er vanuit gegaan dat dit een combinatie is van factoren, zoals aanleg, opvoeding en eventuele traumatische gebeurtenissen. Helemaal een onverwerkt trauma kan een trigger zijn om jezelf tot narcist te ontwikkelen. Omdat je een minderwaardigheidscomplex hebt door het trauma, probeer je dit met je narcistische gedrag te verbloemen. Zo ziet niemand hoe je werkelijk bent, iedereen ziet jouw buitenkant die gek is op aandacht.
Het probleem van de echte narcisten, is dat zij zichzelf als het ware verheven voelen boven de rest van de mensen. Hierdoor zullen zij niet snel uit zichzelf ontdekken dat ze aan een persoonlijkheidsstoornis leiden. Als blijkt dat het leven toch niet zo mooi loopt zoals de narcist vaak schetst, tegen mislukkingen oploopt en veel ruzie krijg met mensen die het gedrag niet meer pikken, dan kan het inzicht soms komen en is behandeling narcisme mogelijk.
Omdat een belangrijke oorzaak van narcisme een onverwerkt trauma is, is EMDR een zeer effectieve behandeling. Hierbij wordt niet zozeer gefocust op het narcisme zelf, maar op verwerking van het achterliggende trauma. EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. In het kort: door middel van afleiding, wordt de gebeurtenis opnieuw in het geheugen verwerkt, maar niet meer als een trauma. Die afleiding vindt plaatst op het moment dat je aan het trauma naar boven haalt, door middel van een handgebaar of geluidssignaal. Door de afleiding laat je het trauma los en denk je ergens anders aan. Na enkele sessies blijkt, dat het loslaten van het trauma en het in gedachten ophalen hiervan, veel gemakkelijker en met minder emotie kan.
Voor cliënten die niet de deur uit kunnen of die te druk zijn om naar de behandelaar te komen, heeft Psylaris EMDR-Remote ontwikkeld. Dit is een online platform waarop de behandelaar inlogt en kan videobellen met de cliënt. EMDR vindt dan op afstand plaats. Hiervoor hoeven geen klassieke afleidingstaken, zoals handgebaren of geluidssignalen ingezet te worden. Digitaal heeft de behandelaar op het platform vele mogelijkheden om af te leiden.
Verder is Psylaris actief met de ontwikkeling van virtual reality therapie in de GGZ. Met EMDR-VR vindt een EMDR behandeling plaatst met een VR-bril op. De cliënt is geheel afgesloten van de realiteit en zit in de virtuele wereld. Hierdoor kun je als behandelaar zeer veel standaard VR afleidingstaken gebruiken, maar ook zelf afleidingen ontwerpen met foto´s en video´s. Ook met EMDR-VR is het mogelijk om op afstand te behandelen.
Als ontwikkelaar van moderne methodes en hulpmiddelen in de GGZ, heeft Psylaris ook EMDR gemakkelijk gemaakt met moderne technieken. Virtual reality bijvoorbeeld, speelt een steeds belangrijkere rol in de GGZ. Met EMDR-VR, heeft Psylaris een VR-module ontwikkeld. De module kan eenvoudig door de behandelaar worden gebruikt en heeft veel afleidingsmogelijkheden. De cliënt krijgt een intensere afleiding dan tijdens een reguliere behandeling. De VR-bril kan zowel thuis als in de behandelkamer worden gebruikt. Zowel behandelaar als cliënt zijn hierdoor flexibeler.
Is de cliënt niet in staat om naar de behandelaar te komen, dan maakt Psylaris het met EMDR-remote mogelijk om thuis een EMDR behandeling te krijgen. EMDR-remote is het online EMDR platform van Psylaris, waar de behandelaar en de cliënt via beeldbellen een EMDR sessie kunnen uitvoeren. Ook nu weer heeft de behandelaar veel mogelijkheden om af te leiden en de aan huis gekluisterde cliënt wordt toch behandeld.
Wij geloven erin dat we in combinatie met slimme software en vaardige therapeuten een systeem kunnen ontwikkelen waarin iedereen altijd en overal direct toegang heeft tot efficiënte en betaalbare geestelijke gezondheidszorg.
Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.