fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

Obsessieve compulsieve stoornissen

Wanneer je last hebt van dwangmatige gedachten en/of je voert dwangmatige handelingen uit, dan heb je een obsessieve compulsieve stoornis. Omdat gedachten dwangmatig zijn, wordt er gesproken van een obsessie en als ook handelingen dwangmatig zijn, dan wordt het compulsief genoemd. Het feit dat je hier aan lijdt is erg hinderlijk. Iemand die hier niet mee bekend is, zal dit vreemd vinden, want een dergelijke dwangmatige stoornis is moeilijk om hier zelf tegenin te gaan en niet meer dwangmatig te denken en te handelen.

Wat zijn de obsessieve compulsieve stoornis symptomen?

De symptomen zijn terug te vinden in zowel de dwanggedachten als het dwanggedrag. Bij dwanggedachten gaat het om telkens terugkerende gedachten en die gedachten blijven hardnekkig hangen. Ook al wil je dit zelf niet en probeer je aan iets anders te denken, de dwanggedachten blijven terugkomen. Het zijn doorgaans ook geen nuttige gedachten, zodat je iets te overdenken hebt, het gaat juist om gedachten waar je soms angstig van wordt. Denk aan enge ziektes die je oploopt, vreselijke fouten maken, vervuilt zijn of obsessieve gedachten over religie of seks.

Compulsieve stoornis

Bij een compulsieve gedragsstoornis gaat het over dwangmatige handelingen. Vaak komen deze handelingen voort uit de dwanggedachten. Het gaat niet om een handeling eenmalig uitvoeren, maar om het telkens herhalen van de handelingen. Denk hierbij aan het voortdurend wassen van de handen, het schoonmaken van het huis, tellen van traptreden of voorwerpen symmetrisch neerzetten. Al deze handelingen komen voort uit angst. Juist door deze handelingen telkens weer uit te voeren, ga je denken dat iets wat je niet wilt, je ook niet overkomt. Dwangmatige handelingen hoeven nog niet eens fysiek uitgevoerd te worden. Vaak handelen mensen met een compulsieve gedragsstoornis, handelingen ook in hun gedachten uit, zoals herhalend dingen te tellen of te bidden.

Wat is de oorzaak van obsessief compulsief gedrag?

De oorzaak van deze stoornis is niet altijd eenduidig aan te geven. Wat wel bekend is, is dat erfelijkheid een rol kan spelen. Als ouders of iemand anders in de familie last heeft van dwangmatige gedachten en handelingen, dan ben jij hier ook gevoeliger voor. Stress en belangrijke gebeurtenissen in iemands leven kunnen ook een trigger zijn, zoals de geboorte van een kind of juist een traumatische gebeurtenis. In het laatste geval moet er specifiek behandeld worden op traumaverwerking. De kans is dan groter om van de stoornis af te komen.

Behandeling obsessief compulsieve stoornis

Er zijn diverse soorten behandelingen die ingezet kunnen worden om obsessieve compulsieve stoornissen te behandelen. Een veel gekozen behandeling is cognitieve gedragstherapie. Tijdens deze behandeling worden de dwanggedachten en dwanghandelingen direct aangepakt. Deze vorm van behandeling erg geschikt als de stoornis erfelijk is bepaald of in de loop van tijd zonder bepaalde reden is ontstaan. Wanneer de stoornis is ontstaan door een trauma, dan heb je een posttraumatische stressstoornis opgelopen. Het is dan belangrijk om hier vanaf te komen door middel van traumaverwerking. EMDR is hiervoor de meeste geschikte behandeling.

Hoe werkt EMDR therapie?

Bij EMDR therapie staat de traumatische gebeurtenis centraal. Deze gebeurtenis moet je tijdens een EMDR sessie in jouw gedachten weer ophalen. Omdat ook de gevoelens en gedachten van dat moment teruggehaald worden, kan dit heftig zijn. Op het moment dat jij de gebeurtenis aan het herbeleven bent, wordt je afgeleid door een handgebaar van de therapeut of een geluidssignaal. Je vergeet op dat moment het trauma en denkt ergens anders aan. Na meerdere malen kan het trauma in emotioneel opzicht veel gemakkelijker opgehaald en weggezet worden. Zo heeft het trauma een plekje gekregen en is de kans groot dat dwangmatige gedachten en handelingen verminderen of wegblijven.

Met Psylaris is EMDR op afstand mogelijk

Omdat Psylaris de GGZ gemakkelijker en vooral ook sneller bereikbaar wil maken voor mensen die het nodig hebben, zijn er diverse middelen ontwikkeld voor gemakkelijke EMDR behandelingen. Voor Remote EMDR heeft Psylaris een EMDR app ontwikkeld. Dit is een handig online platform voor de behandelaar. Hiermee kan de cliënt via beeldbellen op afstand een sessie EMDR volgen. De behandelaar heeft meer online mogelijkheden om af te leiden met diverse digitale afleidingstaken.

Ook met virtual reality kan Psylaris niet achterblijven. Psylaris heeft voor verschillende GGZ behandelingen VR modules ontwikkeld, waaronder EMDR-VR. Doordat de cliënt zich in de virtuele wereld bevindt, zal een afleiding die de behandelaar start, zeer intens zijn. Zowel EMDR-Remote als EMDR-VR zijn mogelijkheden om op een moderne wijze een behandeling te geven en ook in een hogere frequentie.

EMDR-plus

EMDR therapie met moderne methodes

Als ontwikkelaar van moderne methodes en hulpmiddelen in de GGZ, heeft Psylaris ook EMDR gemakkelijk gemaakt met moderne technieken. Virtual reality bijvoorbeeld, speelt een steeds belangrijkere rol in de GGZ. Met EMDR-VR heeft Psylaris een VR-module ontwikkeld. De module kan eenvoudig door de behandelaar worden gebruikt en heeft veel afleidingsmogelijkheden. De cliënt krijgt een intensere afleiding dan tijdens een reguliere behandeling. De VR-bril kan zowel thuis als in de behandelkamer worden gebruikt. Zowel behandelaar als cliënt zijn hierdoor flexibeler.

Is de cliënt niet in staat om naar de behandelaar te komen, dan maakt Psylaris het met EMDR-remote mogelijk om thuis een EMDR behandeling te krijgen. EMDR-remote is het online EMDR platform van Psylaris, waar de behandelaar en de cliënt via beeldbellen een EMDR sessie kunnen uitvoeren. Ook nu weer heeft de behandelaar veel mogelijkheden om af te leiden en de aan huis gekluisterde cliënt wordt toch behandeld.

Ben jij een therapeut?

Wij geloven erin dat we in combinatie met slimme software en vaardige therapeuten een systeem kunnen ontwikkelen waarin iedereen altijd en overal direct toegang heeft tot efficiënte en betaalbare geestelijke gezondheidszorg.

Psylaris Care VR therapie

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.