fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

Vermijdende persoonlijkheidsstoornis

Een vermijdende oftewel ontwijkende persoonlijkheidsstoornis, is een stoornis waarbij je aan de ene kant behoefte hebt aan contact met anderen en aan de andere kant hier bang voor bent. Je voelt je bij andere mensen minderwaardig en je bent bang voor vernedering en afwijzing. Eigenlijk ben je voortdurend bezig met wat anderen wel niet van je zouden kunnen denken en hierbij denk je nooit in positieve zin, maar ga je van het meest negatieve scenario uit.

Wat zijn de vermijdende persoonlijkheidsstoornis kenmerken?

Natuurlijk is het zo dat niet iedereen die wat verlegen is te maken heeft met een persoonlijkheidsstoornis. Ook als je normaal functioneert, kun je een verlegen of introvert persoon zijn. Het wordt een probleem als deze eigenschappen dusdanig zijn, dat het een belemmering vormt in het dagelijkse functioneren. Extreme verlegenheid is één van de kenmerken. Omdat je bang bent om afgewezen te worden, heb je een extreem laag zelfbeeld, je ziet van jezelf eigenlijk geen positieve punten. Het is ook een vorm van zelfbescherming. Door jezelf minderwaardig te voelen, kun je de klap beter opvangen als andere mensen dit ook over jou zouden vinden. Uiteraard is dit onzin en maak je jezelf wijs dat je niet goed genoeg bent.

Een sociaal isolement

Mede door de extreme verlegenheid en de afstand die je houdt ten opzichte van andere mensen, zorgt dit voor een hoog risico op een sociaal isolement. Dit is jammer, want mensen met een vermijdende persoonlijkheid willen best graag contact met anderen, alleen hun persoonlijkheidsstoornis weerhoudt hen hiervan. Je verlegenheid staat ook in de weg om activiteiten te ontplooien met anderen. Je mijdt bewust bepaalde sociale situaties, omdat je bang bent om in verlegenheid te worden gebracht. Ook een relatie starten is lastig, want ook lichamelijk contact zul je zoveel mogelijk vermijden. In ernstige gevallen ontwikkel je een angststoornis, zoals pleinvrees. Dit alles leidt in veel gevallen tot een sociaal isolement, zodat je geen tot nauwelijks contact hebt met anderen.

Wat is de ontwijkende persoonlijkheidsstoornis oorzaak?

In de meeste gevallen ontstaat een ontwijkingsstoornis in de jeugd. De oorzaak kan liggen in een verscheidenheid van verschillende factoren. Vaak speelt erfelijke aanleg mee. Maar dit hoeft niet altijd tot een stoornis te leiden. Je bent dan vaak wat introvert, maar je functioneert nog normaal. Als je in je kindertijd of jeugd nare ervaringen meemaakt, zoals pestgedrag of afwijzingen, dan kan dit leiden tot een ontwijkingsstoornis. Het kan dan helpen om een behandeling te volgen die zich richt op een eventuele traumatische gebeurtenis.

Behandeling vermijdende persoonlijkheidsstoornis

Er kan gekozen worden voor verschillende soorten behandelingen bij een ontwijkingsstoornis. Cognitieve gedragstherapie en sociale vaardigheidstrainingen kunnen ondersteuning bieden om met symptomen om te gaan en je meer zekerder te voelen. Als de oorzaak te vinden is in een traumatische ervaring die als kind of in de jeugdleeftijd heeft plaatsgevonden, dan kan een EMDR behandeling zeer effectief zijn.

Waarom kiezen voor en hoe werkt EMDR therapie

Wanneer je EMDR therapie kiest, dan doe je dit om in eerste instantie af te komen van een traumatische ervaring die telkens terugkomt en de veroorzaker is van een ontwijkingsstoornis. EMDR richt zich op traumaverwerking, waarbij afleiding bij het terugdenken aan de betreffende gebeurtenis centraal staat. Tijdens de sessie zal de behandelaar hierbij een handgebaar gebruiken die je moet volgen of een geluidsignaal via een koptelefoon laten horen, tijdens de herbeleving van de traumatische gebeurtenis. Door telkens af te leiden, krijgt het trauma langzaam een plekje en kun je met minder emotie de gebeurtenis weer terughalen. Misschien dat je nog een behandeling moet volgen voor de ontwijkingsstoornis, maar de klachten kunnen na de traumaverwerking al sterk verminderen.

Optimale EMDR met Psylaris

Psylaris houdt zich bezig met handige functionaliteiten voor de GGZ. Hiermee hoeft EMDR niet meer perse statisch in de behandelkamer plaats te vinden. Met EMDR-Remote bijvoorbeeld, heeft Psylaris een handig online platform ontwikkeld. Het platform kan eenvoudig via de webbrowser bereikt worden en bevat een stabiele mogelijkheid tot videobellen. Hiermee kan een EMDR behandeling op afstand worden gegeven, terwijl de cliënt thuis zit. Met de diverse afleidingstaken, wordt de cliënt op digitale afgeleid.

Ook virtual reality heeft zijn intrede in de GGZ gedaan. Hiervoor heeft Psylaris diverse modules ontwikkeld, waaronder EMDR-VR. De cliënt krijgt een VR-bril op en belandt tijdens een afleiding volledig in de virtuele wereld. Afleidingstaken via virtual reality zijn dus zeer intens en kunnen door de behandelaar zelf worden ontwikkeld met eigen foto´s en video´s. Tevens biedt ook virtual reality de mogelijkheid voor een EMDR behandeling op afstand.

EMDR-plus

EMDR therapie met moderne methodes

Als ontwikkelaar van moderne methodes en hulpmiddelen in de GGZ, heeft Psylaris ook EMDR gemakkelijk gemaakt met moderne technieken. Virtual reality bijvoorbeeld, speelt een steeds belangrijkere rol in de GGZ. Met EMDR-VR heeft Psylaris een VR-module ontwikkeld. De module kan eenvoudig door de behandelaar worden gebruikt en heeft veel afleidingsmogelijkheden. De cliënt krijgt een intensere afleiding dan tijdens een reguliere behandeling. De VR-bril kan zowel thuis als in de behandelkamer worden gebruikt. Zowel behandelaar als cliënt zijn hierdoor flexibeler.

Is de cliënt niet in staat om naar de behandelaar te komen, dan maakt Psylaris het met EMDR-remote mogelijk om thuis een EMDR behandeling te krijgen. EMDR-remote is het online EMDR platform van Psylaris, waar de behandelaar en de cliënt via beeldbellen een EMDR sessie kunnen uitvoeren. Ook nu weer heeft de behandelaar veel mogelijkheden om af te leiden en de aan huis gekluisterde cliënt wordt toch behandeld.

Ben jij een therapeut?

Wij geloven erin dat we in combinatie met slimme software en vaardige therapeuten een systeem kunnen ontwikkelen waarin iedereen altijd en overal direct toegang heeft tot efficiënte en betaalbare geestelijke gezondheidszorg.

Psylaris Care VR therapie

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.