fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

Duizeligheid door trauma

Heb je regelmatig last van duizeligheid? Voel jij je soms licht in het hoofd en denk je dat je misschien gaat flauwvallen? Dan is het verstandig om te onderzoeken wat de oorzaak is. Er zijn namelijk verschillende soorten oorzaken. Hoewel duizelig worden soms eng is, hoeft er niet altijd een zeer ernstige oorzaak achter te zitten. Juist daarom is het nodig om de oorzaak te achterhalen, zodat je dit kunt verhelpen of voorkomen.

Wat is duizelig worden eigenlijk?

Duizelig worden, kan zowel een lichamelijke als geestelijke oorzaak hebben. Wat de oorzaak ook is, het heeft invloed op het evenwichtsorgaan. Het evenwichtsorgaan is gelegen in het binnenoor en reageert op de stand van het hoofd. Op het moment dat jij je duizelig voelt, dan voel je je draaierig en je evenwichtsorgaan is hier samen met de ogen en de spieren in de nek en benen de oorzaak van. Deze onderdelen sturen signalen door, waardoor jij je lichaam gemakkelijk corrigeert. Als de signalen dus niet goed door worden gegeven, dan wordt je duizelig en heb je moeite om je evenwicht te behouden.

Duizeligheid door trauma

Wat zijn de oorzaken duizeligheid?

Bij veel mensen spelen lichamelijk klachten een belangrijke rol in de oorzaak van duizelig worden. Denk bijvoorbeeld aan een ontsteking aan het evenwichtsorgaan, migraine, of een probleem met de doorbloeding. Daarnaast is er ook nog de ziekte van ménière, waardoor je vaak duizelig wordt. In deze gevallen is het belangrijk om je medisch te laten onderzoeken, zodat je eventueel met medicijnen of een therapie van deze klachten afgeholpen wordt.

Duizelig door stress of een trauma

Je kunt ook duizelig worden zonder dat hier een lichamelijke oorzaak voor te vinden is. In de meeste gevallen zal dit om stress en spanning gaan. Er kunnen nu eenmaal tijden zijn dat het niet allemaal zo lekker loopt. Je kunt veel stress hebben op het werk of een privésituatie loopt niet zo goed? De spanning en stress lopen dan zo hard op, dat je af en toe duizelig wordt. Ook dit heeft er weer mee te maken, dat door de stress de signalen niet goed worden doorgegeven. In deze gevallen is het nodig om de problematische situatie op te lossen of te verbeteren, zodat de stress verdwijnt.

Stress en spanning kunnen ook oplopen, als je last hebt van een onverwerkt trauma. Een traumatische gebeurtenis blijft zich maar als een film in je hoofd afspelen? Als het al lange tijd niet lukt om de traumatische gebeurtenis te verwerken, dan krijg je een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Een PTSS kan allerlei verschillende soorten klachten geven, waaronder een duizelig gevoel. Als een onverwerkt trauma de oorzaak is van het duizelig worden, dan kan EMDR hiervoor een juiste behandeling zijn.

Wat is EMDR?

EMDR is ontwikkeld in 1989 en is daarom nog een relatief jonge behandelmethode. EMDR staat voor ´Eye Movement Desensitization and Reprocessing´. Kortweg gezegd, wordt door afleiding door met je ogen iets te volgen, een plekje gegeven aan de gebeurtenis, maar dan zonder het trauma erbij. EMDR is dus specifiek gericht op traumaverwerking en niet op alle klachten die zouden kunnen ontstaan door een onverwerkt trauma. Als het trauma namelijk goed is verwerkt, zijn ook alle klachten, zoals het duizelig worden verdwenen. EMDR wordt gezien als een zeer succesvolle methode voor traumaverwerking.

Een duizeligheid behandeling met EMDR

Tijdens een EMDR sessie, moet de cliënt het traumatische moment voor de geest halen, inclusief de gevoelens en gedachten van dat moment. Tegelijkertijd moet de cliënt ook een handbeweging volgen of naar een geluidssignaal luisteren. Dit een vorm van afleiding, want op dat moment laat je de traumatische gebeurtenis helemaal los. Door dit bij herhaling te doen, zal het je opvallen dat het terughalen veel gemakkelijker gaat. Emoties spelen een minder grote rol bij het terughalen van het trauma. Op deze manier krijgt het trauma een plekje en hiermee verdwijnen ook alle bijbehorende klachten.

Op moderne wijze EMDR therapie volgen met Psylaris

Doordat je telkens het trauma naar boven moet halen, kan EMDR zwaar zijn. Bepaalde hulpmiddelen kunnen dan behulpzaam zijn. Zo heeft Psylaris met EMDR-Remote een online platform ontwikkeld. Als de cliënt moeite heeft om de deur uit te gaan, dan kan via het platform EMDR op afstand gegeven worden. Het platform biedt de mogelijkheid voor videobellen en de behandelaar heeft voldoende mogelijkheden om digitaal afleidingstechnieken te gebruiken.

Met EMDR-VR zet Psylaris belangrijke stappen om via virtual reality een EMDR behandeling te geven. De cliënt krijgt een VR-bril op en wordt zo zeer intensief afgeleid met levensechte beelden. De behandelaar heeft mogelijkheden om eigen afleidingstaken samen te stellen met foto´s en/of video´s. Met een VR-bril op, kan de cliënt vanuit huis worden behandeld, maar ook in de behandelkamer.

EMDR-plus

EMDR therapie met moderne methodes

Als ontwikkelaar van moderne methodes en hulpmiddelen in de GGZ, heeft Psylaris ook EMDR gemakkelijk gemaakt met moderne technieken. Virtual reality bijvoorbeeld, speelt een steeds belangrijkere rol in de GGZ. Met EMDR-VR, heeft Psylaris een VR-module ontwikkeld. De module kan eenvoudig door de behandelaar worden gebruikt en heeft veel afleidingsmogelijkheden. De cliënt krijgt een intensere afleiding dan tijdens een reguliere behandeling. De VR-bril kan zowel thuis als in de behandelkamer worden gebruikt. Zowel behandelaar als cliënt zijn hierdoor flexibeler.

Is de cliënt niet in staat om naar de behandelaar te komen, dan maakt Psylaris het met EMDR-remote mogelijk om thuis een EMDR behandeling te krijgen. EMDR-remote is het online EMDR platform van Psylaris, waar de behandelaar en de cliënt via beeldbellen een EMDR sessie kunnen uitvoeren. Ook nu weer heeft de behandelaar veel mogelijkheden om af te leiden en de aan huis gekluisterde cliënt wordt toch behandeld.

Ben jij een therapeut?

Wij geloven erin dat we in combinatie met slimme software en vaardige therapeuten een systeem kunnen ontwikkelen waarin iedereen altijd en overal direct toegang heeft tot efficiënte en betaalbare geestelijke gezondheidszorg.

Psylaris Care VR therapie

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.