850+
Organisaties maken gebruik van Psylaris
5500+
Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd
75.000+
Sessies doorlopen met onze toepassingen
Wat iedereen met een PTSS wel herkent, is de verhoogde waakzaamheid. Voortdurend ben je op zoek naar prikkels die het trauma eventueel weer op je netvlies zetten. Deze prikkels wil je vermijden, dus je bent nooit echt ontspannen. Waakzaamheid, rusteloosheid en angstgevoelens heb je niet alleen overdag, ook ´s nachts en helemaal als een trauma in een nachtmerrie terugkomt. Het spreekt voor zich, dat een slechte nachtrust van invloed is op het dagelijkse leven. Met een PTSS is normaal functioneren overdag sowieso al lastig en slaapproblemen zullen het alleen maar erger maken. Om toch enigszins te kunnen slapen, wordt er wel eens overgegaan op medicijnen, maar ook dit is niet bevorderlijk om van een PTSS of een nachtmerrie af te komen.
Iets tegen een nachtmerrie doen is lastig. Immers, je hebt zelf weinig invloed op wat je tijdens de slaap droomt. Maar het is wel een logisch gevolg van een onverwerkt trauma, dat deze gebeurtenis in een nachtmerrie terugkomt. Nare dromen bestrijd je enkel, door traumaverwerking. Het trauma moet een plekje krijgen, zodat de gebeurtenis je niet meer wakker houdt. Een nachtmerries behandeling, oftewel een behandeling voor traumaverwerking, is EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)
Wanneer je voortdurend geconfronteerd wordt met een herbeleving van een trauma, dan heb je PTSS. Dit houdt in dat je behandeld moet worden om het trauma te verwerken. Pas na de traumaverwerking, heeft de gebeurtenis een plek gekregen en zul je niet meer opnieuw met je trauma in aanraking komen, enkel als jij dat zelf wilt. Hoewel je altijd pijn of moeite mag blijven voelen bij het terugdenken aan het trauma, heeft het geen invloed meer op je dagelijkse functioneren. Een goede behandeling voor traumaverwerking is EMDR.
EMDR is de afkorting van ´Eye Movenment Desensitization and Reprocessing´ en is een succesvolle therapie bij PTSS. Afleiding op het moment dat je aan de traumatische gebeurtenis denkt, staat hierbij centraal. Je moet tijdens de therapie inderdaad het trauma opnieuw terughalen, iets wat je juist niet wilt. Dit moet toch, want in dit geval is het de eerste stap naar herstel. Tijdens de sessie zijn er voldoende pauzemomenten om bij te komen. Op het moment dat je het trauma herbeleeft, leidt de therapeut je af met een handgebaar die jij moet volgen. Het kan ook zijn dat je wordt afgeleid door middel van een geluidssignaal.
Wetenschappers zijn er nog niet achter hoe EMDR in het brein werkt, maar de afleiding zorgt ervoor dat je even niet meer aan het trauma denkt en je de ervaring ´parkeert´. Na enkele malen herhalen, zal het zogenaamde parkeren steeds gemakkelijker gaan en je kunt zelfs met minder emoties de herinnering terughalen. Als het trauma op deze manier een plekje heeft gekregen, zal een ongewenste herbeleving niet of nauwelijks meer plaatsvinden.
Dat EMDR niet perse een therapie moet zijn waarbij de behandelaar en cliënt tegenover elkaar in de behandelkamer zitten, bewijst Psylaris met nieuwe innovaties. Onder de naam Psylaris Care, heeft Psylaris een reeks modules uitgegeven voor virtual reality. Met de module EMDR-VR wordt de cliënt behandeld met een VR-bril op. Er hoeft niet meer alleen een handgebaar gevolgd te worden, de cliënt ondergaat op intensieve wijze een werkgeheugenbelasting. Dit kan zelfs vanuit huis en zo is een frequentere behandeling mogelijk.
Om EMDR echt vanop afstand te doen, heeft Psylaris EMDR-Remote ontwikkeld. Dit is een online platform voor EMDR. Via beeldbellen heeft de behandelaar contact met de cliënt, die in zijn of haar eigen veilige omgeving zit. Ook nu weer heeft de behandelaar veel mogelijkheden om afleidingstaken te gebruiken en een behandeling is voor de cliënt veel toegankelijker geworden.
Als ontwikkelaar van moderne methodes en hulpmiddelen in de GGZ, heeft Psylaris ook EMDR gemakkelijk gemaakt met moderne technieken. Virtual reality bijvoorbeeld, speelt een steeds belangrijkere rol in de GGZ. Met EMDR-VR, heeft Psylaris een VR-module ontwikkeld. De module kan eenvoudig door de behandelaar worden gebruikt en heeft veel afleidingsmogelijkheden. De cliënt krijgt een intensere afleiding dan tijdens een reguliere behandeling. De VR-bril kan zowel thuis als in de behandelkamer worden gebruikt. Zowel behandelaar als cliënt zijn hierdoor flexibeler.
Is de cliënt niet in staat om naar de behandelaar te komen, dan maakt Psylaris het met EMDR-remote mogelijk om thuis een EMDR behandeling te krijgen. EMDR-remote is het online EMDR platform van Psylaris, waar de behandelaar en de cliënt via beeldbellen een EMDR sessie kunnen uitvoeren. Ook nu weer heeft de behandelaar veel mogelijkheden om af te leiden en de aan huis gekluisterde cliënt wordt toch behandeld.
Wij geloven erin dat we in combinatie met slimme software en vaardige therapeuten een systeem kunnen ontwikkelen waarin iedereen altijd en overal direct toegang heeft tot efficiënte en betaalbare geestelijke gezondheidszorg.
Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.