fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

Isolement door trauma

Eenzaamheid is een gevoel dat iedereen wel eens heeft. Soms is dit van korte duur, maar soms kan dit een gevoel zijn dat langer aanwezig is. Bekend is dat eenzaamheid bij veel ouderen voorkomt. Er vallen veel mensen rondom hen weg en ze zijn niet zo mobiel om gemakkelijk de deur uit te gaan. Vereenzaming ligt dan op de loer. Maar je kunt ook vereenzamen, doordat je een trauma hebt opgelopen. Je sluit je helemaal van alles en iedereen af en zo isoleer je jezelf.

Wat is een isolement?

Als jij jezelf isoleert, dan zonder jij je af. In eerste instantie zal er nog geen sprake zijn van isoleren. Je krijgt vermijdingsgedrag. Doordat je niet herinnert wilt worden aan een angst of aan een traumatische gedachte, vermijd je bepaalde situaties, locaties of personen. Dit zijn prikkels die jou weer aan die nare gedachte doen herinneren of je hebt voor die specifieke situatie een angst ontwikkeld. De drang om situaties te vermijden, zal steeds erger worden. Dit wordt officieel ook wel een posttraumatische stoornis (PTSS) genoemd. Bij een PTSS heb je voortdurend flashbacks van het trauma en juist daarom probeer je er alles aan te doen om dit te vermijden, met jezelf isoleren tot uiterste gevolg.
Isolement door trauma

Wat zijn de gevolgen van jezelf isoleren?

Jezelf isoleren is bijna een logisch gevolg als je gediagnosticeerd bent met een PTSD. Dit heeft een zeer grote impact op je leven. Ook al probeer je maar één bepaalde situatie te vermijden, je kunt in de tussentijd wel meerdere soorten angsten en fobieën ontwikkelen. Naast het vermijden van je trauma, probeer je nu ook je ontwikkelde angst of fobie te ontwijken, waardoor de eenzaamheid alleen maar groter wordt. Je komt niet meer de deur uit en hierdoor kun je niet aan het werk. De hele situatie is een neerwaartse spiraal geworden waar je niet meer uitkomt en waardoor je in een depressie kunt raken. Heb je een PTSD? Dan heb je professionele hulp nodig en helemaal als jezelf geïsoleerd hebt.

Hoe kom je weer uit je geïsoleerde situatie?

Heb jij jezelf geïsoleerd doordat je niet met je traumatische ervaring geconfronteerd wilt worden? Dan is het lastig om hier zelf nog uit te komen. Je hebt dan ook PTSD, zodat er meer klachten meespelen. Een PTSD ontstaat door een onverwerkt trauma en kan alleen worden opgelost met professionele hulp. EMDR is hiervoor één van de beste behandelingen. EMDR staat voor ´Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Met andere woorden: door middel van afleiding met oogbewegingen wordt de meegemaakte gebeurtenis opnieuw in het geheugen opgeslagen, maar niet meer als een trauma. Het is een therapie die zich inmiddels bewezen heeft als succesvol, maar voor de wetenschap is het nog onduidelijk hoe de therapie exact in het brein werkt.

De werking van EMDR

Tijdens een sessie EMDR, zal de therapeut je vragen om het trauma weer in gedachten te halen. Je moet het dus herbeleven, inclusief alle daarbij behorende gevoelens en gedachten. Dit is confronterend, maar wel de eerste stap naar herstel. Zodra je het trauma herbeleeft, zorgt de therapeut voor afleiding. Dit kan een handgebaar zijn die je met je ogen moet volgen, maar je kunt ook een koptelefoon op krijgen, zodat je door middel van geluidssignalen wordt afgeleid. Op dat moment denk je niet meer aan het trauma en zal het opvallen dat het de volgende keer gemakkelijker wordt het trauma op te roepen. Na verloop van tijd zijn de scherpe randjes verdwenen. Als je alle sessies hebt doorlopen, dan is de kans groot dat je het trauma volledig hebt verwerkt en dat je geen situaties meer uit de weg gaat. Jezelf isoleren is niet meer van toepassing.

Digitale innovaties van Psylaris voor EMDR therapie

Steeds vaker worden digitale innovaties in de GGZ toegepast. Juist dit is het doel van Psylaris. Zo wordt de GGZ namelijk toegankelijker en effectiever. Daarom heeft Psylaris een EMDR module ontwikkeld voor virtual reality. Met een VR-bril op, zal de cliënt een afleiding, oftewel een werkgeheugenbelasting veel intensiever ervaren. Hij/zij is met de VR-bril op immers afgesloten van de realiteit. De behandelaar heeft met virtual reality veel meer (digitale) mogelijkheden om af te leiden en er kunnen ook eigen foto´s en video´s toegevoegd worden.

Een andere oplossing van Psylaris, is EMDR-remote. Dit is ideaal voor cliënten die geïsoleerd thuis zitten en niet de deur uit durven. EMDR-Remote is een online platform, waar zowel de cliënt als de behandelaar op inloggen. Via een stabiele verbinding wordt er via beeldbellen EMDR op afstand gegeven. Ook hier heeft de behandelaar veel mogelijkheden om af te leiden en de geïsoleerde cliënt wordt toch behandeld en ook nog in de veilige huiselijke omgeving.

EMDR-plus

EMDR therapie met moderne methodes

Als ontwikkelaar van moderne methodes en hulpmiddelen in de GGZ, heeft Psylaris ook EMDR gemakkelijk gemaakt met moderne technieken. Virtual reality bijvoorbeeld, speelt een steeds belangrijkere rol in de GGZ. Met EMDR-VR, heeft Psylaris een VR-module ontwikkeld. De module kan eenvoudig door de behandelaar worden gebruikt en heeft veel afleidingsmogelijkheden. De cliënt krijgt een intensere afleiding dan tijdens een reguliere behandeling. De VR-bril kan zowel thuis als in de behandelkamer worden gebruikt. Zowel behandelaar als cliënt zijn hierdoor flexibeler.

Is de cliënt niet in staat om naar de behandelaar te komen, dan maakt Psylaris het met EMDR-remote mogelijk om thuis een EMDR behandeling te krijgen. EMDR-remote is het online EMDR platform van Psylaris, waar de behandelaar en de cliënt via beeldbellen een EMDR sessie kunnen uitvoeren. Ook nu weer heeft de behandelaar veel mogelijkheden om af te leiden en de aan huis gekluisterde cliënt wordt toch behandeld.

Ben jij een therapeut?

Wij geloven erin dat we in combinatie met slimme software en vaardige therapeuten een systeem kunnen ontwikkelen waarin iedereen altijd en overal direct toegang heeft tot efficiënte en betaalbare geestelijke gezondheidszorg.

Psylaris Care VR therapie

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.