fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

Negatieve gedachten door trauma

Iedereen kan wel eens tijden meemaken dat het allemaal niet zo lekker loopt. Je krijgt dan vaak wat sombere gedachten. Soms kunnen deze gedachten nuttig zijn, want het houdt je alert en het voorkomt dat je roekeloos wordt. Maar het kan ook dat je altijd met pessimistische gedachten rondloopt. Het is dan erg lastig om hier vanaf te komen. Dit heeft vooral te maken met hoe erg het is en wat de oorzaak hiervan is.

Wat is de oorzaak negatieve gedachten?

Je kunt zelf een persoonlijkheid hebben, waardoor je negatief bent ingesteld en dus ook gedachten hebt die negatief zijn. Dit geldt voor een kleine groep mensen. Dit zijn vaak mensen die met chronische depressies kampen. Lang niet iedereen heeft ooit langdurig met pessimistische gedachten rondgelopen. Vaak is er een bepaalt moment geweest, waardoor men somber werd. Dit is vaak het geval bij het meemaken van een traumatische gebeurtenis. Wanneer je een trauma geen plekje kunt geven en de gebeurtenis blijft zich maar afspelen in je gedachten, dan heb je een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Dit is de belangrijkste oorzaak van negatieve en sombere gedachten. Angst is hier de belangrijkste oorzaak van. Door negatief te denken, creëer je een eigen werkelijkheid, zodat je niet meer aan je angst hoeft te denken.

Negatieve gedachten door trauma

Voorbeelden negatieve gedachten

Het hebben van negatieve en sombere gedachten, gaat vooral om negatief denken over jezelf, over anderen of over bepaalde situaties. Enkele voorbeelden van negatief denken:
• Je ziet in een bepaalde situatie wat er fout gaat, maar niet wat er goed gaat.
• Je ziet dat je nog helemaal niet ver gevorderd bent, maar niet dat je al een afstand hebt afgelegd.
• De minpunten zijn duidelijk, de pluspunten zie je niet.
• Je weet de negatieve eigenschappen van mensen te benoemen, maar niet de positieve eigenschappen.
• Je ziet wat je allemaal niet hebt, maar niet wat je allemaal wel hebt.
• Waar jij goed in bent zie je niet, maar wel wat je juist helemaal niet kunt.
• Je ziet alleen maar gevaar, maar niet de eventuele kansen en avonturen.

Wat zijn de gevolgen van negatieve gedachten?

Als je negatief denkt, dan doe je dit in eerste instantie over jezelf. Je praat als het ware jezelf de grond in. Alle negatieve dingen van jezelf vergroot, terwijl jij als persoon ook voldoende positieve eigenschappen hebt. Deze positieve eigenschappen zie jij niet. Hetzelfde geldt ook voor je gedachten over anderen. Hierdoor wordt je niet leuker gevonden en creëer je afstand met vrienden en familie. Als je negatief denkt, dan belandt je al snel in een negatieve spiraal en ligt een depressie op de loer. Met professionele hulp je negatieve gedachten doorbreken is de enige oplossing.

Wat te doen tegen negatieve gedachten

Het negatief en somber denken gebeurt nooit zomaar. In veel gevallen gaat er een traumatische gebeurtenis aan vooraf. Ook al ben je een vrolijk en positief persoon, mede door een trauma kun je overvallen worden door negatieve en sombere gedachten. EMDR is dan een goede methode om je trauma te verwerken. Traumaverwerking is ook het doel van EMDR. Als het trauma verwerkt is, verdwijnen ook de negatieve en sombere gedachten.

Hoe werkt EMDR?

Bij EMDR wordt uitgegaan van het principe, dat je door telkens van het trauma afgeleid te worden, de gebeurtenis een plekje kunt geven. Tijdens de behandelsessie, moet je de traumatische gebeurtenis herbeleven. Net op het moment dat je dit doet, wordt je door middel van een handgebaar of geluidssignaal afgeleid. Het trauma speelt even geen hoofdrol meer, maar de afleiding treedt naar de voorgrond. Dit zorgt ervoor dat het trauma steeds verder naar de achtergrond gaat en een plek krijgt. Terughalen van het trauma gaat ook gemakkelijker en zonder heftige emoties. Hierdoor zullen sombere gedachten ook verdwijnen.

EMDR ondersteuning van Psylaris

Traditionele behandeltechnieken worden ook in de GGZ aangepast naar de eisen van deze tijd. Psylaris speelt hier als ontwikkelaar een belangrijke rol in. EMDR kan op afstand gegeven worden. Hiervoor heeft Psylaris een online platform met de naam EMDR-Remote ontwikkeld. De cliënt hoeft de deur niet uit en de behandelaar kan simpel via beeldbellen EMDR therapie geven. Via het platform zijn er vele extra mogelijkheden tot afleiding.

Virtual reality wordt een steeds belangrijker instrument in de GGZ. Hiervoor heeft Psylaris de module EMDR-VR ontwikkeld. Met de VR-bril op, komt de cliënt als het ware midden in de afleiding terecht, die door de behandelaar aan de VR-bril doorgeeft. Ook hier heeft de behandelaar veel mogelijkheden tot afleiding. De cliënt kan met EMDR-VR frequenter worden behandeld, want een VR-bril kan ook thuis worden gebruikt.

EMDR-plus

EMDR therapie met moderne methodes

Als ontwikkelaar van moderne methodes en hulpmiddelen in de GGZ, heeft Psylaris ook EMDR gemakkelijk gemaakt met moderne technieken. Virtual reality bijvoorbeeld, speelt een steeds belangrijkere rol in de GGZ. Met EMDR-VR, heeft Psylaris een VR-module ontwikkeld. De module kan eenvoudig door de behandelaar worden gebruikt en heeft veel afleidingsmogelijkheden. De cliënt krijgt een intensere afleiding dan tijdens een reguliere behandeling. De VR-bril kan zowel thuis als in de behandelkamer worden gebruikt. Zowel behandelaar als cliënt zijn hierdoor flexibeler.

Is de cliënt niet in staat om naar de behandelaar te komen, dan maakt Psylaris het met EMDR-remote mogelijk om thuis een EMDR behandeling te krijgen. EMDR-remote is het online EMDR platform van Psylaris, waar de behandelaar en de cliënt via beeldbellen een EMDR sessie kunnen uitvoeren. Ook nu weer heeft de behandelaar veel mogelijkheden om af te leiden en de aan huis gekluisterde cliënt wordt toch behandeld.

Ben jij een therapeut?

Wij geloven erin dat we in combinatie met slimme software en vaardige therapeuten een systeem kunnen ontwikkelen waarin iedereen altijd en overal direct toegang heeft tot efficiënte en betaalbare geestelijke gezondheidszorg.

Psylaris Care VR therapie

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.