fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

Vermijdingsgedrag door trauma

Lastige of moeilijke situaties worden het liefst uit de weg gegaan. Het vermijden van situaties of locaties overkomt iedereen wel eens. Denk aan een huishoudklus die je lastig vindt. Je stelt het maar uit totdat het echt nodig is. Dit zijn relatief onschuldige vormen van het vermijden van situaties. Lastiger wordt het, al het een grote invloed heeft op het dagelijkse leven. In het allerergste geval, kan iemand helemaal niet meer de deur uitkomen en vereenzamen.

Wat is vermijdingsgedrag?

De neiging om een situatie te vermijden, zit in ieder mens. Het is een afweermechanisme om jezelf te beschermen voor iets waar je bang voor bent. Helaas is het zo, dat dit niet de juiste aanpak is. Confrontatie blijkt altijd nog de beste methode om met bepaalde situaties om te gaan, maar het menselijke afweermechanisme van ontwijken wint het vaak. Bij onschuldige zaken zullen we uiteindelijk toch de confrontatie aangaan en dan is het vermijden van een situatie niet meer aan de orde. Maar je kunt vermijdingsgedrag vertonen, omdat je een trauma hebt opgelopen. In dit geval versterkt de vermijding juist het angstgevoel. Het is daarom belangrijk om hier hulp voor te zoeken, want vermijding van situaties leidt vaak tot een neerwaartse spiraal.

Vermijdingsgedrag door trauma

Wat zijn de gevolgen van situaties vermijden?

Het vermijden van een situatie, van een locatie of zelfs van mensen, kan grote gevolgen hebben voor diegene met dit gedrag. Je wilt voorkomen dat zich een situatie voordoet, dat je met je onverwerkte trauma in aanraking komt. Juist daarom ga je deze situatie angstvallig mijden. Dit kan weer tot allerlei andere angsten en fobieën leiden. Heeft een trauma plaatsgevonden in het publieke domein, dan is er de kans op pleinvrees, maar ook claustrofobie of liftangst kunnen door een onverwerkt trauma ontstaan. In deze situaties kom je nauwelijks meer de deur uit en heb je eigenlijk geen normaal sociaal leven meer. Je zult al snel de diagnose posttraumatische stressstoornis (PTSS) hebben, waar het vermijden van situaties centraal staat.

Hoe kun je vermijdingsgedrag doorbreken?

Vermijd jij lastige situaties en is hier geen traumatische ervaring aan gekoppeld? Dan is de beste methode om dit te doorbreken, door de confrontatie met je angsten aan te gaan. Hierbij zul je zien dat achteraf gezien, de situatie heel erg meeviel en er niets ernstigs gebeurde. Ook als je veel last hebt van uitstelgedrag, dan kan dit overgaan in systematisch vermijden van situaties. Het is ook verstandig om uitstelgedrag te voorkomen. Als je bewust situaties vermijdt omdat dit aan een onverwerkt trauma doet denken, dan is een behandeling zoeken de beste oplossing.

Na EMDR therapie is vermijden niet meer nodig

Vermijd je situaties om niet met een trauma of angst geconfronteerd te worden? De enige oplossing hiervoor, is om een behandeling voor traumaverwerking te volgen. Zodra het trauma een plekje heeft gekregen, is er geen reden meer om situaties te vermijden. Dit geldt voor iedereen die aan een PTSS lijdt of een hieraan gerelateerde angst of fobie. Als de achterliggende oorzaak een onverwerkt trauma is, dan kan EMDR een effectieve behandeling zijn, op weg naar herstel. Hoe EMDR exact werkt en welk proces zich hierbij in het brein afspeelt, is nog onbekend.Vast staat dat het werkt.

Hoe werkt EMDR?

Bij EMDR moet je de traumatische gebeurtenis herbeleven. De gebeurtenis moet weer teruggehaald worden, inclusief bijbehorende gevoelens en gedachten. Op het moment dat je het trauma herbeleeft, zorgt de therapeut voor afleiding door middel van een handgebaar of met een geluidssignaal. Op dat moment denk je niet meer aan het trauma en soms ontstaan er tijdens de afleiding zelfs andere gedachten. Door dit telkens te herhalen en dus telkens weer van het trauma afgeleid te worden, krijgt het trauma minder lading. Je kunt het trauma gemakkelijk weer terughalen, zonder dat je hier angstig voor bent of dat je hier zware emoties bij voelt. Dit is de bedoeling, zodat je geen situaties meer hoeft te vermijden. Je kiest nu zelf de momenten dat je aan de gebeurtenis wilt terugdenken en je wordt niet geprikkeld door een bepaalde situatie.

Psylaris helpt met innovatieve EMDR behandelingen

Door het inzetten van innovatieve middelen van Pyslaris, kan EMDR therapie gemakkelijker door behandelaars gegeven worden en profiteren cliënten van een effectievere behandeling. Hiervoor heeft Psylaris onder andere EMDR-VR ontwikkeld. Dit is een EMDR behandeling door middel van virtual reality. Deze behandeling kan zowel in de behandelkamer als bij de cliënt thuis gegeven worden. De VR-bril zorgt voor een intensievere afleiding voor de cliënt en de behandelaar heeft meer afleidingsmogelijkheden.

Met EMDR-remote heeft Psylaris een online platform ontwikkeld voor behandelaars en cliënten. Via beeldbellen kan EMDR op afstand gegeven worden, waar de cliënt op dat moment ook is. Ook nu heeft de behandelaar keuze uit een reeks afleidingstaken en het platform is eenvoudig via een webbrowser te bereiken.

EMDR-plus

EMDR therapie met moderne methodes

Als ontwikkelaar van moderne methodes en hulpmiddelen in de GGZ, heeft Psylaris ook EMDR gemakkelijk gemaakt met moderne technieken. Virtual reality bijvoorbeeld, speelt een steeds belangrijkere rol in de GGZ. Met EMDR-VR, heeft Psylaris een VR-module ontwikkeld. De module kan eenvoudig door de behandelaar worden gebruikt en heeft veel afleidingsmogelijkheden. De cliënt krijgt een intensere afleiding dan tijdens een reguliere behandeling. De VR-bril kan zowel thuis als in de behandelkamer worden gebruikt. Zowel behandelaar als cliënt zijn hierdoor flexibeler.

Is de cliënt niet in staat om naar de behandelaar te komen, dan maakt Psylaris het met EMDR-remote mogelijk om thuis een EMDR behandeling te krijgen. EMDR-remote is het online EMDR platform van Psylaris, waar de behandelaar en de cliënt via beeldbellen een EMDR sessie kunnen uitvoeren. Ook nu weer heeft de behandelaar veel mogelijkheden om af te leiden en de aan huis gekluisterde cliënt wordt toch behandeld.

Ben jij een therapeut?

Wij geloven erin dat we in combinatie met slimme software en vaardige therapeuten een systeem kunnen ontwikkelen waarin iedereen altijd en overal direct toegang heeft tot efficiënte en betaalbare geestelijke gezondheidszorg.

Psylaris Care VR therapie

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.