850+
Organisaties maken gebruik van Psylaris
5500+
Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd
75.000+
Sessies doorlopen met onze toepassingen
Een borderline is een erg lastige persoonlijkheidsstoornis, voor zowel diegene die eraan lijdt als de naaste omgeving. Op het ene moment lijkt er niets aan de hand te zijn en het andere moment reageer je uitermate emotioneel en zonder dat jezelf weet waarom. Met een borderline heb je in feite twee persoonlijkheden en dit is erg verwarrend jou en je omgeving. Het aangaan van relaties en vriendschappen is voor iemand met een borderline erg lastig en eigenlijk heeft een borderline effect op alle facetten van het leven.
Er zijn enkele borderline kenmerken, waaraan je herkent dat iemand een borderline heeft. Vriendschappen en relaties zijn voor borderliners erg lastig. Vaak zit je vol wantrouwen en dit komt een vriendschap en relatie niet ten goede. Daar komt ook nog bij dat je met zeer heftige emoties te maken hebt en hierdoor mensen afstoot. Vooral de woede-uitbarstingen kunnen zeer heftig zijn en vaak is daar helemaal geen reden voor. Met een borderline kun je soms ook roekeloos zijn. Je bent hierdoor een gevaar voor zowel jezelf als voor een ander. Bijvoorbeeld door expres overdreven hard te rijden, een overdosis nemen of soms doet een borderliner aan zelfverminking. De praktijk wijst uit, dat mensen met een borderline vaak nog een andere persoonlijkheidsstoornis hebben. Ook kan een borderline voortkomen uit een posttraumatische stressstoornis (PTSS).
De oorzaak van een borderline is meestal een combinatie tussen psychische, sociale en biologische factoren. Vaak is een borderline erfelijk bepaald. Als het in de familie voorkomt, dan heb jij ook een verhoogde kans om hier last van te krijgen. Ook kun je aanleg hebben en dan ben je gevoeliger voor het krijgen van een borderline. Wat erg veel voorkomt bij mensen met een borderline, is dat ze een zeer aangrijpende gebeurtenis hebben meegemaakt in hun jeugd. Bijvoorbeeld seksueel misbruik of mishandeling. Het is dan letterlijk een slechte jeugd, in combinatie met een trauma dat de oorzaak is van de borderline. Hiervoor moet niet alleen de borderline aangepakt worden, maar ook het trauma.
Voor een borderline bestaan verschillende behandelingen. Cognitieve gedragstherapie wordt vaak ingezet bij een borderline. Hiermee wordt de borderline direct aangepakt. Maar wat als een borderline is ontstaan uit een traumatische ervaring? Dan kun je beter niet de symptomen behandelen, maar de bron, dus het trauma. Wanneer het trauma is verwerkt, is de kans groter dat borderline klachten minder worden of dat je meer succes hebt met een specifieke behandeling tegen een borderline. Voor traumaverwerking, werkt EMDR therapie zeer effectief.
Als ontwikkelaar van moderne methodes en hulpmiddelen in de GGZ, heeft Psylaris ook EMDR gemakkelijk gemaakt met moderne technieken. Virtual reality in de zorg begint steeds belangrijker te worden. Met EMDR-VR, heeft Psylaris een VR-module ontwikkeld. De module kan eenvoudig door de behandelaar worden gebruikt en heeft veel afleidingsmogelijkheden. De cliënt krijgt een intensere afleiding dan tijdens een reguliere behandeling. De VR-bril kan zowel thuis als in de behandelkamer worden gebruikt. Zowel behandelaar als cliënt zijn hierdoor flexibeler.
Is de cliënt niet in staat om naar de behandelaar te komen, dan maakt Psylaris het met EMDR-remote mogelijk om thuis een EMDR behandeling te krijgen. EMDR-remote is het online EMDR platform van Psylaris, waar de behandelaar en de cliënt via beeldbellen een EMDR sessie kunnen uitvoeren. Ook nu weer heeft de behandelaar veel mogelijkheden om af te leiden en de aan huis gekluisterde cliënt wordt toch behandeld.
Wij geloven erin dat we in combinatie met slimme software en vaardige therapeuten een systeem kunnen ontwikkelen waarin iedereen altijd en overal direct toegang heeft tot efficiënte en betaalbare geestelijke gezondheidszorg.
Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.