fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

Virtual reality in de zorg

Virtual Reality in de zorg

Ongetwijfeld zul je al eens van Virtual Reality (VR) hebben gehoord, maar nog niet exact weten wat het inhoudt. Er zijn diverse bedrijfstakken waar VR al wordt ingezet. Ook in de zorg kan VR een zeer waardevolle rol vervullen. Hoewel veel toepassingen van Virtual Reality in de zorg nog in de kinderschoenen staan, zijn er al vele succesvolle toepassingen geïmplementeerd. Op verschillende manieren kan Virtual Reality in de zorg worden toegepast, vooral in de geestelijke gezondheidszorg en in de ouderenzorg.

Wat is Virtual Reality?

Virtual Reality is letterlijk een virtuele wereld waarin je wordt onderdompelt. Dit doe je namelijk met een zogenaamde VR-bril. Omdat je ogen geheel worden afgesloten door de bril, krijg je niets meer mee van de realiteit waarin je op dat moment aanwezig bent. Het beeld wat de VR-bril produceert in 3D en vlak voor je ogen, komt levensecht over. Virtual Reality was vooral erg populair in de gamewereld, waarbij je je letterlijk in de game bevindt. Toen ook de serieuze toepassingen steeds meer vorm kregen, werd VR een serieuze optie om ook in de zorg te gebruiken. Inmiddels is dit al de realiteit en Virtual Reality in de zorg wordt steeds verder ontwikkeld.

Het gebruik van de VR-bril

Een onmisbaar element bij VR, is de VR-bril. In de bril zit een stukje techniek, waarmee je in de virtuele wereld belandt. De techniek om het 3D-effect te creëren, heet stereoscopie. Hierbij wordt het beeld in tweeën gesplitst en één beeld is voor het linkeroog en het andere beeld voor het rechteroog. Dit wordt razendsnel door een processor berekend. Uiteraard is het wel een vereiste dat het beeld dat getoond wordt, uit 360° foto´s of video bestaat. Maar 3D beelden alleen zijn niet voldoende. De bril moet weten welke kant je opkijkt, zodat het beeld meebeweegt en de ervaring levensecht wordt. Dit heet headtracking en hiervoor zit er een gyroscoop en magnetometer in de bril verwerkt. Tegenwoordig is een VR-bril niet meer vereist, tegenwoordig kan het ook met de smartphone, maar dan heb je wel een speciale houder nodig.

Welke toepassingen van Virtual Reality in de zorg zijn er?

Er zijn diverse toepassingen waarvoor Virtual reality in de zorg wordt ingezet. Soms is VR meer ter ondersteuning en soms is VR een zeer wezenlijk onderdeel van de behandeling. In welke vormen van zorg wordt Virtual Reality gebruikt?

Pijnbestrijding

Mensen met chronische pijn hebben hier voortdurend last van. Soms zo erg, dat zij niet meer normaal kunnen functioneren. Vaak zijn de pijnklachten ook niet te herleiden naar een bepaalde oorzaak en moet de patiënt hier mee leren leven. Een VR-bril kan even een ontsnapping zijn uit de harde realiteit met veel pijn. Doordat je wordt afgeleid, komen pijnprikkels minder aan en voel je zonder medicijnen en op een natuurlijke wijze minder pijn. Ook voor mensen die een spuit moeten halen en bang zijn, zullen met een VR bril op niet eens doorhebben dat ze worden geprikt.

De dementiebril

Stichting D´Mentia heeft samen met het Trimbos Instituut een zogenaamde dementiebril ontwikkeld. Deze bril is specifiek voor zorgmedewerkers en mantelzorgers bedoeld, die met dementerenden werken. Het is namelijk heel lastig om in de wereld van de dementerende te duiken en mee te leven wat hij/zij voelt. Met de dementiebril op, kruip je in de huid van de dementerende en weet je wat voor moeilijkheden zij in het dagelijks leven tegenkomen en hoe de omgeving op hen reageert.

Traumatherapie

Virtual Reality heeft zich inmiddels al bewezen in de geestelijke gezondheidszorg en vooral op het gebied van traumatherapie. EMDR is bijvoorbeeld een vorm van therapie voor traumaverwerking, waarbij de patiënt wordt afgeleid tijdens het denken aan het trauma. Door telkens opnieuw af te leiden, zal het trauma gemakkelijker ´geparkeerd´ kunnen worden en kleeft er minder emotie aan de gebeurtenis. Met een VR-bril op, worden afleidingen intenser en heeft de behandelaar meer afleidingsmogelijkheden.

Behandeling van angst

Virtual Reality is voor de behandeling van angsten een zeer succesvol middel. De beste manier om van je angst af te komen, is door voortdurend met je angst geconfronteerd te worden. Een VR-bril is hier de oplossing voor. Stap bijvoorbeeld virtueel in het vliegtuig als je vliegangst hebt of laat virtueel één of meerdere spinnen in je buurt lopen als je een angst voor spinnen hebt. Wordt de angst even teveel? Dan kan een VR-bril gewoon weer worden afgezet.

Wil je eens verder praten over Virtual reality in de zorg of andere mogelijkheden binnen de GGZ?

Deel dit artikel

Verder lezen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.