fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

Hoe geraak je van OV busangst af?

Een angststoornis is altijd hinderlijk. Vooral ook, omdat een angststoornis vaak voorkomt dat jij je vrij en onbekommerd kunt bewegen in de maatschappij. Er zijn angststoornissen, zoals pleinvrees, hoogtevrees, claustrofobie en treinangst, die kunnen leiden tot een sociaal isolement. Dit geldt ook als je bang bent om te reizen met de bus. Je hebt dan busangst. Als je dan ook nog eens afhankelijk bent van het openbaar vervoer om ergens te komen, dan wordt dit met busangst wel erg lastig en sluit je jezelf al snel af van de samenleving.

Wat is busangst?

Met busangst ben je bang om te reizen met de bus. Hoewel het reizen met de bus en met het openbaar vervoer in het algemeen veel veiliger is dan met een eigen auto, heeft vooral de angst dat er iets naars gebeurt de overhand. Busangst kan een vorm van claustrofobie zijn, waarbij jij je opgesloten voelt in een krappe ruimte en waar je niet snel weg kunt. Je zit bovendien dicht op andere en onbekende mensen, waarbij je niet weet hoe zij reageren. Ook heb je geen controle over het stuur, dus er kan zomaar een ongeluk plaatsvinden. Deze angsten zijn erg lastig en daarom is het verstandig om hier iets aan te doen.
Angst voor de bus of openbaar vervoer

Hoe ontstaat busangst?

Normaliter is busangst geen natuurlijke angst. Het is een typische angst die ontstaat, doordat je ooit een traumatische ervaring hebt gehad en dit niet of onvoldoende hebt verwerkt. Je kunt ook te maken hebben met overmatige stress en spanning, zoals een burn-out of een posttraumatische stressstoornis (PTSS) en ook dit is vaak weer afgeleid van een trauma. De angst concentreert zich op angst voor de bus, maar het kan net zo goed de trein, het vliegtuig of een lift zijn. Het gaat er vooral om dat je controle wilt hebben. Wanneer je controle hebt, heb je ook je trauma onder controle en dat staat centraal bij een busangst.

Wat zijn symptomen van busangst?

De symptomen van busangst komen overeen met andere soorten angsten. Ten eerste zul je er alles aan doen om de bus te vermijden. Mocht je dan toch in aanraking komen met de bus, dan zul je gaan zweten, hartkloppingen krijgen of zelfs hyperventileren. Ook een paniekaanval is mogelijk zodra je in de bus zit. De symptomen zijn een lichamelijk reactie op je angst en in principe niet gevaarlijk. Veel ingrijpender, is het feit dat je het openbaar vervoer mijdt en dus in een sociaal isolement terechtkomt. Dit heeft een veel grotere impact op je leven.

Is busangst te behandelen?

Busangst is goed te behandelen. Afhankelijk van de klachten en van de oorzaak, kan er onder andere gekozen worden voor EMDR of exposure therapie.

EMDR therapie

Is busangst duidelijk aanwijsbaar ontstaan door een trauma en is dit trauma nog onverwerkt? Dan is EMDR hiervoor de juiste oplossing. Er wordt niet gericht op de busangst behandeld, maar op verwerking van het achterliggende en trauma. Hoe EMDR exact in het brein werkt, is onderwerp van onderzoek door wetenschappers. Dat het werkt is wel door de wetenschap bevestigd. Bij EMDR draait het om overbelasting van het werkgeheugen, door middel van afleiding. De patiënt moet de herinnering van de traumatische gebeurtenis weer oproepen en tegelijkertijd wordt hij/zij afgeleid. Dit gebeurt met een handbeweging door de therapeut of met een geluidssignaal. Door dit telkens te herhalen, zal het trauma beter weggezet en teruggehaald kunnen worden, zonder dat er heftige emoties bij komen kijken. Als het trauma is verwerkt, zal ook de busangst verdwenen zijn.

Exposure therapie

Een andere succesvolle behandelmethode, is exposure therapie, oftewel blootstelling aan het trauma. Het is bewezen, dat de confrontatie aangaan met het trauma erg succesvol is om angsten te overwinnen. Je gaat dus met begeleiding van de therapeut de bus in om busangst te overwinnen. Je zult zien dat er eigenlijk niets vreemds zal gebeuren. Ook al vind je de bus nog even eng, je zult gaan wennen en langzamerhand over je angsten heen groeien

Overwin busangst met behulp van Psylaris

Voor zowel behandelaars als patiënten, heeft Psylairs moderne hulpmiddelen ontwikkeld voor de GGZ. Voor behandelaars worden behandelingen gemakkelijker en moderner en voor patiënten laagdrempeliger. EMDR kan tegenwoordig via virtual reality plaatsvinden. Hiervoor heeft Psylaris EMDR-VR ontwikkeld. Met een VR-bril op, wordt de patiënt op intensere wijze afgeleid en de behandelaar heeft meer afleidingstaken voorhanden. Ook heeft Psylaris EMDR-Remote ontwikkeld. Dit is een online platform, waarbij EMDR op afstand mogelijk is door middel van beeldbellen. Virtual reality is bij uitstek een geschikte methode voor exposure therapie. De patiënt verlaat bij het opzetten van de VR-bril de realiteit en komt echt in een bus te zitten. Deze vorm van exposure therapie is kosten- en tijdbesparend, want de exposure kan gewoon in de veilige omgeving van de behandelkamer of zelfs thuis plaatsvinden. Met virtual reality kan doorgaans ook frequenter behandeld worden, wat een sneller herstel tot gevolg heeft.
EMDR-plus

Exposure in virtual reality

Het doel van Psylaris, is om therapeuten nog beter te ondersteunen met betere technieken en tools. Virtual reality speelt hierbij een leidende rol. Met EMDR-VR en EMDR-Plus is een EMDR behandeling mogelijk met behulp van virutal reality. De behandelaar kan nog beter afleidingstaken inzetten en de patiënt kan ook behandeld worden op afstand. Virtual reality is bij uitstek geschikt voor exposure therapie. Hierbij wordt de patiënt geconfronteerd met zijn/haar angsten. Het is niet meer nodig om een fysieke locatie te bezoeken, zoals een lift bij liftangst of een winkelcentrum bij pleinvrees. Met de VR-bril op, wordt de patiënt geconfronteerd met de angst in de veilige omgeving van de behandelkamer of eigen huis. Psylaris heeft voor diverse soorten angsten waarvoor exposure therapie nodig is, een module ontwikkeld. Dit werkt kosten- en tijdsbesparend en bovendien kan de patiënt frequenter behandeld worden, wat een sneller herstel tot gevolg heeft.

Ben jij een therapeut?

Wij geloven erin dat we in combinatie met slimme software en vaardige therapeuten een systeem kunnen ontwikkelen waarin iedereen altijd en overal direct toegang heeft tot efficiënte en betaalbare geestelijke gezondheidszorg.

Psylaris Care VR therapie

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.