fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

Alles over verlatings- en bindingsangst

Wat is verlatingsangst?

Verlatingsangst in een relatie is de constante angst om verlaten te worden. Je kunt bang zijn om iemand om wie je geeft te verliezen, maar je kunt ook bang zijn dat de ander iets ergs overkomt.

Deze angst zorgt ervoor dat je het beste van jezelf blijft geven in een relatie. Het is moeilijk te aanvaarden dat de andere persoon je niet de aandacht, waardering of erkenning kan geven die je nodig hebt.

Hoe herken ik verlatingsangst?

Als je last hebt van verlatingsangst in je relatie, wil je de ander zo min mogelijk reden geven om je te verlaten. Je besteedt veel tijd aan het behagen van de ander en vergeet vaak jezelf. De behoeften en verlangens van een ander zijn belangrijker, en als je ze vervult, zullen ze je leven niet verlaten. Of zullen ze?

Helaas werkt het in de praktijk anders. De andere persoon is zich niet bewust van uw behoeften of heeft u niet gevraagd om uw best te doen. De andere persoon zou zelfs het tegenovergestelde kunnen doen en je inspanningen als te veel of onnodig zien. Dit heeft direct invloed op je verlatingsangst. Dit versterkt in u het gevoel van onzekerheid en het gevoel van “niet aardig genoeg of niet goed genoeg” te zijn.

De angst om verlaten te worden leidt tot een neerwaartse spiraal. Je vindt het moeilijk om te vertrouwen en je concentreert je op wat je niet krijgt of niet genoeg krijgt. De andere persoon kan je nooit geven wat je nodig hebt om vrede in je relatie te vinden. Een waardering voelt tijdelijk en je blijft leven in de overtuiging dat je moet blijven proberen om de ander bij je te houden.

Aan de ene kant kun je veel geven in een relatie en behulpzaam en meegaand zijn, maar aan de andere kant kun je jaloers zijn, veeleisend en je vastklampen aan een ander. Het is dus niet alleen moeilijk voor u tegenover de ander, maar ook een strijd in uzelf.

Wat is bindingsangst?

Mensen met bindingsangst ervaren angst en stress wanneer zij merken dat iemand te dicht bij hen komt. Je vindt het moeilijk om je aan iemand te binden of om je voor hem open te stellen.

Als je last hebt van bindingsangst, kan een relatie snel beklemmend aanvoelen. Zelfs als je graag in een relatie bent, duw je iemand weg als de relatie te serieus wordt.

Contact maken met iemand voelt ingewikkeld of zelfs overweldigend. Dit hoeft niet alleen in de liefde te zijn. Het kan ook gebeuren op het werk of in vriendschappen. Zij geven de voorkeur aan oppervlakkige, kortstondige of onbereikbare relaties.

Hoe herken ik bindingsangst?

Je hebt het gevoel dat de ander je vrijheid en onafhankelijkheid in de weg staat, en je bent liever op jezelf. Zoals eerder gezegd, krijg je snel een beklemmend gevoel in een relatie en laat je niemand echt dichtbij je komen.

Als je in een relatie verwikkeld raakt, kun je erg kritisch en sceptisch zijn. Je voelt je vaak aangetrokken tot onbereikbare mannen of vrouwen. Dit is begrijpelijk omdat zij nooit een hechte en stabiele relatie met u kunnen vormen. Een veilige keuze voor iemand die bang is voor een verbintenis. Als u een partner kiest die zich tot u aangetrokken voelt, kunt u zich snel weer gaan vervelen en zullen deze relaties niet lang duren.

Met de angst voor een verbintenis komt ook de angst om gekwetst te worden. U vindt het moeilijk om uw gevoelens met uw partner te delen en houdt de relatie liever “open”. Door de ander op afstand te houden, bescherm je jezelf en blijf je veilig achter een muur waar de ander niet bij kan.

Verlatingsangst versus bindingsangst

De angst om in een relatie in de steek gelaten te worden en de angst om zich te binden zijn twee kanten van dezelfde medaille. In beide gevallen is er een diepe angst om de liefde te verliezen, en wil men vermijden afgewezen te worden. In beide gevallen kun je er emotioneel niet op vertrouwen dat je krijgt wat je nodig hebt, en dat doet pijn. Bij zowel bindingsangst als verlatingsangst vindt iemand het moeilijk om zich kwetsbaar op te stellen of om zich open te stellen voor de andere persoon in de relatie, maar dit uit zich op verschillende manieren.

Bij verlatingsangst, bijvoorbeeld, elimineer je jezelf en probeer je de ander zo veel mogelijk te behagen. Je doet alles wat je kunt om de relatie in stand te houden en verwacht veel van de ander. Dit leidt tot gevoelens van teleurstelling en wanhoop.

Met de angst om je te binden, duw je de ander weg. Je probeert nu ook pijn te vermijden, maar in plaats van de ander uit te dagen, trek je je liever terug. Je verwacht niet veel van de ander en stelt jezelf vaak boven de ander.

Bij bindingsangst heb je het gevoel dat je de controle hebt, en bij verlatingsangst in een relatie heb je voortdurend het gevoel dat je de controle verliest. Een populair woord voor beide angsten is angst voor de liefde. Zowel het hebben van liefde als het kunnen verliezen van liefde veroorzaakt angst.

Oorzaken van verlatingsangst / bindingsangst

Verlatingsangst en bindingsangst hebben verschillende oorzaken. Ze ontstaan vaak in de vroege kinderjaren. Het kan zijn dat de gezinssituatie onveilig was. Je hebt bijvoorbeeld niet genoeg aandacht gekregen of de omgeving waarin je bent opgegroeid was niet veilig en liefdevol. Maar het kan ook zijn dat er in je jeugd iets gebeurd is dat een grote impact op je had. Bijvoorbeeld toen u verhuisde, scheidde of op school werd gepest.

De angsten kunnen ook later in het leven ontstaan. In dit geval is een ongezonde relatie de oorzaak. Uw gevoel van vertrouwen en veiligheid is beschadigd omdat de relatie ongezond voor u is, uw partner u bedriegt of uw geliefde plotseling overlijdt. Dit zijn allemaal momenten waarop de liefde niet veilig aanvoelde en de pijn zo groot was dat er een angst voor de volgende liefde ontstond.

Hypnotherapie en Scheidingsangst / Verbintenisangst

Als je angst je ervan weerhoudt om gelukkig te zijn, is het belangrijk om er iets aan te doen. Hoe meer je weet over je verlatings- of hechtingsangst, hoe gemakkelijker het zal zijn om die te herkennen en te veranderen. Hypnotherapie maakt gebruik van hypnose/trance om de oorzaak van je verlatingsangst of hechtingsangst in je relatie te onderzoeken. Het kan zijn dat een traumatische ervaring aan je angst ten grondslag ligt. In dat geval kunt u hypnose of EMDR gebruiken om u te helpen het trauma te verwerken. Verwerking maakt de angst lichter en minder beangstigend. Na verwerking kun je gemakkelijker je overtuigingen, gedachten en gevoelens veranderen en op een andere manier leren omgaan met elkaar.

Als je angst gebaseerd is op een gebrek aan zelfvertrouwen, een gebrek aan veiligheid of een gebrek aan zelfvertrouwen, kan hypnotherapie je eerst helpen om een stabiele en gezonde relatie met jezelf op te bouwen om bijvoorbeeld verlatingsangst te verminderen. De belangrijkste relatie in je leven is de relatie die je met jezelf hebt. Als dat goed is, kun je ook met vertrouwen relaties met anderen aangaan. Je leert te luisteren naar je eigen behoeften en gevoelens, en je leert hoe je anderen zover kunt krijgen dat ze je met respect en liefde behandelen. Angst is niet langer nodig als bescherming.

Wil je eens verder praten over Alles over verlatings- en bindingsangst of andere mogelijkheden binnen de GGZ?

Deel dit artikel

Verder lezen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.