fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

EMDR lichtbalk als moderne afleidingsmethode

EMDR lichtbalk

Een zeer ernstige gebeurtenis kan in het leven van iemand zeer diep ingrijpen. Niet voor niets wordt een dergelijke gebeurtenis een trauma genoemd. Het moment na een traumatische gebeurtenis is een schok en daarbij staat je leven voor een moment stil. Je denkt op dat moment nergens anders meer aan. Toch herpakken de meeste mensen zich weer en geven de traumatische gebeurtenis een plekje en gaan door met hun leven. Een en ander is afhankelijk van je eigen gesteldheid en de ernst van het trauma. Een klein deel van de mensen blijft moeite houden met het verwerken van een traumatische gebeurtenis en krijg te maken met de gevolgen van een trauma.

Wat zijn de gevolgen van een onverwerkt trauma?

Voor iedereen die een traumatische gebeurtenis meemaakt, geldt dat er even tijd nodig is om zich te herpakken. Wanneer het trauma maar deels of helemaal niet verwerkt wordt, dan kunnen er klachten ontstaan met soms verregaande gevolgen. Uiteindelijk kan het onverwerkte trauma leiden tot een Posttraumatisch Stressstoornis (PTSS). Het voortdurend herbeleven van het trauma en het krijgen van nare herinneringen en nachtmerries zijn de gevolgen van een PTSS. Maar er zijn nog talloze andere klachten van een onverwerkt trauma, zoals prikkelbaarheid, negatieve gedachten, een depressie en angst- en paniekaanvallen in bepaalde situaties. Ook suïcidale gedachten zijn een mogelijk gevolg.

Vermijden van situaties

Een zeer belangrijk gevolg van een onverwerkt trauma, is het vermijden van bepaalde situaties, locaties en soms personen. Diegene die met het trauma rondloopt, doet dit, omdat een bepaalde situatie het trauma weer oproept. Om dit te voorkomen, zul je je terugtrekken en situaties gaan vermijden. Daarom verkeren veel patiënten ook in een sociaal isolement. Het komt namelijk veel voor dat slachtoffers van een trauma plekken mijden waar veel publiek komt, zoals de supermarkt, winkelcentrum, de bioscoop of een feestje. Door het sociaal isolement, kunnen klachten verergeren.

EMDR therapie kan de oplossing zijn

Afhankelijk van de klachten die zijn ontstaan naar aanleiding van het trauma, wordt er door de behandelaar een behandeling gekozen. Een veel gekozen en succesvol bewezen behandeling, is EMDR. EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een vorm van therapie, waarmee onverwerkt trauma verwerkt wordt op basis van afleiding. Dit houdt in dat de therapeut de patiënt vraagt om terug te denken aan het moment van het trauma. Niet alleen de beelden, maar ook de gedachten en gevoelens moeten terugkomen, zodat het moment herbeleefd wordt. Tegelijkertijd leidt de therapeut de patiënt af. Dit gebeurt meestal door een handgebaar die de patiënt moet volgen of door een geluid via een koptelefoon. De afleiding op het moment dat het trauma weer in beeld is, is cruciaal voor traumaverwerking. Door de afleiding komen er vaak nog andere gedachten en gevoelens boven en wordt het trauma wat weggestopt. Telkens vraagt de therapeut naar de gedachten en gevoelen op dat moment en wordt de patiënt afgeleid. De patiënt zal merken, dat het langzamerhand steeds gemakkelijk wordt om aan het trauma terug te denken, zonder dat er teveel emoties meespelen. Het trauma heeft hiermee een plekje gekregen.

Afleiding met EMDR lichtbalk

De klassieke afleiding tijdens een EMDR therapie, is door middel van het volgen van een handgebaar of door geluiden. De afleiding is de basis van EMDR, omdat hiermee het werkgeheugen van de patiënt wordt aangesproken en deze overbelast raakt. Dit zorgt ervoor dat er op een gegeven moment met minder emotie naar het trauma gekeken wordt. Een modernere manier voor afleiding, is een lichtbalk EMDR. Een lichtbalk EMDR is een buislamp, waarin bewegende LED lampjes de patiënt afleiden. De lichtbalk is vooral voor behandelaars een modern hulpmiddel om afleidingstechnieken toe te passen. De patiënt moet de lampjes in de lichtbalk volgen en hierdoor ontstaat eenzelfde afleiding als een handgebaar of een geluid.

Andere EMDR mogelijkheden met Psylaris

Naast een lichtbalk als moderne afleidingsmethode, zijn er tegenwoordig nog meer moderne ontwikkelingen op het gebied van EMDR. Psylaris heeft hierbij online EMDR ontwikkeld. Hierbij hoeft de patiënt niet naar de behandelaar te komen, maar kan thuis een EMDR behandeling krijgen achter zijn/haar pc of laptop. De behandelaar heeft met het online platform van Psylaris ook meer mogelijkheden om afleidingstaken in te zetten. Een andere methode van Psylaris, is de Virtual Reality bril. Deze bril brengt de patiënt in een virtuele wereld en de bril kan zowel in de behandelkamer als thuis bij de patiënt worden gebruikt.

Wil je eens verder praten over EMDR lichtbalk als moderne afleidingsmethode of andere mogelijkheden binnen de GGZ?

Deel dit artikel

Verder lezen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.