fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

EMDR toepassing bij rouw

Wanneer wordt verdriet een last?

Wanneer je een geliefde verliest, begrijpt iedereen om je heen dat je tijd nodig hebt om te verwerken. Maar op een gegeven moment zullen uw werkgever en de mensen om u heen verwachten dat u de draad weer oppakt en terugkeert naar het “normale” leven. Als je dat niet kunt omdat er nog iets ontbreekt, moet je met een psycholoog praten. Hij of zij kan samen met u nagaan waarom het verdriet nog zo groot is en hoe u er beter mee om kunt gaan. Dat is niet alleen prettig voor jezelf, maar in veel gevallen ook voor de mensen om je heen.

Hoe kan EMDR-therapie helpen bij rouw?

EMDR-therapie is erop gericht uw hersenen te ‘herprogrammeren’, zodat het verdriet om een overledene niet langer in uw gedachten aanwezig is. Het kan gecombineerd worden met gesprekstherapie om uw behandelingsplan voor rouwverwerking te ondersteunen. Als EMDR wordt gebruikt voor rouwverwerking, zal de therapeut dit uiteraard van tevoren met u bespreken en uitleggen hoe de therapie werkt en welke effecten deze kan hebben.

Hoe werkt EMDR therapie bij rouw?

De werkwijze van de therapeut is dezelfde of EMDR nu wordt gebruikt voor rouwverwerking, voor traumaverwerking of voor de behandeling van depressie. De therapeut staat op enige afstand van de patiënt en beweegt zijn handen. Het idee is dat je de bewegende handen volgt met je ogen. Als aanvulling op deze therapie kunnen klanken worden gebruikt of “tapping”, waarbij de therapeut afwisselend de knieën van de patiënt aanraakt. Hier zit natuurlijk een filosofie achter; het is niet zo dat de therapeut zomaar wat doet. Het is dus zeker niet aan te raden om een vriend EMDR therapie te laten doen. Dit kan negatieve gevolgen hebben.

Het verlies van een geliefde kan erg stressvol zijn

Afhankelijk van de situatie kan het verlies van een dierbare zeer intens zijn. Als iemand overlijdt bij een ongeval of als gevolg van een misdrijf en u bent daar getuige van geweest, heeft dat vaak een enorme impact. Mensen die dit meemaken worden vaak doorverwezen naar slachtofferhulp. Via slachtofferhulp kunt u ook worden doorverwezen naar een therapeut die EMDR-therapie kan toepassen om u te helpen met uw verdriet om te gaan, als dit een goede manier blijkt te zijn om uw verdriet te ondersteunen.

Zoek professionele hulp bij rouwverwerking

Als u merkt dat u het moeilijk vindt om over het verlies van een dierbare heen te komen en er nog dagelijks mee te maken hebt, is het belangrijk dit te onderkennen en hulp te zoeken. Uw huisarts kan een eerste stap zijn, maar u kunt ook rechtstreeks naar een onafhankelijke psycholoog of therapeut gaan. Een psycholoog is geen arts en kan dus geen medicijnen zoals slaappillen voorschrijven. Naast EMDR voor rouwverwerking kan de psycholoog u ook vragen om uw gedachten op papier te zetten, wat u vaak kan helpen bij het verwerken van het verdriet. U en uw psycholoog moeten uitzoeken welke therapie of combinatie van behandelingen voor u het beste is.

Wil je eens verder praten over EMDR toepassing bij rouw of andere mogelijkheden binnen de GGZ?

Deel dit artikel

Verder lezen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.