fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

Hoe om te gaan met klachten na een EMDR sessie?

Als u klachten heeft na een EMDR-sessie, bespreek dit dan altijd met uw therapeut. Hij of zij kan daar dan rekening mee houden bij de verdere therapie. EMDR-therapie kan ook worden aangepast of eventueel tijdelijk worden onderbroken om ervoor te zorgen dat u tussen de sessies door voldoende rust heeft. Vooral als je een ernstig trauma of een diepe depressie probeert te overwinnen, kost dit tijd. Het is onrealistisch te denken dat je na 2 of 3 sessies weer fluitend door het leven gaat. Soms duurt het enkele maanden therapie om ervoor te zorgen dat u weer goed kunt functioneren.

Moet ik stoppen met EMDR als ik er ongemak van krijg?

Een eerste EMDR-sessie kan zeer intens zijn. Het zou zonde zijn om onmiddellijk te stoppen, vooral omdat er meestal meerdere sessies nodig zijn om resultaten te bereiken. Als het ongemak echt ernstig is, bespreek dit dan altijd met uw therapeut. Doet u dat niet, dan zal hij of zij niet kunnen reageren en kan de therapie worden aangepast. Dit kan uw situatie verergeren, en dat is natuurlijk niet de bedoeling van therapie. EMDR is immers bedoeld om herstel te ondersteunen.

U moet voor EMDR-therapie altijd naar een erkende therapeut gaan

Om ongemak na EMDR therapie te voorkomen, is het erg belangrijk om deze therapie alleen door een gecertificeerde therapeut te laten doen. Hij of zij weet immers wat hij of zij doet en is opgeleid in het gebruik van EMDR. Als u na de behandeling lichamelijke klachten krijgt of als de klachten waarvoor u behandeld wordt verergeren, moet uw therapeut in staat zijn om adequaat te reageren door de therapie aan te passen of een extra sessie in te plannen. Bespreek klachten in ieder geval altijd met uw therapeut, zodat ze op de juiste manier kunnen worden behandeld. Doet u dit niet, dan bestaat het risico dat de therapie haar doel volledig voorbijschiet. Dit is niet alleen frustrerend, maar kan ook onaangename neveneffecten hebben.

Verergering van symptomen na EMDR

Iemand die in therapie gaat, heeft vaak niet alleen psychische, maar ook lichamelijke klachten. Deze zijn vaak gerelateerd aan het probleem. Denk aan slapeloosheid die leidt tot concentratieproblemen, problemen met de motoriek of langdurige hoofdpijn. Na een EMDR-sessie kan het gebeuren dat deze klachten verergeren. Als alles goed gaat, is dit maar tijdelijk. Dit heeft te maken met de soms heftige emoties die naar boven komen als je in therapie gaat en met mogelijke problemen uit het verleden die je hebt onderdrukt maar niet goed hebt verwerkt.

Vermoeidheid na een EMDR-sessie

Vermoeidheid na een EMDR-sessie is volkomen normaal. Dit gebeurt niet alleen na een EMDR-sessie, maar kan ook gebeuren na een diepgaand gesprek met uw therapeut. Tijdens deze sessies worden vaak dingen besproken die intens of pijnlijk zijn, en dan is het niet meer dan logisch dat wanneer je thuiskomt, je in elkaar zakt en alleen nog maar op de bank wilt hangen of slapen. Dat is geen probleem, het is het beste om gewoon mee te gaan. Slaap geeft je lichaam de kans om te verwerken wat er is gebeurd, zowel lichamelijk als geestelijk.

Wil je eens verder praten over Hoe om te gaan met klachten na een EMDR sessie? of andere mogelijkheden binnen de GGZ?

Deel dit artikel

Verder lezen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.