fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

Hoe zorg je voor jezelf voor en na EMDR?

Een van de meest voorkomende redenen van psychische klachten, is dat je een heftige gebeurtenis niet hebt verwerkt. We spreken dan van een onverwerkt trauma. Wanneer je een trauma niet of onvoldoende verwerkt, dan kan dit grote gevolgen hebben. In het ergste geval loop je een posttraumatische stressstoornis (PTSS) op. Je staat dan eigenlijk buitenspel en je doet niet meer met de samenleving mee. Maar ook als je geen PTSS hebt opgelopen, dan zijn de gevolgen vaak erg hinderlijk. Een goede therapie voor traumaverwerking, is EMDR.

Wat is EMDR therapie?

EMDR is de afkorting van ´Eye Movement Desensitization and Reprocessing´. Het is een therapievorm die nog vrij jong is, maar waarmee al wel grote successen worden behaald. De wetenschap is het er over eens dat EMDR werkt, maar welk proces er in het brein plaatsvindt, is nog steeds onderwerp van wetenschappelijk onderzoek. Bij EMDR moet je net zoals bij diverse andere soorten therapieën, het onverwerkte trauma herbeleven. Daarnaast kenmerkt EMDR zich door afleiding van het trauma. Door herhaaldelijk af te leiden van het trauma en ook in meerdere sessies, krijgt de herinnering opnieuw een plekje, maar niet meer als een trauma.

Hoe werkt EMDR in de praktijk?

Waar cliënten het meeste tegenop zullen zien bij een EMDR sessie, is het herbeleven van het trauma. De herinnering met daarbij ook jouw gedachten en gevoelens op dat moment, moet je herbeleven. Dit is zwaar en vermoeiend, maar de behandelaar houdt hier rekening mee en zal tijdens de sessie ook rustmomenten inlassen. Wanneer je in de herbeleving zit, wordt je van het ene op het andere moment afgeleid. Meestal is dit met een handgebaar door de behandelaar en die jij met je ogen moet volgen. Ook een geluidssignaal is mogelijk en met moderne digitale technieken kan de behandelaar een nog intensere afleiding geven. De behandelaar stelt daarna vragen en vraagt dan om weer om het trauma naar voren te halen, waarna je weer wordt afgeleid. De herhalende afleiding, zorgt ervoor dat je merkt dat je de herinnering gemakkelijker en met minder emotie kunt oproepen en wegzetten.

Hoe bereid je jezelf voor op een EMDR sessie?

Als je nog nooit een EMDR sessie hebt gevolgd, dan is voorbereiden erg lastig. Je weet immers niet wat jou te wachten staat. Zorg er in ieder geval voor, dat je jezelf op de hoogte stelt van de werking van EMDR en vraag voordien ook uitleg aan jouw behandelaar. Het kan ook prettig zijn, als je al weet op welke manier je wordt afgeleid, bijvoorbeeld door een handgebaar of een geluidssignaal. Zelfs als je al meerdere sessies hebt gehad, dan blijft een goede voorbereiding erg lastig. Feit blijft dat je wederom een trauma moet herbeleven. Dit is uiteraard geen prettig vooruitzicht, maar na meerdere sessies zul je merken dat je er minder tegenop ziet.

Waar moet je rekening mee houden tijdens de sessie?

Tijdens de sessie hoef je zelf niet zoveel te doen. Jij moet je vooral richten op het terughalen van de traumatische ervaring. Hoe jij hierop reageert is niet belangrijk, alles mag. Je moet ook weten, dat je niet alleen bent en jij bij jouw behandelaar in veilige handen bent. Of je nu heftig reageert of juist helemaal niets voelt, iedere emotie is goed en kan in het belang zijn voor jouw traumaverwerking.

Wat moet ik na de sessie doen?

Ieder persoon is anders, dus iedereen kan verschillende gevoelens en emoties hebben aan het einde van een sessie. Vaststaat, is dat een EMDR sessie doorgaans als vermoeiend wordt ervaren. Dit komt doordat je een trauma meestal intensief herbeleeft. Naast vermoeidheid, kan er ook nog een stuk spanning in jouw lichaam aanwezig zijn. Deze gevoelens kunnen een hele dag en soms zelfs meerdere dagen aanhouden. Het belangrijkste is om op de dag zelf na de sessie geen drukte te hebben. Plan een sessie bijvoorbeeld na werktijd, zodat je niet na de sessie nog aan het werk moet. Het beste is het om de dag rustig door te brengen. Dit houdt niet in dat je niet actief mag zijn. Sterker nog, een goede wandeling, boodschappen doen of sporten kan helpen om te ontspannen. Omdat je veel te verwerken krijgt tijdens een sessie, kan het ook helpen om je gedachten op te schrijven. Doe dus gewoon lekker waar jezelf zin in hebt en waar jij je goed bij voelt. Op deze wijze verwerk je het beste de ervaringen van de EMDR sessie.

Wil je eens verder praten over Hoe zorg je voor jezelf voor en na EMDR? of andere mogelijkheden binnen de GGZ?

Deel dit artikel

Verder lezen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.