fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

Inzet van de online EMDR-tool bij face-to-face behandeling

Voor traumaverwerking behoort EMDR tot één van de meest betrouwbare behandelingen. Hoewel EMDR nog steeds onderwerp van onderzoek is en de wetenschap nog niet overtuigd hoe het brein hierdoor wordt belast, staat al wel vast dat EMDR werkt. De basis van EMDR vormt de afleiding en wel op het moment dat de cliënt aan de traumatische gebeurtenis denkt. Normaliter vindt een EMDR sessie in de behandelkamer plaats. Steeds vaker wordt nu ook een online EMDR-tool ingezet, waardoor dit niet altijd meer hoeft. Maar een dergelijke online EMDR-tool, kun je als behandelaar ook in de behandelkamer gebruiken.

Wat is online EMDR?

Simpelweg gezegd is online EMDR een EMDR sessie, maar niet in de behandelkamer van de therapeut. De behandeling vindt online plaats. Hiervoor zijn verschillende toepassingen beschikbaar. Online EMDR is gunstig voor zowel de therapeut als voor de cliënt. Omdat de therapeut tijdens de afleiding vooral de armen en handen gebruikt, is dit een veel minder zware belasting. De cliënt hoeft voor een behandeling niet naar de praktijk te komen en ook dit is minder belastend. Vooral voor cliënten met bepaalde angststoornissen en die niet de deur uit durven, is online EMDR een uitkomst. Hierbij hoeven de therapeut en cliënt niet tegenover elkaar te zitten, maar toch kun je elkaar zien via het scherm. Toch wordt de EMDR-tool steeds vaker ingezet in de behandelkamer zelf. Dit heeft namelijk diverse voordelen en verandert de wijze waarop een EMDR-sessie wordt gegeven.

Hoe werkt online EMDR in de praktijk bij een face-to-face behandeling?

Er kunnen diverse redenen zijn om de online EMDR-tool in de behandelkamer te gebruiken (face-to-face). De belangrijkste reden is de manier van afleiding. De therapeut wordt zo niet onnodig belast tijdens het afleiden. Tevens wordt een cliënt door middel van een digitale afleidingstaak veel intenser afgeleid en dit is beter om de spanning te verminderen en het helpt bij een snellere verwerking van het trauma. Cliënten met een angststoornis die moeite hebben met face-to-face contact, kunnen baat hebben bij behandeling met een EMDR-tool. Zij hebben wel rechtstreeks contact met de therapeut, maar hoeven hem/haar niet lijfelijk onder ogen te zien.

Wat zijn de voordelen van een EMDR-tool in de behandelkamer?

Zowel therapeuten als cliënten zien online EMDR door het gebruik van een EMDR-tool als blijvend en met veel voordelen. Enkele voordelen:
• Minder belasting voor de therapeut, doordat hij/zij de beschikking heeft over digitale afleidingen.
• Door het gebruik van digitale afleidingstaken, heeft de behandeling een veel beter effect.
• De cliënt kan met online EMDR frequenter worden behandeld en hierdoor gaat het herstel sneller.
• Van een EMDR-tool zijn diverse vormen verkrijgbaar, zoals een online platform of het gebruik van virtual reality.

Hoe gebruikt de therapeut de EMDR-tool in de behandelkamer?

Door het gebruik van een EMDR-tool, is het lijfelijk tegenover elkaar zitten van de therapeut en de cliënt niet nodig. Het beste is om een extra beeldscherm in de behandelkamer te zetten. Achter dit beeldscherm neemt de cliënt plaats. Doordat je het beeldscherm op jouw laptop/pc aansluit, bedien jij het beeldscherm. Hierop staat de EMDR-tool. De tool is de basis voor de behandeling. Als therapeut ga je dusdanig zitten, dat jij de client in de gaten houdt en vooral ook de oogbewegingen, zodat je kunt zien of de afleidingstaak op het beeldscherm ook daadwerkelijk gevolgd wordt.

De online EMDR-tools van Psylaris

Psylaris houdt zich bezig met diverse online EMDR-tools voor de geestelijke gezondheidszorg. Door het gebruik van deze EMDR-tools, kan er beter, gerichter en frequenter worden behandeld. Het ontlast zowel de cliënt als de therapeut. Alle EMDR-tools van Psylaris kunnen zowel in de behandelkamer als buiten de behandelkamer plaatsvinden.

Als EMDR-tools heeft Psylaris het online platform EMDR-remote uitgebracht en diverse virtual reality modules. EMDR-remote is het platform waar de therapeut inlogt. Via dit platform kan een EMDR behandeling worden gegeven via videobellen, waarbij de cliënt thuis zit, maar ook kan het platform in de behandelkamer worden gebruikt. Dit geldt ook voor de VR-modules. De therapeut kan de VR-bril bedienen als de cliënt in de behandelkamer zit, maar ook als deze de VR-bril thuis gebruikt. Door het starten van een VR afleidingstaak, maakt de cliënt een zeer intensieve afleiding mee.

Wil je eens verder praten over Inzet van de online EMDR-tool bij face-to-face behandeling of andere mogelijkheden binnen de GGZ?

Deel dit artikel

Verder lezen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.