fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

Onderzoek: effect vr-therapie bij PTSS

Er is een nieuw onderzoek gestart naar het gebruik van virtual reality (VR) bij de behandeling van kinderen en jongeren met posttraumatische stresssymptomen. Voor dit promotieonderzoek werkt Janniek de Jong samen met verschillende zorgverleners en Psylaris. Het onderzoek wordt ondersteund door een publiek-private samenwerking (PPS) van Health~Holland’s Topsector Life Sciences & Health.

Van alle kinderen en jongeren die een traumatische gebeurtenis meemaken, ontwikkelt een derde (30%) posttraumatische stresssymptomen (PTSS). De zogenaamde EMDR-therapie (Eye Movement Desensitisation and Reprocessing) wordt vaak gebruikt om deze symptomen te behandelen. EMDR heeft bewezen een effectieve therapie te zijn in het verminderen van de effecten van trauma. Bij veel jongeren komen de symptomen echter terug wanneer zij thuis met de gevreesde situatie worden geconfronteerd. VR-therapie is een betrekkelijk nieuwe ontwikkeling.

VR therapie voor PTSS

Virtual reality zou deze terugval bij deze jongeren kunnen helpen verminderen. Psylaris heeft een toepassing ontwikkeld voor EMDR-therapie in een virtuele realiteitsomgeving, VR-gebaseerde EMDR. Het grote voordeel is dat de jongeren de therapie in hun eigen omgeving doen. Op die manier kunnen de jongeren zich beter voorbereiden op de confrontatie met een traumatische gebeurtenis of situatie.

Het doel van het doctoraal proefschrift is het testen van de VR-gebaseerde EMDR toepassing bij kinderen van 8 tot 17 jaar met PTSS symptomen. De verwachting dat deze virtuele EMDR-therapie de terugkeer van PTSS-symptomen zal verminderen, is deels gebaseerd op het feit dat VR-gebaseerde EMDR zelfzorg in de gezinscontext bevordert.

Lagere kosten voor gezondheidszorg en kortere wachtlijsten in de GGZ

De onderzoekers veronderstellen ook dat VR-therapie de levenskwaliteit van jonge PTSS-patiënten zal verbeteren en dat het gebruik van deze vorm van VR uiteindelijk zal leiden tot kortere wachtlijsten in de adolescentengezondheidszorg en een vermindering van de kosten van de gezondheidszorg.

Wil je eens verder praten over Onderzoek: effect vr-therapie bij PTSS of andere mogelijkheden binnen de GGZ?

Deel dit artikel

Verder lezen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.