fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

Online therapie, vergoedingen via zorgprestatiemodel

Wanneer jij een beroep doet op de geestelijke gezondheidszorg voor één of meerdere behandelingen of een compleet behandeltraject, dan vindt vergoeding in de regel plaats door de zorgverzekeraar. Iedereen is verzekerd via de basisverzekering. De overheid bepaalt welke GGZ behandelingen voor vergoeding vanuit de basisverzekering in aanmerking komen. Hoe de vergoeding van een bepaalde GGZ behandeling wordt uitgevoerd, is vastgelegd in het zorgprestatiemodel.

Wat is het zorgprestatiemodel?

Cliënten die gebruikmaken van een reguliere GGZ behandeling, zullen niet veel te maken krijgen met het zorgprestatiemodel. In het zorgprestatiemodel wordt afgesproken hoe de behandelaar de GGZ behandeling in rekening brengt. Het enige wat een cliënt eventueel van het zorgprestatiemodel zou merken, is de gespecificeerde rekening die de behandelaar stuurt, maar meestal wordt dit rechtstreeks naar de zorgverzekeraar gezonden.

De zorgprestaties in het zorgprestatiemodel

De basis van het zorgprestatiemodel, zijn de zorgprestaties. Geen enkele behandeling is hetzelfde en behandelingen kunnen er verschillend uitzien. Een behandeling kan een consult zijn bij een therapeut, maar ook een opname voor enkele dagen en nachten in een kliniek. De ene behandeling kost meer tijd en dus ook meer geld dan een andere GGZ behandeling. Ieder behandeling wordt een zorgprestatie genoemd. De zorgprestaties komen op de rekening te staan en hieraan hangt een tarief, zodat de zorgverzekeraar weet wat hij moet vergoeden.

Op een rekening zult u enkele standaard veel voorkomende zorgprestaties tegenkomen, zoals consulten (fysiek & online), groepsconsulten of verblijfsdagen bij een opname in de kliniek. Voor extra´s geldt er de zorgprestatie ´toeslagen´, zoals gemaakte reiskosten door de behandelaar of een tolk.

Hoe hoog zijn de kosten van een behandeling?

Voor één enkel consult zal de zorgverlener u direct het tarief kunnen vertellen. Maar in vrijwel alle gevallen gaat dit niet op. Vooral in de GGZ, moet u een traject afleggen van meerdere lange of korte behandelingen, een opname of online consulten. Daarom zal de declaratie door de zorgverlener soms uit veel verschillende zorgprestaties bestaan. Van ieder onderdeel is dan sowieso duidelijk hoeveel het kost. Zo kunt u van te voren toch een globale inschatting maken van de kosten van de totale behandeling.

Hoe wordt de hoogte van te tarieven bepaald?

Voor iedere zorgprestatie gelden maximale tarieven, die door de overheid worden bepaald. Zorgverleners hebben een bepaalde vrijheid om zelf de tarieven te bepalen, maar wel tot het door de overheid gestelde maximumtarief. Soms zijn bepaalde zorgprestaties hoger of lager dan andere vergelijkbare zorgprestaties. Dit komt doordat er verschillende factoren zijn waar rekening mee gehouden wordt. Denk bijvoorbeeld aan het beroep, zoals psycholoog of GGZ verpleegkundige. Ook het type consult, de lengte en de plek van het consult zijn van invloed op de hoogte van het tarief.

Wordt online therapie vergoed?

Steeds vaker wordt er online therapie gegeven. Online therapie is een enorme aanwinst voor de GGZ. Zo heeft Psylaris hulpmiddelen uitgegeven voor online GGZ therapieën, zoals virtual reality en EMDR op afstand. Online therapie is gemakkelijker voor zowel de behandelaar als de cliënt en maakt het mogelijk om wachtlijsten te verminderen en kosten te besparen. Cliënten kunnen veel eerder én frequenter een behandeling krijgen en dit zal het herstel versnellen. Online therapie wordt gewoon vergoed binnen de kaders van het zorgprestatiemodel en de basisverzekering. Juist omdat online behandelingen steeds meer gemeengoed worden, wordt er geen onderscheid gemaakt tussen een online of fysieke behandeling.

Vergoeding via de basisverzekering

Iedere Nederlander is verplicht verzekerd voor zorg via de basisverzekering. Bij welke zorgverzekeraar je ook aangesloten bent, de basisverzekering is bij iedere verzekeraar gelijk. Wel kunnen er onderling wat verschillen zijn. Dit hangt namelijk af van welke soort basisverzekering je kiest.

Zorgverleners maken ieder jaar prijsafspraken met zorgverzekeraars. Zodra er een contract is, tussen een zorgverlener en een zorgverzekeraar, spreken we van een gecontracteerde zorgaanbieder. Maar het kan ook zijn dat er geen afspraken tussen de zorgverlener en de zorgverzekeraar worden gemaakt. Dan is er sprake van een niet-gecontracteerde zorgaanbieder.

Voor een basisverzekering kies je bij de zorgverzekeraar uit een restitutiepolis, een naturapolis of een combipolis. Heb jij een restitutiepolis? Dan wordt alle zorg vergoed, ook als jouw verzekeraar geen contract met jouw behandelaar heeft. Heb je een naturapolis, dan wordt alle zorg vergoed bij behandelaars die een contract met jouw verzekeraar hebben. Laat jij je behandelen door een niet-gecontracteerde zorgaanbieder? Dan worden de kosten van de behandeling maar deels vergoed. Meestal rond de 50 tot 80%. Bij een combipolis wordt alle gecontracteerde zorg volledig vergoed en soms ook niet-gecontracteerde behandelingen.

Wil je eens verder praten over Online therapie, vergoedingen via zorgprestatiemodel of andere mogelijkheden binnen de GGZ?

Deel dit artikel

Verder lezen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.