fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

Usecase online EMDR behandeling met EMDR-Remote

2020 was een intens jaar voor Eric. Naast het sociale isolement dat ontstaan was door Covid-19 maakte hij ook een traumatische gebeurtenis mee welke een impact in zijn leven achterliet. Gelukkig kon hij relatief snel terecht bij een therapeut die gebruik maakte van online behandelingen en ook EMDR-Remote. Eric stond open voor deze online behandeling ook al was hij in het begin sceptisch over het mogelijke effect hiervan, een keuze waar hij nu erg dankbaar voor is.

Wij spraken Eric over zijn ervaringen met online EMDR.

Wat dacht je toen je therapeut online behandelingen voorstelde?

‘Ik was erg sceptisch. Dit was mijn eerste ervaring met een therapeut en was van mening dat alleen face-to-face sessies konden werken. Maar aangezien Corona ervoor zorgde dat die praktisch onmogelijk waren stond ik open om de online variant te proberen.’

Hoe verliep het online contact?

‘Na 5 min bezig geweest te zijn met het goed instellen van de camera en microfoon verliep het eigenlijk vlekkeloos. Ik vond het eigenlijk wel lekker om thuis te blijven en vanuit daar te praten. In mijn eigen woonkamer is het namelijk toch net een stukje comfortabeler om te praten over wat er gebeurd was. Ik kan me voorstellen dat ik in een behandelkamer misschien wat minder makkelijk los zou komen.’

Hoe heb je je eerst online EMDR behandeling op afstand ervaren?

‘Voordat ik met mijn psycholoog sprak had ik nog nooit van EMDR gehoord. Toen ik hoorde dat ik onder andere naar een balletje moest gaan kijken dacht ik dat ze een grapje maakte, ik had nooit gedacht dat het effect zo groot zou zijn. We maakte gebruik van EMDR-Remote en ook al is het mij nog steeds niet helemaal duidelijk hoe EMDR nu in mijn hoofd werkt, het effect was er wel degelijk!

Ik vond het programma zelf erg fijn om mee te werken, al werd het op sommige momenten ook wel intens wanneer ik bijvoorbeeld verschillende dingen tegelijk moest doen. Op een bepaald punt moest ik bijvoorbeeld naar het balletje kijken, kleuren opnoemen, naar klikjes luisteren en op de spatie duwen bij bepaalde icoontjes. Nu weet ik natuurlijk niet precies wat ervoor zorgde dat ik mezelf na 1 sessie al zoveel beter voelde, maar het werkte geweldig en daar gaat het om.’

Was het een probleem dat jouw therapeut niet in de kamer aanwezig was?

‘Helemaal niet, het was eigenlijk wel fijn als ik heel eerlijk ben. Maar dat kan natuurlijk ook aan mij als persoon liggen.’

Welk effect merkte je na de eerste behandeling?

‘Direct na de eerst sessie voelde ik al verbeteringen, de herinnering was een stuk minder intens geworden. Wanneer ik er nu aan terugdenk is het eigenlijk vrij bizar, dat doormiddel van een enkele sessie zo`n groot resultaat geboekt kan worden.’

Wat zou je graag anders zien?

‘Dat is een moeilijke vraag aangezien ik dankzij de online EMDR mezelf weer zoveel beter voel. Maar als ik iets mocht kiezen dan is dat om sneller aan de slag te gaan met mijn trauma, nu moest ik namelijk telkens wachten op de beschikbaarheid van mijn psycholoog. Maar aangezien ik nu geen last meer heb van mijn trauma hoor je mij niet klagen trouwens! ’

Zou je EMDR-Remote aan anderen aanbevelen?

‘Voor mij werkte het uitstekend. Maar ik kan mezelf voorstellen dat er sommige personen zijn die dit niet zo prettig vinden, bijvoorbeeld iemand die moeite heeft met het gebruiken van een laptop. 

*Wegens privacy redenen is de naam van Eric aangepast.

Wil jij als therapeut ook gebruik maken van EMDR-Remote? Vraag dan hier een gratis account aan

Wil je eens verder praten over Usecase online EMDR behandeling met EMDR-Remote of andere mogelijkheden binnen de GGZ?

Deel dit artikel

Verder lezen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.