fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

Voorbeelden van virtual reality therapie

Voorbeelden Virtual Reality therapie

Het is belangrijk dat de geestelijke gezondheidszorg zich blijft ontwikkelen en investeert in nieuwe middelen om therapieën te verbeteren. Hierbij kan tegenwoordig gemakkelijk gebruik gemaakt worden van de nieuwste digitale mogelijkheden. Een moderne techniek die al relatief grootschalig wordt ingezet, maar in de GGZ nog maar net om de hoek komt kijken, is Virtual Reality (VR). De mogelijkheden van VR zijn erg groot, dit bewijst het gebruik op grote schaal in bepaalde branches al. In de GGZ is VR zeer geschikt om bijvoorbeeld angsten en fobieën te overwinnen.

Wat is Virtual Reality

Zoals de naam al aangeeft, maak je met VR de virtuele wereld als het ware een realiteit. Het is mogelijk met VR om de huidige werkelijkheid even te ontsnappen en in een andere werkelijkheid te stappen. Dit kan een virtuele wereld zijn waarbij je terechtkomt in een animatiewereld, maar ook met echt videobeelden die 360° zijn gefilmd. Dit alles wordt aan je getoond door een VR bril op te zetten. De VR bril is de toegang tot je nieuwe werkelijkheid, want deze sluit je ogen geheel af. Zo kom je letterlijk in een andere wereld terecht. Deze wereld beweegt ook nog eens met je mee, doordat jij om je heen kijkt, je loopt of als je behaalde handelingen uitvoert. De beleving in deze virtuele wereld voelt levensecht aan.

Wat zijn de huidige toepassingen van Virtual Reality?

Er zijn diverse bedrijfstakken waar al veelvuldig gebruik wordt gemaakt van VR. Voorbeelden hiervan vinden we in de militaire industrie. VR is een ideaal en vooral ook goedkoop middel om vliegtuigen mee te bedienen en militairen te trainen op oorlogssituaties. Projectontwikkelaars gebruiken VR om hun klanten al te laten rondlopen in een nog aan te bouwen woning of gebouw. Als deze volledig 3D is getekend, kan dit als omgeving dienen waar de klanten met een VR bril op in kunnen rondlopen. Ook in de medische wereld is VR zeer hulpzaam, bijvoorbeeld bij het simuleren van operaties voor chirurgen in opleiding.

Wat betekent Virtual Reality voor de angst- en paniekaanvallen?

Virtual Reality leent zich uitstekend voor VR therapie voor patiënten met angst- en paniekaanvallen en ook als je last hebt van een fobie. Feit is namelijk, dat je in een virtuele wereld opnieuw met je angsten wordt geconfronteerd. Je kunt niet zomaar weg, tenzij je uiteraard de bril afzet of als de therapeut het beeld stopt. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Je moet om van je angsten of fobie af te komen, deze confrontatie ondergaan. Daarom is het verstandig om Virtual Reality therapie in eerste instantie onder begeleiding van de therapeut te volgen. Door contant virtueel met een bepaalde situatie geconfronteerd te worden, raak je gewend aan de situatie en zul je ook merken dat er niets ernstigs gebeurt. Je kunt met Virtual Reality therapie een bepaalde situatie onder controle te krijgen, zodat angst- en paniekaanvallen uitblijven of dat je zelfs van een fobie af komt.

Voorbeelden Virtual Reality therapie

Een bekend voorbeeld van therapie met Virtual Reality, is het feit dat mensen door het mijden van bepaalde situaties in een sociaal isolement terecht zijn gekomen. Als je in een publieke ruimte een paniekaanval hebt gehad, dan zul je deze ruimte gaan mijden. Er zijn dan meer publieke plekken dan je zou verwachten. Denk alleen al de straat waarover je loopt, de supermarkt, de markt of het openbaar vervoer. Met een VR bril wordt je juist in één van deze situaties geplaatst en ervaar je dat er niets hoeft te gebeuren. Zo is het mogelijk om van een bepaalde angst af te komen. Ook een fobie voor bepaalde dieren is te behandelen met VR therapie, waarbij je virtueel met deze dieren in contact komt en je angst leert te overwinnen.

De VR bril van Psylaris

Psylaris ontwikkelt moderne hulpmiddelen voor de GGZ. De wortels van Psylaris liggen ook in de GGZ, dus het bedrijf is zich ervan bewust aan welke hulpmiddelen er behoefte is. Zo heeft ook Psylaris een VR bril uitgebracht, tezamen met diverse modules voor verschillende soorten therapieën. Zo kan er bijvoorbeeld EMDR therapie via VR gegeven worden, is er een speciale module voor het behandelen van angsten en een module om stress en spanning tegen te gaan. Deze modules voor de VR bril, zijn een aanwinst voor zowel de behandelaar als de patiënt.

Wil je eens verder praten over Voorbeelden van virtual reality therapie of andere mogelijkheden binnen de GGZ?

Deel dit artikel

Verder lezen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.