fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

Wat is het verschil tussen EMDR en IEMT?

Veel mensen lopen rond met een onverwerkt trauma. Wanneer je een bepaalde traumatische herinnering niet kunt verwerken, dan kun je hier veel last van krijgen. Uiteindelijk kan dit leiden tot een posttraumatische stressstoornis (PTSS), met alle gevolgen van dien. Een bekende therapie voor traumaverwerking is EMDR. Maar er bestaat tegenwoordig ook IEMT. Beide therapiesoorten hebben raakvlakken met elkaar, maar ook enkele grote verschillen. Wat is het verschil tussen beide therapieën?

Wat is EMDR?

EMDR staat voor ´Eye Movement Desensitization and Reprocessing´. Het is een vorm van therapie waarbij afleiding centraal staat, doordat de behandelaar een handgebaar maakt die je met de ogen moet volgen. Dit gebeurt tijdens het herbeleven van een specifieke traumatische gebeurtenis waar je last van hebt. Tegenwoordig zijn er ook andere afleidingstechnieken, zoals een geluidssignaal of een digitale afleiding via een computerscherm. Bij EMDR staat één bepaalde trauma centraal. Wanneer dit trauma verwerkt is, zijn doorgaans ook de klachten naar aanleiding van dit trauma verdwenen. EMDR is een beproefde methode, waarbij ook al wetenschappelijk is vastgesteld dat het een succesvolle therapie is.

Wat is IEMT?

Bij IEMT heb je het over de afkorting van ´Integral Eye Movement Therapy´. Ook hier staan oogbewegingen centraal tijdens het terugdenken aan een naar moment. Alleen hoeft dit niet perse een bepaalde gebeurtenis te zijn waar men op dat moment last van heeft. Het kan voor de cliënt zelfs te pijnlijk zijn om een trauma weer te herbeleven. De behandelaar vraagt enkel naar het gevoel van dat moment en of er andere momenten waren waarbij dit gevoel terugkwam. Vervolgens wordt er een interventie met oogbewegingen volgens een bepaald patroon gedaan, waardoor er andere herinneringen kunnen opduiken die gerelateerd zijn aan het gevoel. IEMT hoeft dus niet om één soort trauma te draaien, maar kan ook helpen bij het verwerken van meerdere ingrijpende gebeurtenissen in het leven van iemand.

Overeenkomst: oogbewegingen

De belangrijkste overeenkomst tussen EMDR en IEMT, is dat oogbewegingen worden gebruikt voor traumaverwerking. Hoewel wetenschappelijk nog niet helemaal vaststaat hoe één en ander in het brein werkt, is het duidelijk oogbewegingen van invloed zijn op het hersengebied waar de herinneringen worden opgeslagen. Het doen van oogbewegingen, kan ervoor zorgen dat bepaalde herinneringen worden vergeten. Uiteindelijk hoeft een bepaalde herinnering niet altijd vergeten te worden, maar ook de scherpe randjes, oftewel het trauma, kan door oogbewegingen worden vergeten. Hierdoor komen herinneringen waar een trauma aanhangt in een heel ander daglicht te staan en kan men deze herinneringen beter hanteren. Bij EMDR worden oogbewegingen heel bewust gebruikt om het trauma van één bepaalde traumatische gebeurtenis te laten vergeten. Bij IEMT worden uitgebreide oefeningen met de ogen gedaan tijdens de sessie, waarbij gefocust wordt op het gevoel en niet op de herinnering zelf.

Het belangrijkste verschil tussen EMDR en IEMT

Er is een zeer belangrijk verschil tussen EMDR en IEMT. Dit verschil kan uitmaken of iemand uiteindelijk of voor EMDR of voor IEMT kiest. Bij EMDR wordt er gefocust op een specifiek onverwerkt trauma. Heb jij al lange tijd klachten die duidelijk zijn te herleiden vanuit dit trauma, dan kan EMDR zeer succesvol zijn. Tijdens de sessie wordt er ook echt gezocht naar de herinnering en moet de cliënt deze ook herbeleven. Dit kan een sessie soms uitputtend maken, waardoor je nadien last krijgt van nawerkende klachten. Bij IEMT vormt niet een bepaalde traumatische herinnering de basis voor een sessie, maar het gevoel. De focus ligt op het feit wanneer dit gevoel is ontstaan. Ook al heb je laatst een traumatische ervaring meegemaakt, je hoeft dit niet opnieuw te herbeleven. Er wordt enkel gevraagd of je dit gevoel al eens eerder hebt meegemaakt. Hierdoor kun je in aanraking komen met verschillende gebeurtenissen in je leven, waarbij je deze gevoelens kreeg. Tijdens de sessie hoef je nooit (mag wel) te vertellen over de inhoud van bepaalde herinneringen, iets wat bij EMDR juist wel moet.

Kiezen voor EMDR of IEMT?

Voor veel cliënten kan het een voordeel zijn om voor IEMT te kiezen, om zo te voorkomen dat zij niet intensief hun trauma hoeven te herbeleven. Anderzijds is EMDR daarom wel zeer succesvol. Het is mogelijk om juist door herbeleven een trauma op de juiste manier te verwerken. IEMT is daarom ook vooral geschikt als het gaat om een gevoel dat vaker terugkomt en niet direct een één bepaalde gebeurtenis te herleiden is. Daarnaast is IEMT nog een nieuwe vorm van techniek, dat vernieuwend en innovatief is. EMDR is al een beproefde methode met succesvolle resultaten.

Wil je eens verder praten over Wat is het verschil tussen EMDR en IEMT? of andere mogelijkheden binnen de GGZ?

Deel dit artikel

Verder lezen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.