850+
Organisaties maken gebruik van Psylaris
5500+
Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd
75.000+
Sessies doorlopen met onze toepassingen
Een gemiddelde behandeling van angstklachten kan afhangen van de specifieke aard en ernst van de angst, maar in de meeste gevallen wordt een combinatie van therapie en medicatie gebruikt.
Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een van de meest effectieve behandelmethoden. CGT helpt cliënten hun denkpatronen te herkennen en te veranderen om zo negatieve gedachten en angsten te verminderen. Soms wordt medicatie ook gebruikt om de symptomen van angst te verminderen en het makkelijker te maken voor de cliënt om deel te nemen aan therapie. Deze kunnen antidepressiva, bètablokkers en kalmeringsmiddelen omvatten.
Er zijn verschillende manieren waarop therapieën effectiever kunnen worden gemaakt, zelfs met minder tijd. Hier zijn enkele voorbeelden:
Kortdurende therapeutische interventies: Dit zijn intensieve therapieën die vaak over een kortere tijdsperiode worden uitgevoerd. Voorbeelden zijn dialectische gedragstherapie (DGT) en Acceptance and Commitment Therapy (ACT).
Groepstherapie: Dit kan een efficiënte manier zijn om meerdere mensen tegelijk te behandelen, terwijl ze nog steeds de voordelen van therapie krijgen.
E-health en digitale hulpmiddelen: Deze hulpmiddelen, waaronder apps en online programma’s, kunnen worden gebruikt om zelfbeheer en zelfzorg te bevorderen, waardoor de behoefte aan face-to-face therapie wordt verminderd. De nieuwste ontwikkeling hierin is Virtual Reality.
Virtual reality (VR) wordt steeds vaker gebruikt als een hulpmiddel in de psychologische behandeling, inclusief angststoornissen. VR maakt het mogelijk voor therapeuten om cliënten bloot te stellen aan hun angsten in een veilige en gecontroleerde omgeving. Dit wordt vaak gebruikt in een vorm van therapie die bekend staat als exposure therapie (VRET).
In de context van angststoornissen kan VR bijvoorbeeld worden gebruikt om een cliënt bloot te stellen aan hoogtevrees of claustrofobie. Gedurende deze virtuele blootstelling zal de cliënt leren dat hun angsten niet leiden tot de negatieve resultaten die ze verwachten. Door deze veilige blootstelling kunnen ze hun angstige reacties verminderen en meer controle krijgen over hun angsten. Dit kan een bijzonder nuttig hulpmiddel zijn voor mensen die moeite hebben met traditionele vormen van therapie, of voor wie het onpraktisch is om fysiek te worden blootgesteld aan hun angsten (bijv. vliegangst).
“De efficiëntie van VR in therapie gebruiken komt voort uit het vermogen om behandelingen autonoom (op locatie of op afstand) uit te voeren en de sessies aan te passen aan de specifieke behoeften van de cliënt, wat tijd en kosten bespaart en efficiëntie verhoogt.”
De deelnemers gaan op een interactieve, laagdrempelige manier kennismaken met virtual reality. Spelenderwijs gaan we alle modules in de bril ervaren. Daarbij geven we voorbeelden van hoe andere organisaties het succesvol inzetten. Hierdoor wordt de horizon van de deelnemers verbreed en kunnen jullie snel de vertaalslag maken naar jullie organisatie, huidige manier van werken en gewenste manier van werken.
Wij zijn jullie gids van de toekomst, die dichterbij is dan iedereen denkt, om jullie te laten ervaren hoe VR als hulpmiddel ingezet kan worden binnen jullie behandelpaden.
Naast het geven van een kijkje in deze nieuwe wereld, zorgen we ook voor een hands-on ervaring. We nemen voor iedere deelnemer een virtual reality bril mee en dompelen je onder in diverse virtuele werelden, onder andere die van onszelf! Dit gaan we ervaren vanuit cliënt èn behandelaars perspectief.
VR workshops starten gemiddeld vanaf €900 per dagdeel, wij organiseren dit volledig kosteloos! Graag willen we de wachtrijen in de GGZ verkorten en de zorg efficiënter maken. Dat begint bij een nieuwe kijk op de inzet van hulpmiddelen
Jullie workshop host, Kevin van Geest, heeft na een traumatische ervaring zelf in 2018 gebruik gemaakt van de module EMDR-VR. Als cliënt was hij zo blij met de oplossing dat hij besloot om voor Psylaris te gaan werken. Ondertussen is hij met meer dan 200 therapeuten in dialoog gegaan, weet hij alle ins en outs van VR als hulpmiddel en is kan hij iedere vraag van jou beantwoorden.
Wat is VR, waarom is het belangrijk voor jou als therapeut, en wie zijn wij.
We breken het ijs door één van de deelnemers die hoogtes spannend vindt, uit een wolkenkrabber te laten stappen. De groep ervaart op dit moment wat virtual reality wat voor een gevoel bij iemand teweeg kan brengen.
Vervolgens gaan alle deelnemers met onze 360 graden video module een reis maken met de bus. Behandelaren zullen hier ervaren hoe het is om aangestaard te worden in de bus - exposure voor sociale angst. De behandelaren kunnen hier zelf kiezen hoe intens de video is die ze gaan bekijken.
Vervolgens doen we de autonome versie van EMDR, die volledig zelfsturend is. Hier laten we de deelnemer ervaren hoe het is om een zelfstandige EMDR sessie te doen die door Eva ingesproken is.
Als iedereen dit ervaren heeft gaat iedereen een relaxatie oefening doen uit de relaxatie module. Eerst een 360 graden video in de dierentuin (de passieve vorm) en vervolgens gaan we een relaxatieoefening doen in de actieve vorm (ademhalingsoefening).
Korte afsluiting van de dag met ruimte voor vragen. We bespreken hoe het specifiek ingezet kan worden voor jullie doelgroep.
Geïnteresseerd in hoe VR kan bijdragen aan efficiëntere behandeling van angstklachten en meer? Boek een gratis inspiratiesessie.
De inspiratiesessie organiseren we doorgaans voor: directie, managementteams, behandelaren, artsen en intervisiegroepen.
We zullen na het plaatsen van je aanvraag contact met je opnemen om de inspiratiesessie door te spreken.
Let op: vanaf 5 therapeuten.
Minder dan 5 therapeuten of eerst meer informatie? Klik hier
Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.