fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

Nachtmerries door trauma

Maakte jij een schokkende of ingrijpende traumatische gebeurtenis mee? Het spreekt voor zich, dat je de eerste dagen na de gebeurtenis nog veel te verwerken hebt. Niet alleen overdag, ook ´s nachts speelt de film van de gebeurtenis vaak opnieuw af en soms droom je er zelfs van. Bij de meeste mensen zal dit na verloop van tijd minder worden en verdwijnen. Dit houdt in dat de gebeurtenis een plekje heeft gekregen. Maar als je nachtmerries blijft houden, dan is er meer aan de hand.

Wat is de nachtmerries oorzaak?

Een nachtmerrie is een nare of enge droom van het feit wat jou overkomen is. Dit is het gevolg van een onverwerkt trauma. De gebeurtenis speelt zich telkens weer als een flashback in je hoofd af. Als je hier last van hebt, dan heb je een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Kenmerk van een PTSS, is de herbeleving van het trauma, zowel overdag als ´s nachts tijdens de slaap. Je ziet de gebeurtenis niet alleen voor je, je voelt tijdens een nachtmerrie ook wat jij toen voelde en wat jouw gedachten waren. Een nachtmerrie komt hierbij levensecht dichtbij en kan behoorlijke slaapproblemen veroorzaken. Als je dit iedere nacht hebt, of meerdere nachten per week, dan mag je wel spreken van een nachtmerriestoornis, met als oorzaak een PTSS.
Nachtmerries door trauma

Wat zijn de klachten?

Wat iedereen met een PTSS wel herkent, is de verhoogde waakzaamheid. Voortdurend ben je op zoek naar prikkels die het trauma eventueel weer op je netvlies zetten. Deze prikkels wil je vermijden, dus je bent nooit echt ontspannen. Waakzaamheid, rusteloosheid en angstgevoelens heb je niet alleen overdag, ook ´s nachts en helemaal als een trauma in een nachtmerrie terugkomt. Het spreekt voor zich, dat een slechte nachtrust van invloed is op het dagelijkse leven. Met een PTSS is normaal functioneren overdag sowieso al lastig en slaapproblemen zullen het alleen maar erger maken. Om toch enigszins te kunnen slapen, wordt er wel eens overgegaan op medicijnen, maar ook dit is niet bevorderlijk om van een PTSS of een nachtmerrie af te komen.

Wat te doen tegen nachtmerries?

Iets tegen een nachtmerrie doen is lastig. Immers, je hebt zelf weinig invloed op wat je tijdens de slaap droomt. Maar het is wel een logisch gevolg van een onverwerkt trauma, dat deze gebeurtenis in een nachtmerrie terugkomt. Nare dromen bestrijd je enkel, door traumaverwerking. Het trauma moet een plekje krijgen, zodat de gebeurtenis je niet meer wakker houdt. Een nachtmerries behandeling, oftewel een behandeling voor traumaverwerking, is EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)

Hoe met EMDR nachtmerries bestrijden?

Niet alleen heftige dromen waarbij een trauma wordt herbeleefd, alle klachten ten gevolge van een trauma kunnen enkel bestreden worden na traumaverwerking. EMDR is hiervoor een bewezen succesvolle behandelmethode. De behandeling is in 1989 ontwikkeld door een Amerikaanse psycholoog en afleiding van het trauma staat centraal. De precieze werking van EMDR in het brein wordt nog steeds wetenschappelijk onderzocht. Wel is wetenschappelijk bewezen dat EMDR succesvol is voor traumaverwerking.

Het is de bedoeling, dat de cliënt tijdens de sessie het trauma weer voor de geest haalt, inclusief alle gevoelens en gedachten van dat moment. De therapeut leidt de cliënt dan af met een handgebaar of met een geluidssignaal. De cliënt denkt tijdens de afleiding niet meer aan het trauma. Dit moet bij herhaling gebeuren, zodat er een soort van gewenning ontstaat om telkens weer het traumatische moment op te halen en weg te zetten tijdens een afleiding. Zo krijgt het trauma een plekje. Uiteraard mag er nog steeds emotie gevoeld worden tijdens het terugdenken aan de gebeurtenis, maar het is minder van invloed op het dagelijkse functioneren. Ook nare dromen met een herbeleving van het trauma zullen na verloop van tijd niet meer voorkomen. Bij een succesvolle behandeling is genezing van PTSS mogelijk.

Nog betere EMDR behandelingen met Psylaris

De oprichters van Psylaris komen oorspronkelijk uit de GGZ en vonden dat de GGZ beter en gemakkelijker bereikbaar moest worden. Hiervoor heeft Psylaris diverse hulpmiddelen en innovaties ontwikkeld. Een voorbeeld is EMDR-Remote. Dit is een online platform, waarbij een EMDR behandeling op afstand mogelijk is. Op het platform kan de behandelaar met de cliënt beeldbellen en digitale afleidingstaken inschakelen. Cliënten die aan huis gekluisterd zijn, worden zo toch behandeld.

Ook op het gebied van virtual reality timmert Psylaris aan de weg met diverse VR-modules voor de VR-bril. Zo heeft Psylaris de module EMDR-VR ontwikkeld. Als afleiding met de handen niet voldoende werkt, dan is een VR-bril een optie. Hierdoor is de cliënt geheel van de buitenwereld afgesloten en is de afleiding zeer intens. De VR-bril kan tijdens een sessie in de behandelkamer gebruik worden, maar ook vanuit huis. Zowel met EMDR-Remote als EMDR-VR is het mogelijk om frequenter te behandelen, tegen lagere kosten en een betere tijdsplanning.

EMDR-plus

EMDR therapie met moderne methodes

Als ontwikkelaar van moderne methodes en hulpmiddelen in de GGZ, heeft Psylaris ook EMDR gemakkelijk gemaakt met moderne technieken. Virtual reality bijvoorbeeld, speelt een steeds belangrijkere rol in de GGZ. Met EMDR-VR, heeft Psylaris een VR-module ontwikkeld. De module kan eenvoudig door de behandelaar worden gebruikt en heeft veel afleidingsmogelijkheden. De cliënt krijgt een intensere afleiding dan tijdens een reguliere behandeling. De VR-bril kan zowel thuis als in de behandelkamer worden gebruikt. Zowel behandelaar als cliënt zijn hierdoor flexibeler.

Is de cliënt niet in staat om naar de behandelaar te komen, dan maakt Psylaris het met EMDR-remote mogelijk om thuis een EMDR behandeling te krijgen. EMDR-remote is het online EMDR platform van Psylaris, waar de behandelaar en de cliënt via beeldbellen een EMDR sessie kunnen uitvoeren. Ook nu weer heeft de behandelaar veel mogelijkheden om af te leiden en de aan huis gekluisterde cliënt wordt toch behandeld.

Ben jij een therapeut?

Wij geloven erin dat we in combinatie met slimme software en vaardige therapeuten een systeem kunnen ontwikkelen waarin iedereen altijd en overal direct toegang heeft tot efficiënte en betaalbare geestelijke gezondheidszorg.

Psylaris Care VR therapie

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.