fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

Slechte concentratie door trauma

Een goede concentratie heb je vaak nodig om dingen voor elkaar te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan je werk, aan school of tijdens het autorijden. Je goed kunnen concentreren is daarom erg belangrijk. Nu kan het in de persoonlijkheid van iemand zitten, dat hij/zij zich niet goed kan concentreren. Iemand is snel afgeleid en zal moeite hebben om geconcentreerd af te maken waar men mee bezig is. Een slechte concentratie hoeft overigens niet in de persoonlijkheid van iemand te zitten. De oorzaak kan ook een opgelopen trauma zijn.

Wat zijn de gevolgen van concentratieproblemen?

Het gevolg van je niet kunnen concentreren, is dat je geen focus kunt ontwikkelen op iets waar je op dat moment mee bezig bent. Of dit nu werk is, school of iets anders. Het is erg hinderlijk als je er niet bij bent. Hierdoor kunnen dingen fout gaan en kun je je motivatie verliezen. Omdat je doordat je je niet kunt concentreren te maken krijgt met mislukkingen, ga jij jezelf minderwaardig voelen en ontstaat er een negatief zelfbeeld. Ook problemen in de omgang met anderen kunnen een probleem vormen als je slecht geconcentreerd bent. Dikwijls gaan slechte concentratie en geheugen problemen hand in hand. Met geheugenproblemen is concentratie sowieso erg lastig.
Slechte concentratie door trauma

Hoe krijg je betere concentratie?

Als jij moeite hebt om je te concentreren, dan zijn er diverse mogelijkheden om de concentratie te verbeteren. Een goede concentratie begint met een goede lichamelijke en mentale fitheid. Sporten is zowel goed voor de lichamelijke als geestelijke gezondheid, dus dit is één van de dingen die je kunt doen. Probeer ook zo weinig mogelijk te multi-tasken. Hoe hip dit ook mag zijn, het is beter om je te focussen op waar je mee bezig bent. Zorg ook dat je jezelf bij intensieve taken afzondert. Zo krijg je geen afleiding van buitenaf en blijf je gefocust. Heb je moeite om de concentratie te behouden? Af en toe een pauze inlassen kan aanzienlijk helpen om je beter te concentreren.

Therapie als een concentratieproblemen behandeling

Als je moeite hebt met concentratie en de oorzaak is duidelijk te vinden in een onverwerkt trauma, dan is is therapie nodig. Een onverwerkte trauma leidt tot een posttraumatische stressstoornis (PTSS) en dit kan allerlei gevolgen hebben. Denk aan een burn-out, angst- en paniekstoornissen, herbeleven van het trauma en vermijdingsgedrag met een sociaal isolement als gevolg. Wanneer je het trauma kunt verwerken, krijg je weer rust in je hoofd en is er veel beter te focussen op de dingen waar je mee bezig bent. De beste therapie hiervoor is EMDR, oftewel Eye Movement Desensitization and Reprocessing.
Hoe werkt EMDR therapie​

Hoe werkt EMDR therapie?​

Zoals in de naam van de behandeling al is opgenomen (Eye Movement), staat afleiding met de ogen centraal. Inmiddels is EMDR dusdanig doorontwikkeld, dat je ook via een koptelefoon door geluiden afgeleid kunt worden. De afleiding vindt plaats op het moment dat je op verzoek van de therapeut het trauma terughaalt oftewel herbeleeft. Het probleem bij PTSS, is dat je niet alleen aan de gebeurtenis terugdenkt, maar ook voelt wat je op dat moment voelde. Hierdoor kan EMDR best intensief zijn. Het moment van herbeleving is ook het moment dat je door een handgebaar of geluidssignaal wordt afgeleid. Op dat moment wordt het trauma vergeten en soms komen er op het moment van afleiding ineens andere gedachten op. Als dit enkele malen wordt herhaald, zal het ´ophalen´ en ´parkeren´ van het trauma gemakkelijk gaan. Je zult er minder emoties bij voelen en het trauma zal niet meer je concentratie beïnvloeden.

EMDR kan met Psylaris op afstand of met virtual reality

EMDR therapie hoeft vandaag de dag niet altijd meer in de behandelkamer plaats te vinden en er kunnen moderne technieken bij gebruikt worden. Dit bewijst Psylaris, een onderneming die moderne producten ontwikkelt voor de GGZ. EMDR op afstand kan bijvoorbeeld met EMDR-Remote. Dit is het door Psylaris ontwikkelde online platform. Hierop kan de therapeut via een stabiele videoverbinding in contact komen met de cliënt, voor een EMDR sessie. Wanneer een cliënt niet in staat is om zijn/haar woning te verlaten, dan is dit een ideale methode om toch behandeld te worden. Bovendien heb je als therapeut veel online mogelijkheden om afleidingstaken te gebruiken. Virtual reality speelt een steeds belangrijkere rol in de GGZ en ook Psylaris heeft diverse modules ontwikkeld voor de VR-bril. Hieronder EMDR-VR. Met een VR-bril op, krijgt de cliënt een vrij intense afleiding, die de therapeut kan opstarten. De therapeut heeft tevens de mogelijkheid om eigen foto´s en video´s te gebruik voor afleidingstaken. Ook met virtual reality is het mogelijk om op afstand behandeld te worden.
EMDR-plus

EMDR therapie met moderne methodes

Als ontwikkelaar van moderne methodes en hulpmiddelen in de GGZ, heeft Psylaris ook EMDR gemakkelijk gemaakt met moderne technieken. Virtual reality bijvoorbeeld, speelt een steeds belangrijkere rol in de GGZ. Met EMDR-VR, heeft Psylaris een VR-module ontwikkeld. De module kan eenvoudig door de behandelaar worden gebruikt en heeft veel afleidingsmogelijkheden. De cliënt krijgt een intensere afleiding dan tijdens een reguliere behandeling. De VR-bril kan zowel thuis als in de behandelkamer worden gebruikt. Zowel behandelaar als cliënt zijn hierdoor flexibeler.

Is de cliënt niet in staat om naar de behandelaar te komen, dan maakt Psylaris het met EMDR-remote mogelijk om thuis een EMDR behandeling te krijgen. EMDR-remote is het online EMDR platform van Psylaris, waar de behandelaar en de cliënt via beeldbellen een EMDR sessie kunnen uitvoeren. Ook nu weer heeft de behandelaar veel mogelijkheden om af te leiden en de aan huis gekluisterde cliënt wordt toch behandeld.

Ben jij een therapeut?

Wij geloven erin dat we in combinatie met slimme software en vaardige therapeuten een systeem kunnen ontwikkelen waarin iedereen altijd en overal direct toegang heeft tot efficiënte en betaalbare geestelijke gezondheidszorg.

Psylaris Care VR therapie

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.