fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

EMDR bij kinderen en adolescenten

Dat EMDR therapie (Eye Movement Desensitisation and Reprocessing) voor volwassenen erg succesvol is, is wetenschappelijk al vastgesteld. Hiermee kan iemand van een steeds terugkerende traumatische ervaring afkomen, maar ook van alle klachten die samenhangen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). PTSS is vaak iets wat het uiteindelijke gevolg is van iemand die met een onverwerkt trauma rondloopt. Veel minder aandacht is er voor een EMDR behandeling voor kinderen en adolescenten. Hoe succesvol dit is en is EMDR bij kinderen, tieners en jong volwassenen verantwoord?

Hoe werkt EMDR in de praktijk?

Bij EMDR is het de bedoeling dat je door middel van het herbeleven, de traumatische gebeurtenis opnieuw een plekje kunt geven, maar dan zonder het trauma erbij. Het blijft uiteraard een vervelende gebeurtenis, maar als het geen trauma is, dan kun je er beter en met minder emotie mee omgaan en heeft het ook geen invloed meer op je dagelijkse leven. Daarom moet je tijdens een EMDR sessie de gebeurtenis weer naar voren halen. Op het moment dat je de gebeurtenis herbeleeft, wordt je afgeleid door een handbeweging, geluidssignaal of op een andere manier. Door dit te herhalen, leer je het trauma gemakkelijker en met minder of zelfs zonder emoties weg te zetten en weer terug te halen.

Een traumatische gebeurtenis bij kinderen en adolescenten

Niet alleen volwassenen, ook kinderen en tieners kunnen te maken krijgen met zeer traumatische gebeurtenissen. Nu zijn kinderen gelukkig erg flexibel en zullen de meesten de gebeurtenis helemaal zelf kunnen verwerken, vooral met goede steun van de ouders. Maar ook kinderen hebben verschillende persoonlijkheden en hierdoor zal niet ieder kind goed met een traumatische gebeurtenis kunnen omgaan. Omdat een kind, maar ook pubers en adolescenten zich nog volop ontwikkelen, kunnen de gevolgen van een trauma de ontwikkeling verstoren en doorwerken in hun latere leven. Daarom kan EMDR voor kinderen en adolescenten erg nuttig zijn om problemen in de toekomst te voorkomen.

Wat zijn de effecten van een trauma op kinderen, pubers en adolescenten?

De gevolgen van een traumatische gebeurtenis kunnen in de eerste 20 levensjaren zeer grote gevolgen hebben voor de rest van je leven. De gevolgen verschillen en hangen af van de ontwikkelingsfase waarin een kind zit. Peuters en kleuters kunnen naar aanleiding van een trauma angstig worden, maar ook agressief of zelfs destructief gedrag vertonen. Het trauma heeft vaak ook grote gevolgen voor het cognitieve gedrag van peuters en kleuters. Een trauma bij kinderen met een basisschoolleeftijd kan weer hele andere gevolgen hebben. Ze kunnen zich niet concentreren, schoolprestaties nemen af en het kind kan te maken krijgen met angsten, schuldgevoelens, een overmatige bezorgdheid creëren of agressief gedrag vertonen.

De gevolgen kunnen nog groter zijn voor pubers en adolescenten. Zij zijn bijvoorbeeld op een leeftijd dat zij in staat zijn om in aanraking te komen met misbruik van drugs en alcohol en ze krijgen grote problemen op school, vooral ook vanwege het gedrag. Juist op deze leeftijd is een extreme gedragsverandering mogelijk en vaak in negatieve zin, waardoor zij met iedereen in conflict treden. Daarnaast kunnen zij destructief gedrag vertonen of zelfs gaan leiden aan depressies.

Is EMDR een goede therapie voor kinderen en adolescenten?

Wetenschappers zijn het er over eens, dat EMDR een zeer succesvolle therapie is voor volwassenen. Het effect van EMDR op kinderen is minder onderzocht, maar inmiddels zijn er ook hierover enkele wetenschappelijke publicaties verschenen. Bij alle onderzoeken komt naar voren, dat EMDR zeer effectief is om kinderen van hun traumatische ervaring of PTSS af te helpen. En niet alleen dat, ook de aanverwante klachten die kinderen en jongeren ervaren, verminderen sterk of verdwijnen helemaal. EMDR kan dus gerust aan kinderen met een onverwerkt trauma als een vorm van therapie worden voorgeschreven. Bij kleine kinderen kan de vorm enigszins afwijken. De taalontwikkeling is nog niet gestart of niet volledig ontwikkeld en dan spelen de ouders tijdens de sessies een belangrijke rol.

Enorme verbetering in korte tijd

Meer dan volwassenen, hebben kinderen het vermogen om in relatief korte tijd zeer snelle vorderingen te maken. Een onderzoeker van de Universiteit van Amsterdam, constateerde tijdens een onderzoek naar EMDR en cognitieve gedragstherapie op kinderen, dat binnen 2 uur en 20 minuten het eerste herstel is te bereiken. Niet alleen herstel van de stressklachten naar aanleiding van het trauma, ook herstel van angsten en gedragsstoornissen. Hierbij dus wederom de bevestiging, dat EMDR zeer effectief is voor kinderen van alle leeftijden.

Wil je eens verder praten over EMDR bij kinderen en adolescenten of andere mogelijkheden binnen de GGZ?

Deel dit artikel

Verder lezen

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.