fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

EMDR bij trauma

Een mensenleven bestaat uit hoogtepunten en dieptepunten. Het is een levensreis, waarin je herinneringen maakt met zowel vrolijke als verdrietige momenten. Bij sommige mensen kunnen dieptepunten echt diep zijn, doordat zij een bepaalde heftige gebeurtenis meemaken. Dit is het zogenaamde trauma. Het kan soms nodig zijn om hulp te vragen bij het verwerken van een trauma. Er zijn hier verschillende behandelmethodes voor, waaronder traumabehandeling middels EMDR. Maar wat is dit en wanneer kom je voor traumaverwerking EMDR in aanmerking?

Wat is een trauma?

Een trauma is het meemaken van één of meerdere schokkende gebeurtenissen. Dit gaat zeker niet om bepaalde alledaagse gebeurtenissen, het gaan om gebeurtenissen die enorm van invloed zijn op je leven. Dit kan een ongeval zijn, een overlijden van een dierbare, geweld of seksueel misbruik. Dit zijn altijd zeer ingrijpende situaties, waar je tijd voor nodig hebt om dit te verwerken. Doorgaans worden traumatische ervaringen goed verwerkt, waardoor het een plekje krijgt en je weer kunt doorgaan met je eigen leven. Een trauma blijft in de herinnering, maar wordt op zijn tijd even weer in herinnering gebracht, eventueel met de nodige emoties. Echte problemen naar aanleiding van een trauma ontstaan pas, wanneer je een trauma moeilijk of niet kunt verwerken.

Kenmerken van een trauma

Een trauma geeft een divers klachtenbeeld en de klachten verschillen per persoon. Veel geziene klachten zijn een verhoogde prikkelbaarheid, onbegrepen voelen, zich terugtrekken en in een isolement terechtkomen. Vooral als er bepaalde situaties zijn die het trauma weer oproepen, zul je proberen ze te vermijden. Je kunt ook last krijgen van slaapproblemen, nachtmerries en concentratieproblemen. Bij langdurige klachten, kan het zelfs zo zijn dat je niet verklaarbare lichamelijke klachten krijgt. In het ergste geval kun je een depressie krijgen of suïcidale gedachten. Wanneer deze klachten niet verdwijnen, dan kun je last krijgen van een posttraumatische stressstoornis. Probeer dit te voorkomen en vraag voor traumaverwerking EMDR behandeling aan.

Hoe met EMDR complex trauma behandelen?

Wanneer je last blijft houden van het trauma, je speelt de beelden telkens weer in gedachten af of je krijgt met allerlei andere klachten te maken, dan is een traumabehandeling EMDR zeer verstandig. Bij EMDR therapie staat het trauma centraal en daarbij afleiding, oftewel overbelasting van het werkgeheugen. Het werkgeheugen kan gezien worden als de tijdelijke opslagplaats in de hersenen. Hier worden tijdelijke herinneringen, ook traumatische ervaringen, tijdelijk opgeslagen, voordat ze definitief worden opgeslagen in het langetermijngeheugen. Een onverwerkt trauma heb je nog niet naar het langetermijngeheugen verwezen en blijft dus in je werkgeheugen staan. De therapeut zal vragen om het trauma uit het werkgeheugen te halen. Terwijl je hier aan denkt, leidt de therapeut je af met zijn/haar handen of vingers en ook geluidssignalen die je via een koptelefoon hoort zijn een mogelijke afleiding. Het denken aan het trauma en tegelijkertijd de afleiding volgen is teveel voor het werkgeheugen. Door dit bij herhaling te doen en telkens weer afgeleid te worden, zul je merken dat de emotionele lading langzamerhand verdwijnt. Het zal je steeds gemakkelijker afgaan om weer aan het trauma te denken. Uiteraard mag er nog steeds emotie vrijkomen, dat is normaal. Maar je hebt het trauma een plekje gegeven en je bent in staat om naar het trauma te kijken als een levenservaring.
Psylaris EMDR-Remote

Voor wie is EMDR trauma therapie geschikt?

EMDR is een vorm van therapie die onder andere door therapeuten en psychologen wordt gegeven. De basis van de behandeling is de onverwerkte of niet goed verwerkte traumatische ervaring. Hieruit kunnen specifieke klachten ontstaan, waarbij traumabehandeling EMDR zeer geschikt voor is. Mensen met PTSS (Posttraumatische Stressstoornis), die aan angsten en fobieën lijden en die aan een depressie lijden, hebben het meest baat met EMDR complex trauma te overwinnen. Kamp je met andere psychische aandoeningen die niet gerelateerd zijn aan een opgelopen trauma? Dan zal een behandelaar meestal een andere vorm van behandeling adviseren.

Welke EMDR tools heeft Psylaris op de markt gebracht?

De oprichters van Psylaris kennen de praktijk van geestelijke gezondheidszorg. Zij weten dat patiënten tijdig behandeld moeten worden en dat moderne oplossingen hierbij kunnen helpen. Daarom heeft Psylaris ter ondersteuning voor de therapeuten enkele interessante EMDR hulpmiddelen op de markt gebracht. Traumaverwerking EMDR is zo gemakkelijker voor de therapeut en toegankelijker voor de patiënt.

EMDR-remote

EMDR-remote omvat een compleet online platform, waarbij de behandelaar de patiënt op afstand kan behandelen. De verschillende afleidingstechnieken zijn in te zetten, zodat fysieke afleiding met de handen niet nodig is. Een patiënt die zo getraumatiseerd is dat hij/hij het huis niet uitkomt, kan gemakkelijk vanuit hier behandeld worden. Er is een optie voor beeldbellen en het platform slaat gegevens veilig op.

Psylaris VR-Care

Psylaris VR-Care is een Virtual Reality bril. Hiermee betreedt Psylaris de markt voor de toekomst. Met een VR-bril heb je als therapeut nog meer mogelijkheden. De patiënt kan de bril mee naar huis nemen, zodat de frequenties van het aantal sessies omhoog gaat. Er zijn diverse modules verkrijgbaar voor de VR-bril, waaronder traumaverwerking.
EMDR-plus

EMDR in virtual reality

Het doel van Psylaris is om therapeuten nog beter te ondersteunen met betere EMDR technieken en tools. EMDR in virtual reality is hierbij de laatste ontwikkeling. De Psylaris Care bestaat uit een virtual reality (VR) bril die aan diverse modules gekoppeld kan worden. In eerste instantie wordt de VR bril gebruikt in de behandelkamer en zorgt deze ervoor dat de patiënt in een virtuele omgeving terechtkomt. Dit zorgt voor een intensieve behandeling, waardoor een korter behandeltraject nodig is. Als de patiënt eraan toe is, kan de bril meegegeven voor gebruik thuis, waardoor je ook thuis kunt behandelen. Er zijn diverse modules beschikbaar oor de VR bril. Naast de EMDR module, is er ook een module voor de behandeling van angst, fobie en stress. Psylaris blijft ontwikkelen, zodat er in de nabije toekomst meer modules uitkomen voor een nog breder behandelaanbod.

Ben jij een therapeut?

Wij geloven erin dat we in combinatie met slimme software en vaardige therapeuten een systeem kunnen ontwikkelen waarin iedereen altijd en overal direct toegang heeft tot efficiënte en betaalbare geestelijke gezondheidszorg.

Psylaris Care VR therapie

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.