fbpx

850+

Organisaties maken gebruik van Psylaris

5500+

Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd

75.000+

Sessies doorlopen met onze toepassingen

Alles over Trauma's

Symptomen van trauma: alle informatie en oplossingen

Traumasymptomen

Scholl naar beneden om snel verder te lezen, of gebruik de inhoudsopgave.

Inhoudsopgave

Inleiding op traumasymptomen

Mensen kunnen een traumatische ervaring meemaken. Als dit gebeurt, dan zal het even tijd kosten om dit te verwerken. Voor de meeste mensen geldt, dat zij na verwerking hun leven weer oppakken en verdergaan. De traumatische ervaring wordt natuurlijk niet vergeten en het kan ook lastig zijn om er aan terug te denken, maar het heeft geen invloed op het dagelijkse leven. Dit wordt anders, als je last blijft houden van een traumatische ervaring en hierdoor ook hinder ondervindt in het dagelijkse leven. In dit geval is het verstandig om professionele hulp te zoeken.

Wat is een trauma?

Een trauma is een schokkende en vaak ook in een mensenleven ingrijpende gebeurtenis dat telkens weer in de herinnering komt en zorgt voor een herbeleving, flashbacks en nachtmerries. Normaal gesproken krijgen ingrijpende gebeurtenissen een plekje in het geheugen. Na verloop van tijd kan er ook met minder emotie teruggekeken worden op de gebeurtenis. Als iemand aan een trauma lijdt, dan heeft de gebeurtenis geen plekje gekregen. Dit kan grote gevolgen hebben en een flinke impact op het leven van diegene. Vanuit het trauma, kunnen allerlei andere angsten ontstaan of een posttraumatische stressstoornis (PTSS). In dit laatste geval wordt koste wat het kost geprobeerd om iedere confrontatie met het trauma te vermijden. Doorgaans heb je last van een trauma, als de traumatische ervaringen een maand na de gebeurtenis nog steeds een grote of leidende rol in het dagelijkse leven speelt.

Verschillende soorten trauma's

Welke soorten trauma's zijn er?

Niet iedere trauma is hetzelfde. Er zijn dan ook twee soorten te onderscheiden, namelijke enkelvoudige en meervoudige trauma´s. Dit heeft te maken met hoe vaak je een traumatische gebeurtenis hebt meegemaakt en de gevolgen hiervan.

Enkelvoudig trauma

Bij enkelvoudige trauma´s gaat het om een eenmalig meegemaakte traumatische gebeurtenis. Dit kan een ongeval zijn, aanranding, verkrachting of een overval. Overigens hoeft het niet zo te zijn dat je hier zelf slachtoffer van bent, je kunt al een trauma oplopen als je hiervan getuige bent. Hoewel het maar een eenmalige gebeurtenis was, heb je het niet kunnen verwerken en blijft de gebeurtenis als een speelfilm in je hoofd afspelen.

Meervoudig trauma

Bij meervoudige trauma´s gaat het om meerdere nare gebeurtenissen in een bepaalde periode. Vaak gaat het om een herhaling van de traumatische gebeurtenis, zoals veelvuldig seksueel misbruikt zijn, telkens te maken hebben met fysiek geweld of voortdurend gepest worden. Vaak wordt dit trauma ook een complex trauma genoemd, vanwege de complexe gevolgen, zoals een negatief zelfbeeld, wantrouwen, moeite hebben met emoties en psychisch zeer onstabiel.

Wat zijn de symptomen van een trauma?

De symptomen van een trauma kunnen heel divers zijn. Lang niet altijd blijft het bij één soort symptoom, maar spelen er meerdere symptomen tegelijk. Het is daarom belangrijk dat er werk wordt gemaakt van traumaverwerking. Als het trauma verwerkt is, zullen ook de symptomen verdwijnen.

Stress door trauma

Voortdurend in stress en spanning zitten, is een bekend gevolg van een trauma. Als een traumatische gebeurtenis blijft terugkeren, ook lang nadat de gebeurtenis heeft plaatsgevonden, dan heb je waarschijnlijk een posttraumatische stressstoornis (PTSS) opgelopen. Kenmerkend bij een PTSS, is dat allerlei prikkels uit jouw omgeving je telkens weer terug laten denken aan het trauma. Daarom heeft PTSS ook zulke ingrijpende gevolgen op het dagelijkse leven van jou, maar ook op het leven van naaste familieleden. Je zult proberen deze prikkels te vermijden. Dit kan een bepaalde situatie zijn, een locatie of personen en dan kom je in een sociaal isolement terecht.

Angstklachten door trauma

Door een trauma, kunnen er spontaan angststoornissen en fobieën ontstaan. Ook dit kan grote impact hebben op het dagelijkse leven. Heb je iets ergs meegemaakt in een openbare ruimte, dan kun je pleinvrees ontwikkelen. Hierdoor durf je niet meer een supermarkt te bezoeken, de markt of iedere openbare ruimte waar mensen komen. Het lijkt of je een bepaalde angst hebt voor iets, maar de oorzaak is het trauma. Om de gedachte aan het trauma te vermijden, wordt dit geprojecteerd op een bepaalde angst of fobie.

Herbeleven van trauma

Een veel voorkomend gevolg van een trauma, is het herbeleven van de traumatische gebeurtenis . Bij het herbeleven komen de beelden telkens weer terug op het netvlies. Dit kan bij bepaalde prikkels overdag, maar ook ´s nachts als je tot rust komen. Doordat je het trauma juist niet wilt herbeleven, kunnen er allerlei andere klachten ontstaan, van angststoornissen tot vermijdingsgedrag.

Nachtmerries door trauma

Mensen met een trauma hebben vaak last van slaapproblemen. Dat is niet zo gek, want ´s nachts wordt je niet afgeleid door de dagelijkse beslommeringen. Tijdens je slaap zal het trauma vaak terugkomen in de vorm van nachtmerries . Als je ´s nachts slecht slaapt, dan ben je ook overdag oververmoeid en functioneer je niet goed.

Vermijdingsgedrag door trauma

Een van de belangrijkste kenmerken van een trauma, is vermijdingsgedrag. Dit gaat om het vermijden van een bepaalde situatie, een locatie of bepaalde personen, omdat je dan herinnert wordt aan het trauma. Vermijdingsgedrag zien we ook bij angsten en fobieën. Vermijdingsgedrag kan uiteindelijk tot sociale isolatie leiden en verergert de klachten.

Isolement door trauma

Mede door vermijdingsgedrag, kan een isolement ontstaat door een trauma. In plaats van de confrontatie aan te gaan met het trauma, ga je situaties vermijden en daardoor kom je in een isolement terecht. Als dit het geval is, dan is het lastig om hier zonder professionele hulp uit te komen.

Grip verliezen door trauma

Mensen houden graag controle over hun leven. Als je getroffen bent door een trauma, dan kun je de indruk krijgen dat je de controle verliest. Grip verliezen door een trauma is lastig. Want om de controle weer terug te krijgen, moet je eerst erkennen dat je de grip op het leven kwijt bent geraakt.

Negatieve gedachten door trauma

Negatieve gedachten door een trauma kunnen grote impact hebben op het leven van iemand. Iedereen kan wel eens negatieve gedachten hebben, maar het is niet normaal om dit voortdurend te hebben. Dit leidt tot een negatieve spiraal en eventueel een depressie. Een zware depressie kan het onmogelijk maken om nog van het leven te genieten en zelfs suïcidale gedachten voortbrengen.

Gejaagd gevoel door trauma

Een gejaagd of onrustig gevoel heeft iedereen wel eens. Dit is een tijdelijk moment van stress en/of spanning, maar gaat meestal over. Door een trauma, kun je ook voortdurend een gejaagd gevoel hebben. Dit is erg hinderlijk en kan allerlei (lichamelijke) klachten geven. Het is belangrijk om de oorzaak weg te nemen, zodat je weer ontspannen wordt.

Slechte concentratie door trauma

Het spreekt voor zich, dat als je voortdurend geconfronteerd wordt met een traumatische ervaring, dat dit van invloed is op de concentratie . Een gebrek aan concentratie kan bijvoorbeeld van invloed zijn op je werk en kan zelfs levensgevaarlijk zijn, als je gevaarlijk werk doet. Je moet eerst van het trauma af zijn of in ieder geval de gebeurtenis een plek hebben gegeven, voordat je weer helder kunt denken.

Duizeligheid door trauma

Bij duizeligheid, ook wel vertigo genoemd, heb je vaak momenten dat je licht in het hoofd wordt, alles om je heen kan draaien of je hebt het gevoel flauw te vallen. In veel gevallen blijkt er een medische oorzaak, maar ook een onverwerkt trauma kan de lichamelijke reactie van duizeligheid met zich meebrengen.

Woede uitbarstingen door trauma

Mensen die met een onverwerkt trauma rondlopen, zullen doorgaans een korter lontje hebben. Woede uitbarstingen komen vaak voor bij getraumatiseerde mensen. Het is een vorm van geen controle hebben over de emoties, waardoor men alleen nog maar in woede kan uitbarsten. Dit gebeurt soms al zonder dat er een aanleiding is om boos te worden.

Welke traumaverwerking therapie is geschikt?

De beste traumabehandeling is EMDR. EMDR betekent Eye Movevement Desensitization and Reprocessing. Hoe EMDR exact werkt in het brein is nog niet wetenschappelijk beschreven. Over het feit dat EMDR werkt, zijn al wel dikke wetenschappelijk rapporten geschreven. EMDR mag zelfs gezien worden als één van de beste traumatherapieën.

Hoe werkt EMDR & trauma?

Bij EMDR therapie trauma wordt de cliënt gevraagd om aan het traumatische moment terug te denken. Ook gevoelens en gedachten van dat moment worden opgehaald. Daarom kan EMDR ook een confronterende therapie zijn. Maar op het moment dat je het trauma terug hebt gehaald, wordt je afgeleid. Dit kan door middel van een handgebaar door de therapeut of je krijgt een koptelefoon op en je wordt afgeleid door middel van een geluidssignaal. Het werkgeheugen raakt door de afleiding overbelast en op één of andere manier wordt het gemakkelijker om het trauma te parkeren en met minder emoties weer terug te halen. Hierdoor krijgt het trauma een plekje in het geheugen en andere klachten die met het trauma verband houden zullen verdwijnen.

Therapeut in gesprek
EMDR-plus

Psylaris maakt EMDR therapie gemakkelijker

Psylaris is de ontwikkelaar van moderne hulpmiddelen in de GGZ. Een van de meest veelbelovende nieuwe technieken waar Psylaris zich mee bezighoudt, is virtual reality. Virtual reality is zeer geschikt voor EMDR. De cliënt krijgt een VR-bril op en wordt dan letterlijk ondergedompeld in een afleiding die de behandelaar kiest. Bovendien kan een EMDR behandeling ook thuis plaatsvinden, als hier een VR-bril voorhanden is. Dit verhoogt de frequentie van het aantal behandelingen en hierdoor is een sneller herstel mogelijk.

Met EMDR-Remote, heeft Psylaris een EMDR methode op afstand ontwikkeld. EMDR-Remote is een online platform, waar de behandelaar mogelijkheden heeft om de cliënt te behandelen via beeldbellen. Er zijn veel afleidingstaken voorhanden en het platform maakt het voor de cliënt toegankelijker om met EMDR te starten. Vooral patiënten die door hun trauma niet meer de deur uit durven, worden zo toch behandeld in hun eigen vertrouwde omgeving.

Ben jij een therapeut?

Wij geloven erin dat we in combinatie met slimme software en vaardige therapeuten een systeem kunnen ontwikkelen waarin iedereen altijd en overal direct toegang heeft tot efficiënte en betaalbare geestelijke gezondheidszorg.

Psylaris Care VR therapie

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.