850+
Organisaties maken gebruik van Psylaris
5500+
Therapeuten maken gebruik van onze software wereldwijd
75.000+
Sessies doorlopen met onze toepassingen
Alles over Angststoornissen
Scroll naar beneden om snel verder te lezen, of gebruik de inhoudsopgave.
Er kunnen diverse situaties zijn, die je als spannend kunt omschrijven. Dit is vaak een gezonde spanning, maar toch voel je misschien een knoop in je maag of je hebt zweethanden. Denk bijvoorbeeld aan situaties als een sollicitatie, een examen op school, rijexamen of een eerste dag op het werk of in je nieuwe klas. Spannende situaties, maar wel tijdelijke situaties. Als je eenmaal in de situatie zit of als deze voorbij is, is ook de spanning weg. Probeer je eens voor te stellen dat je dit gevoel voortdurend hebt of vele malen erg. Je hebt dan last van een angststoornis.
Angststoornissen zijn er in verschillende soorten. Hoewel bij vele angststoornissen de klachten overeenkomen, kunnen bepaald symptomen toch heel specifiek zijn. Daarom een klein overzicht van de meest voorkomende angststoornissen.
Bij een paniekstoornis gaat het meestal om een korte hevige aanval van paniek. Dit hangt vaak van de situatie af waar je angstig voor bent. Veel symptomen van een paniekstoornis worden lichamelijk ervaren, zoals hartkloppingen, zweten en ademnood. Bij een ernstige paniekstoornis kun je zelfs flauwvallen.
Bij sociale angststoornissen gaat het vooral om angst in bepaalde sociale situaties. Je bent dus of bang om onder de mensen te komen of dat je iets in het publiek moet doen, zoals een toespraak of een presentatie geven. Mensen die last hebben van sociale angststoornissen kunnen zichzelf sociaal afsluiten en hierdoor vereenzamen en in een sociaal isolement terechtkomen.
Bij een dwangstoornis heb je last van dwangmatige gedachten en vaak vloeien hieruit dwangmatige handelingen uit voort. Deze dwangmatige handelingen ontstaan juist omdat je de dwangmatige gedachten wilt voorkomen. Je kunt het als een soort compensatie zien van je gedachten die je wilt onderdrukken. Een andere benaming voor een dwangstoornis, is een Obsessieve Compulsieve Stoornis (OCS)
Een posttraumatische stressstoornis is het gevolg van een meegemaakte traumatische ervaring, die je niet kunt verwerken. Hierdoor blijft het trauma in gedachten maar terugkomen. Op zich kost traumaverwerking een tijdje, maar bij een PTSS heeft het trauma dusdanige invloed, dat je aan een normaal leven niet meer toekomt. Een PTSS kan zeer ernstige klachten voortbrengen, zoals een depressie of zelfs suïcidale gedachten.
Van een fobie kun je spreken, als je extreem angstig bent in bepaalde situaties. Dit gaat dan vooral om overdreven en ongegronde angsten. Je weet dit op zich ook, maar je probeert om bijvoorbeeld een paniekaanval te voorkomen, om situaties te vermijden. Ook dit kan verregaande gevolgen hebben, zoals in een sociaal isolement terechtkomt.
Veel symptomen van de verschillende soorten angststoornissen komen met elkaar overeen. Los van de specifieke symptomen bij de verschillende soorten angststoornissen, zijn enkele herkenbare klachten: hoofdpijn, zweten, hartkloppingen, een kort lontje, slapeloosheid, onder druk en stress staan en erg nerveus zijn. Enkele specifieke klachten per stoornis kunnen verschillend zijn, zoals in paniek raken, hyperventileren, trillen en beven, verstrammen, huilen of flauw vallen.
Angstig zijn kent iedereen wel eens. Dit is ook goed, want het gevoel van angstig zijn, is een waarschuwing voor jou dat je extra voorzichtig en/of alert moet zijn. Overdreven angstig zijn, zonder goede redenen, wijst op een stoornis en daar moet je wat tegen doen, zoals in behandeling gaan. Wel is het zinvol om de oorzaken te achterhalen van angststoornissen. Zo kan er namelijk een passende behandeling voor gegeven worden. De oorzaken van angststoornissen kunnen worden ingedeeld in:
Er zijn diverse zeer specifieke soorten angststoornissen. Soms hebben ze overeenkomsten met andere angststoornissen en soms is het een unieke stoornis met unieke eigen kenmerken, zoals een dwangstoornis. Het is belangrijk om te weten aan welke stoornis je leidt en wat de oorzaak hiervan is. Als je dit kunt invullen, is er hiervoor een specifieke behandeling voor te volgen.
Niet iedereen zal het prettig vinden om in een kleine en benauwde ruimte te zitten. Helemaal als je niet snel weg kunt, zoals een lift of een treincoupé. Hoewel velen dit niet prettig vinden, zullen ze wel even doorzetten. Anders wordt het als je last hebt van claustrofobie. Claustrofobie is een stoornis, waarbij je bang bent in kleine en afgesloten ruimtes. Bij ernstige claustrofobische klachten, kun je zelfs helemaal in paniek raken, huilbuien krijgen en flauwvallen. Claustrofobie kan ertoe leiden dat je je helemaal afsluit en in een sociaal isolement terechtkomt. Zo ver hoeft het niet te komen, want claustrofobie is goed te behandelen.
Pleinvrees lijkt op het tegenovergestelde van claustrofobie. Hierbij ben je juist bang voor open ruimtes, vooral waar veel publiek komt. Denk aan winkelcentra, de supermarkt, de markt en de bioscoop. Bij ernstige pleinvrees, gaat het niet perse meer om de open ruimtes, maar ben je juist bang dat je een angst- of paniekaanval krijgt in een open ruimte. Pleinvrees wordt ook wel eens agorafobie genoemd, een verwijzing naar het woord markt. Omdat het voor je sociale leven erg belangrijk is om openbare plekken te bezoeken, is pleinvrees zeer hinderlijk. Het is één van de angststoornissen waarbij het risico op een sociaal isolement groot is.
Er zijn mensen die zeer schoon en opgeruimd zijn. Maar dit is nog iets heel anders dan smetvrees. Smetvrees is een vorm van een dwangstoornis, waarbij je dwangmatig aan het schoonmaken bent en met je eigen hygiëne bezig bent. Niet even een moment van de dag, maar 24 uur per dag. Belangrijke kenmerken van smetvrees, zijn de deurklinken schoonmaken, telkens nadat ze gebruikt zijn en zelf overmatig de handen wassen. Ook meerdere keren per dag douchen kan een symptoom zijn van smetvrees. Je hebt namelijk voortdurend het gevoel dat je vies bent. Met smetvrees ben je jezelf tot last, maar zeker ook je gezinsleden. Daarom is het belangrijk om smetvrees te herkennen en je hiervoor te laten behandelen.
Een keertje druk en gestrest is iedereen wel eens. Doorgaans is dit maar een tijdelijke situatie. Maar probeer je je eens voor te stellen dat je altijd het gevoel van spanning en stress hebt. Je komt dan letterlijk nooit tot rust. Dit is uiteraard zeer schadelijk voor je lichaam en zo krijg je te maken met diverse gezondheidsklachten. Je kunt ook overspannen raken of een burn-out krijgen en dan val je zeker langdurig uit. Laat het daarom niet zo ver komen. Onderzoek de achterliggende oorzaken en laat je behandelen.
Angst voor vogels behoort tot één van de zeer specifieke angststoornissen. Bij het zien van vogels, kun je alle daarbij behorende lichamelijk uitingen van angststoornissen ondervinden of je krijgt een paniekaanval. Dit gaat niet alleen om levende vogels, ook afbeeldingen van vogels of de geur van vogels die een beangstigende uitwerking hebben.
Als je angstig voor liften hebt, dan heb je een vorm van claustrofobie. In een lift zit je opgesloten in een kleine ruimte en je kunt er niet zo snel uit. Dit kan tot paniek leiden. Ook zul je koste wat het kost iedere lift proberen te vermijden. Hoe hoog je ook moet, je neemt liever de trap dan dat je in de lift stapt. Met bepaalde behandelingen kun je van je liftangst afkomen.
Roltrappenangst, ook wel escalafobie genoemd, houdt in dat je bang bent voor roltrappen. Nu is dit een stoornis waardoor je niet enorm belemmerd wordt in het dagelijkse leven, maar het is wel hinderlijk. Als je bijvoorbeeld werkt in een groot kantoor met roltrappen, dan moet jij altijd de normale trap nemen. Escalafobie is te behandelen, zodat je misschien toch eens de roltrap kunt proberen.
Ben je angstig van treinen, dan wordt dit een siderodromofobie genoemd. Hierbij kun je bang zijn voor zowel het aanwezig zijn in een treincoupé, als voor het perron. Veelal heeft treinangst een link met claustrofobie. Je heb hierbij namelijk dezelfde angstige gevoelens van het opgesloten zitten en je bent bang dat je er niet uit kunt, mocht er iets gebeuren. Treinangst kan van dusdanige invloed zijn op het dagelijkse leven, dat je niet meer met de trein durft te reizen. Sommige mensen met treinangst hebben ook metroangst en durven helemaal niet met het openbaar vervoer.
Bij rijangst ben je bang om achter het stuur van een auto te kruipen en soms ook als bijrijder kun je angstig zijn. Sommigen zijn alleen bang op bepaalde stukken weg, zoals snelwegangst. Een oorzaak van rijangst kan bijvoorbeeld een auto-ongeluk zijn die je in het verleden hebt meegemaakt. Hierdoor ben je zo bang geworden voor autorijden, dat je niet meer achter het stuur durft te kruipen. Daarom is het verstandig om hiervoor professionele hulp te zoeken, anders bestaat het risico dat je niet meer de deur uit kunt.
Met welke angststoornissen je ook kampt, je angst overwinnen is in veel gevallen goed mogelijk. Hiervoor moet je de juiste angststoornis behandeling kiezen. Afhankelijk van de oorzaak is een bepaalde behandeling mogelijk.
Zijn bepaalde angststoornissen aanwijsbaar ontstaan door een opgelopen trauma, dan is een behandeling voor traumaverwerking noodzakelijk. Vaak verdwijnen de angststoornissen als het trauma is verwerkt. Dit kan onder andere met EMDR. Dit staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het doel is om tijdens de sessie afgeleid te worden tijdens het terugdenken aan het trauma. Door dit te herhalen, zal je het trauma een plek kunnen geven en spelen er minder emoties mee als je hier weer aan denkt. Dwang- en angststoornissen zullen als het trauma verwerkt is, meestal verdwenen zijn.
Bij cognitieve gedragstherapie, draait alles om het veranderen van gedachten en gedrag. Je gedachten zijn op het moment dat je in paniekmodus gaat, enkel negatief. Of het nu hoogtevrees is, rijangst of liftangst, je kunt op dat moment niet meer positief denken over datgene waar je bang voor bent. Tijdens gedragstherapie worden je gedachten omgebogen en worden ook realistische feiten aangedragen. Als je de situatie van een hele andere kant benadert, dan zullen bepaalde angststoornissen ook anders worden gezien en handel je anders in gedrag.
Voor vrijwel alle angststoornissen is exposure therapie zeer effectief. Bij exposure therapie draait het om confrontatie met de datgene waar je bang voor bent. Ben je bang voor liften? Dan ga je uiteraard onder begeleiding met de behandelaar, een lift in. Dit geldt ook voor andere angststoornissen voor bijvoorbeeld de trein of bij hoogtevrees. De angstige momenten onder ogen zien, zal je laten wennen en zien dat er eigenlijk niets ernstigs hoeft te gebeuren.
Het doel van Psylaris, is om therapeuten nog beter te ondersteunen met betere technieken en tools. Virtual reality speelt hierbij een leidende rol. Met EMDR-VR en EMDR-Plus is een EMDR behandeling mogelijk met behulp van virutal reality. De behandelaar kan nog beter afleidingstaken inzetten en de patiënt kan ook behandeld worden op afstand. Virtual reality is bij uitstek geschikt voor exposure therapie. Hierbij wordt de patiënt geconfronteerd met zijn/haar angsten. Het is niet meer nodig om een fysieke locatie te bezoeken, zoals een lift bij liftangst of een winkelcentrum bij pleinvrees. Met de VR-bril op, wordt de patiënt geconfronteerd met de angst in de veilige omgeving van de behandelkamer of eigen huis. Psylaris heeft voor diverse soorten angsten waarvoor exposure therapie nodig is, een module ontwikkeld. Dit werkt kosten- en tijdsbesparend en bovendien kan de patiënt frequenter behandeld worden, wat een sneller herstel tot gevolg heeft.
Wij geloven erin dat we in combinatie met slimme software en vaardige therapeuten een systeem kunnen ontwikkelen waarin iedereen altijd en overal direct toegang heeft tot efficiënte en betaalbare geestelijke gezondheidszorg.
Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.